Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεραμέως: Σε ένα μήνα το τελικό πλάνο για 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο - Συνεπείς στην προτεραιότητα για την Υγεία

Κεραμέως: Σε ένα μήνα το τελικό πλάνο για 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο - Συνεπείς στην προτεραιότητα για την Υγεία
«Θέλουμε ένα δημόσιο το οποίο θα είναι πιο αξιοκρατικό, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό», είπε χαρακτηριστικά
«Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο» το 2024 ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, ενώ «έχουμε ήδη αυξήσει σημαντικά τις προσλήψεις στην Πυροσβεστική, από περίπου 14.000 σε πάνω από 16.000 και είναι κατά 46% περισσότερα τα εναέρια μέσα και 96% περισσότεροι οι εθελοντές».
Η κα Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στις 400 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες έξι μέρες, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «η προσπάθεια αυτή του συντονισμού πλέον, γίνεται σε επίπεδο με επικεφαλής την Πολιτική Προστασία με όλους όσους συμβάλλουν, την Ελληνική Αστυνομία, τους δήμους, τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όλοι αυτοί μαζί, οι πυροσβέστες μας, οι εθελοντές, όλοι, όλοι μαζί συνεργάζονται. Αυτό που σας φαίνεται αυτονόητο δεν ήταν πριν από μερικά χρόνια. Έχουμε δρόμο, προφανώς υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Γι΄ αυτό διαρκώς θα προσπαθούμε. Θα έλεγα να ενισχύσουμε τη συνεργασία αυτή και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας».
Πρόσθεσε πως «στην πρόληψη επενδύουμε, μέσω δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών. Στον Έβρο έχουν δοθεί πάνω από 6 εκατ. ευρώ για αντιπυρικές ζώνες. Το 112, στην πρόληψη είναι σωτήριο εργαλείο, επενδύουμε και στα μέτρα κατάσβεσης με περισσότερους πυροσβέστες, με περισσότερα εναέρια μέσα».

Προσλήψεις στο Δημόσιο

Στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου γίνεται μια συζήτηση επί του προγραμματισμού προσλήψεων για το 2024 στο Δημόσιο, επιβεβαίωσε η κα Κεραμέως εξηγώντας ότι «σε περίπου ένα μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000 προσλήψεις», αλλά και πως «η Υγεία έχει τη μερίδα του λέοντος».
Υπενθύμισε πως «έχουμε έναν πολύ αυστηρό κανόνα στο δημόσιο. Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Κρατάμε αν θέλετε, σφιχτό το σώμα του δημοσίου τομέα, αλλά ταυτόχρονα εισάγουμε διαρκώς κίνητρα για να βελτιώσουμε την απόδοση, την παραγωγικότητα του δημοσίου».
«Θέλουμε ένα δημόσιο το οποίο θα είναι πιο αξιοκρατικό, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε, για την Υγεία πως «είμαστε στη διαδικασία που καταγράφουμε τις ανάγκες που έχουν οι φορείς σε όλη τη χώρα, σε όλα τα υπουργεία, σε όλους τους τομείς. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, έρευνας, μελέτης, προκειμένου να παρουσιάσουμε σε περίπου ένα μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000, προσλήψεις».
Ακόμη, ανέφερε ότι «το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται με συγκεκριμένες παραμέτρους που συνδέονται πλέον και με το bonus παραγωγικότητας, το οποίο είναι πολύ μια πολύ σημαντική παράμετρος. Όσο πιο αποτελεσματικός είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, τόσο καλύτερα αμείβεται».
Πρόσθεσε πως «είναι η πρώτη χρονιά της εφαρμογής του νόμου που συνδέει άμεσα την αξιολόγηση με τη στοχοθεσία, λέγοντας πως «θέτουμε στόχους συγκεκριμένους για δημοσίους υπαλλήλους, αξιολογούμε εν συνεχεία και συνδέουμε αυτό και με τα μπόνους παραγωγικότητας».
«Μπαίνουμε λοιπόν σε μια νέα φιλοσοφία που απαιτούμε από το δημόσιο να είναι καλύτερο κι έχουμε βάλει μπροστά και άλλους σημαντικούς στόχους που συνδέονται άμεσα με ένα καλύτερο δημόσιο, όπως ταχύτερες προσλήψεις. Το σημαντικό όμως είναι ο πολίτης να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο, υπάλληλο στο ΚΕΠ και ούτω καθεξής. Άρα, η προσπάθεια είναι για πιο στοχευμένες προσλήψεις, για πιο γρήγορες διαδικασίες και πιο αποτελεσματικές», συμπλήρωσε.
Για τους γιατρούς, η κα Κεραμέως σημείωσε ότι υπάρχει ήδη μια αύξηση στις αποδοχές, το 10% και το υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει μια δέσμη κινήτρων για υγειονομικούς, για γιατρούς οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν σε ακριτικές περιοχές.
Υπενθύμισε ότι «μετά από 14 χρόνια αυξήθηκαν συνολικά οι αποδοχές στους δημοσίους υπαλλήλους με το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο εισηγήθηκε η νέα κυβέρνηση τον Ιούλιο που μας πέρασε πριν από ένα μήνα» και «στην αύξηση αυτή υπήρξε μια ιδιαίτερη αύξηση σε ότι αφορά σε αυτούς που κατέχουν θέση ευθύνης περίπου 30%. Θεωρούμε ότι είναι καταλυτικός ο ρόλος τους στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου, της Διοίκησης και γι αυτό και θέλουμε να τους ανταμείβουμε καλύτερα. Η αξιολόγηση και το μπόνους παραγωγικότητας συνδέονται. Στόχος μας είναι αυτοί οι οποίοι θα κληθούν να υπηρετήσουν στο Δημόσιο, να θέλουν πραγματικά να υπηρετήσουν».
Τέλος, αναφερόμενη στους εκπαιδευτικούς, σημείωσε ότι ξεκίνησε η ατομική αξιολόγηση μετά από 42 χρόνια, «ξεκίνησε τον Ιανουάριο από έναν σύμβουλο εκπαίδευσης, άρα εξωτερικός του σχολείου, σύμβουλος επί παιδαγωγικών θεμάτων και έναν σύμβουλο επί της ειδικότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης