Πάντως, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου έχουν απορριφθεί τα σενάρια περί αλλαγών στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κυβέρνηση αναμένεται να δεχτεί στη Βουλή τα «πυρά» της αντιπολίτευσης με φόντο τον πύρινο εφιάλτη του φετινού καλοκαιριού- με πρωταγωνιστή τον Έβρο, τη Ρόδο, την Πάρνηθα και δεκάδες άλλες φωτιές που σημειώθηκαν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου -, το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και σίγουρα πριν την 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να οριστεί η διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα), με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «κυβερνητικό Βατερλό» μετά τις φονικές πυρκαγιές.
«Την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό ακτιβισμό. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων», είχε αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, προαναγγέλλοντας στις 22/8 τη συζήτηση.
«Σε κάθε περίπτωση, η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία. Φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στη Βουλή αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τις ανεπάρκειες και ελλείψεις σε επίπεδο δομών, ανθρώπινου δυναμικού και μέσων να αναμένεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο.
Επιπλέον, θα συζητηθούν όλες οι διαστάσεις με επίκεντρο την αναγκαία πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση στη σκιά της κλιματικής αλλαγής.
Από την άγρια κόντρα δεν αναμένεται να λείψει και η κριτική για την ακρίβεια, αλλά και την οπαδική βία μετά την απώλεια του 29χρονου Μ. Κατσουρή στα επεισόδια της Ν. Φιλαδέλφειας, ούτε οι αναφορές στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Έρχονται παρεμβάσεις Μητσοτάκη
Ήδη, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τις «τρύπες» του κράτους, αλλά και τους φόβους που εκφράζονται ενόψει φθινοπώρου και χειμώνα για τους κινδύνους πλημμυρών και άλλων φαινομένων από τις βροχοπτώσεις, ως συνέπειες των πυρκαγιών.
Με τις πυρκαγιές να αναδεικνύουν τα ελλείμματα στην οργάνωση της δασοπραστασίας, φαίνεται πως είναι προ των πυλών οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη τόσο στη Βουλή, όσο και στη ΔΕΘ περί αναδιοργάνωσης των μηχανισμών πρόληψης, δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, με αλλαγές στα σχέδια δράσης της στη νέα αντιπυρική περίοδο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη δέσμη παρεμβάσεων θα είναι η επικαιροποίηση του σχεδίου "Αιγίς" που εκπονήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, καθώς διαπιστώθηκε ότι πλέον απαιτείται ένα διαφορετικό σχέδιο πρόληψης, επιτήρησης και δράσης για τη διαχείριση των περιαστικών δασών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, τα πτητικά μέσα θα ενισχυθούν με την προμήθεια ελικοπτέρων αφού πολλές φορές διαπιστώθηκε πως είναι αποτελεσματικότερα από τα αεροσκάφη, θα επανεξεταστεί η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και πιθανώς μια αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας, η δημιουργία εξειδικευμένων σωμάτων δασοπυρόσβευσης, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων επιτήρησης και παρακολούθησης δασικών εκτάσεων.
Πάντως, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου έχουν απορριφθεί τα σενάρια περί αλλαγών στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Στο μεταξύ, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς, έχει οριστεί σύμβουλος του πρωθυπουργού και του έχει ανατεθεί η εκπόνηση σχεδίου για το δάσος της Δαδιάς, όπου συνεχίζονται μέχρι και σήμερα (27/8) οι αναζωπυρώσεις.
Νομοσχέδια προς ψήφιση
Εκτός από τη συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Βουλή, αναμένεται το επόμενο διάστημα και η κατάθεση προς ψήφιση σειράς νομοσχεδίων, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.
Πρώτο αναμένεται να περάσει το κατώφλι της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για ζητήματα διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών των χρηστών, διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς ελέγχους με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά και αλλαγές για τα POS.
Θα ακολουθήσουν το εργατικό νομοσχέδιο, εκείνο που θα αφορά την Δικαιοσύνη και την αυστηροποίηση των ποινών για εμπρηστές, νομοθετικές κινήσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των δασών, από το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και την αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, κ.α.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών