Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα πλοκάμια του Predator καλύπτουν και επιχειρηματίες – Πώς οι φορολογικές αρχές «προστάτευαν» τον Γ. Λαβράνο

Τα πλοκάμια του Predator καλύπτουν και επιχειρηματίες – Πώς οι φορολογικές αρχές «προστάτευαν» τον Γ. Λαβράνο
Πλαστή ιταλική ταυτότητα του Gianni Berti έφερε τη φωτογραφία του Γιάννη Λαβράνου
Μπορεί ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας και νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χρήστος Μπαρδάκης, αλλά και ο πρώην προϊστάμενος στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), Σπύρος Κουσουνής, να είχαν ενημερωθεί ότι ήταν ανάμεσα σε αυτούς που παρακολουθούνταν από το Predator, όμως όπως φάνηκε στην πορεία, δεν τόλμησαν να σταματήσουν τον επιχειρηματία Γιάννη Λάβρανο.
Οι συνειρμοί πλέον είναι αναπόφευκτοι, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις πως εντός των φορολογικών-ελεγκτικών αρχών κάποιοι παρείχαν κάλυψη στους εμπλεκόμενους πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών και ειδικά στον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο.
Όπως αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.», υπάρχει ένα αθωωτικό πόρισμα των ελεγκτών της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος για την εταιρεία ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, συμφερόντων Γιάννη Λαβράνου, το οποίο εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και αρχειοθετήθηκε από την Οικονομική Εισαγγελία.
Η σημαντική λεπτομέρεια εδώ είναι το γεγονός ότι δύο μήνες πριν και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2022 είχε δει το φως της δημοσιότητας η έρευνα των Reporters United που δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» για τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Εκείνο το δημοσίευμα περιλάμβανε μεταξύ άλλων την αποκάλυψη για τις περίφημες ιταλικές ταυτότητες τις οποίες έφεραν οι δήθεν Ιταλοί διαχειριστές της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, οι οποίες όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ήταν πλαστές.
Σε μία εξ αυτών και παρά το γεγονός ότι ο κάτοχός της εμφανιζόταν να είναι Ιταλός με το όνομα Gianni Berti, ήταν τοποθετημένη η φωτογραφία του Γιάννη Λαβράνου. Ερωτηθείς τότε από τους Reporters United, ο κ. Λαβράνος είχε δηλώσει άγνοια για το θέμα και είχε προβεί, κατά δήλωσή του, σε μήνυση κατά αγνώστων.
Ωστόσο, η έρευνα των Reporters United τότε είχε αποκαλύψει και κάτι άλλο.
Το γεγονός ότι η ίδια η λογίστρια της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ δεν αναγνώριζε την υπογραφή της στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας.
Τα ανωτέρω στοιχεία φαίνεται ότι δεν τα έλαβαν υπόψη τους οι ελεγκτές, οι οποίοι δύο μήνες μετά προχώρησαν στην έκδοση του εν λόγω πορίσματος που εκ του αποτελέσματος, όπως προκύπτει από την αρχειοθέτηση, δεν διαπίστωνε παραβάσεις στην εταιρεία ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ και βέβαια δεν επέβαλλε κυρώσεις για την έκδοση εικονικών τιμολογίων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Για την ιστορία, η εν λόγω αρχειοθέτηση έγινε την περίοδο που επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας ήταν ο κ. Μπαρδάκης.

Η κατάθεση Κουκάκη

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης πέρασε πριν από λίγες μέρες και πάλι το κατώφλι της Οικονομικής Εισαγγελίας και κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη σημαντικά έγραφα που τεκμηριώνουν ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία εταιρείες συμφερόντων Γιάννη Λαβράνου εξέδιδαν και λάμβαναν εικονικά τιμολόγια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ως γνωστόν αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα των υποκλοπών, όντας μάλιστα υπό διπλή παρακολούθηση, τόσο μέσω Predator όσο και μέσω ΕΥΠ.
Ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζει τους λόγους παρακολούθησής του, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι δημοσιογραφικές έρευνές του ήταν εκείνες που οδήγησαν το παρακράτος των υποκλοπών στην απόφαση να τον θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος ήταν αυτός που είχε καταθέσει στοιχεία για την ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ ήδη από το 2019.
Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ανέφεραν ότι ο Θανάσης Κουκάκης πέρασε πριν από λίγες μέρες και πάλι το κατώφλι της Οικονομικής Εισαγγελίας και κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη σημαντικά έγραφα που τεκμηριώνουν ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία εταιρείες συμφερόντων Γιάννη Λαβράνου εξέδιδαν και λάμβαναν εικονικά τιμολόγια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με τον επιχειρηματία να κρύβεται διαρκώς πίσω από ανύπαρκτους διαχειριστές που δημιουργούνταν από ένα κύκλωμα πλαστογράφων.
Ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης επιβεβαίωσε την επίσκεψή του στην Οικονομική Εισαγγελία και την κατάθεση των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων.
Στο ερώτημα γιατί επανήλθε από τη στιγμή που τα ίδια στοιχεία είχαν κατατεθεί και το 2019, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Επειδή η υπόθεση της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ οδηγείτο σε παραγραφή (στα τέλη του 2023), λόγω του ότι η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) δεν ολοκλήρωνε για πολλοστή φορά έλεγχο που είχε ξεκινήσει στην εν λόγω εταιρεία».

Οι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ

Νυν επικεφαλής της ΥΕΔΔΕ είναι ο κ. Αντώνης Χαρίτωνος.
Ο εν λόγω ανέλαβε επικεφαλής στις 12 Οκτωβρίου του 2021, σε μια περίοδο που οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Γιάννη Λαβράνου είχαν δεσμευτεί.
Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει πριν από λίγους μήνες ότι η πρώτη απόφαση που φέρεται να έλαβε ο κ. Χαρίτωνος έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να συντάξει εμπιστευτικό έγγραφο (με αριθμό πρωτοκόλλου 185648-18/10/2021) προς τη ΦΑΕ Αθηνών με το οποίο έδωσε εντολή να αποδεσμευτούν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί του Γιάννη Λαβράνου, αναιρώντας την έκθεση ελέγχου που είχαν συντάξει τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ Αττικής και από την οποία είχε προκύψει η δέσμευσή τους.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Χαρίτωνος φέρεται να συνέταξε απευθείας και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του το έγγραφο που αναιρούσε τη σχετική έκθεση των υφισταμένων του και αρμοδίων να συντάξουν την έκθεση ελέγχου, μια κίνηση που προκάλεσε τότε έντονη δυσφορία εντός της υπηρεσίας.
Η «Εφ.Συν.» είχε στείλει μέιλ με ερωτήματα στον κ. Χαρίτωνος, ο οποίος δεν είχε απαντήσει.
Εδώ υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να τονιστεί.
Πριν αναλάβει επικεφαλής της ΥΕΔΔΕ ο κ. Χαρίτωνος, τη θέση κατείχε ο κ. Σπύρος Κουσουνής, ο οποίος αποδεδειγμένα βρισκόταν σε καθεστώς παρακολούθησης.
Επί των ημερών του, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα μας, και συγκεκριμένα μεταξύ του 2020 και του 2021, τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ Αττικής οριστικοποίησαν σε πέντε περιπτώσεις ελέγχους στην ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ χωρίς να καταλογίσουν τα ανάλογα πρόστιμα και φόρους.

Ο Berti, o Kατσαρός και ο Καρλής

Ας επανέλθουμε στην αποκάλυψη των Reporters United σχετικά με την πλαστή ιταλική ταυτότητα του Gianni Berti που έφερε τη φωτογραφία του Γιάννη Λαβράνου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποκαλύπτουμε σήμερα ότι ως φορολογικός εκπρόσωπος του Gianni Berti δηλώθηκε στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού ο Λουκάς Κατσαρός του Γεωργίου, κάτοικος Γλυφάδας με ΑΦΜ 128.... και αριθμό αστυνομικής ταυτότητας ΑΒ53... Ωστόσο, και η ταυτότητα αυτή του Λουκά Κατσαρού είναι πλαστή και το γνωρίζουν οι Αρχές. Πώς;
Η περίπτωση του Λουκά Κατσαρού έγινε γνωστή όταν μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης των πλαστών ιταλικών ταυτοτήτων που απεικόνιζαν τον Λαβράνο και συνεργάτες του, ιταλικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα και έδωσαν δημοσιότητα στην υπόθεση.
Εν συνεχεία η ιταλική πρεσβεία προχώρησε σε αλληλογραφία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η ηγεσία της οποίας -σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες- τότε και μόνον τότε ερεύνησε το θέμα.
Από την έρευνα προέκυψε πως φορολογικός εκπρόσωπος του ανύπαρκτου Gianni Berti ήταν από τις 12 Ιουνίου 2014 ο εξίσου ανύπαρκτος Λουκάς Κατσαρός. Αν και η ΑΑΔΕ δεν απενεργοποίησε -άγνωστο γιατί- άμεσα τον ΑΦΜ του Λουκά Κατσαρού (παρά το γεγονός ότι διαπίστωσε πως πρόκειται για ανύπαρκτο πρόσωπο), οι Αρχές μπόρεσαν σε μεταγενέστερο χρόνο να τεκμηριώσουν πως η ανωτέρω φωτογραφία στην πλαστή ταυτότητα του Λουκά Κατσαρού αντιστοιχεί σε πραγματικό πρόσωπο: στον Αναστάσιο Καρλή του Ιωάννη και της Ροδάνθης.
Ο Αναστάσιος Καρλής είναι πρόσωπο που έχει απασχολήσει επανειλημμένα στο παρελθόν τις εισαγγελικές αρχές για υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Αλλά απασχόλησε και πρόσφατα τη δημοσιότητα.
Πρόκειται για τον άμισθο διαχειριστή της Ιονίας Τεχνικής, της χωματουργικής εταιρείας που όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» επί σειρά ετών έκοβε εικονικά τιμολόγια σε διάφορες εταιρείες του Γιάννη Λαβράνου, και όχι μόνον.
Μεταξύ των «πελατών» της Ιονίας Τεχνικής ήταν και η δημοσκοπική εταιρεία Marc.
Πώς έγινε η ανακάλυψη; Μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ. Συν.» για τον ρόλο της χωματουργικής εταιρείας στην υπόθεση των υποκλοπών και ειδικά μετά την κατάθεση 324 εικονικών τιμολογίων της Ιονίας Τεχνικής στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ) της ΑΑΔΕ. Από αυτά τα 324 παραστατικά, δεκάδες εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 5,6 εκατ. ευρώ είχαν ως παραλήπτη την εταιρεία Krikel του Γιάννη Λαβράνου.
Από την έρευνα των Αρχών προέκυψε πως ο Αναστάσιος Καρλής, ο διαχειριστής της Ιονίας Τεχνικής και συνεργάτης του Λαβράνου, δήλωνε επί σειρά ετών ως κατοικία στις φορολογικές αρχές διαμέρισμα σε πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Κύπρου 5 στη Γλυφάδα.
Από απροσεξία μάλλον, ο Καρλής δήλωνε την ίδια διεύθυνση και ως έδρα του Λουκά Κατσαρού. Από τη διασταύρωση των στοιχείων των ταυτοτήτων στο σύστημα της εφορίας, προέκυψε πως οι προαναφερόμενες ταυτότητες Αναστάσιου Καρλή και Λουκά Κατσαρού απεικόνιζαν το ίδιο πρόσωπο.
Τα στοιχεία του Αναστάσιου Καρλή και τα εικονικά τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής είναι ήδη σε γνώση της Οικονομικής Εισαγγελίας και της ΑΑΔΕ, ενώ πλέον έχουν περιέλθει στην κατοχή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ζήση, ο οποίος ερευνά τις υποκλοπές. Παράλληλα, η «Εφ.Συν.» έχει καταδείξει πως ο Αναστάσιος Καρλής έχει επί σειρά ετών στενή συνεργασία με τον Νικόλαο Λιόλιο, διαχειριστή των εταιρειών του Λαβράνου. Αλλωστε η Ιονία Τεχνική έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια και προς την εταιρεία Fullspan Communications, ξανά συμφερόντων Λαβράνου, στην οποία διαχειριστής είναι ο Νικόλαος Λιόλιος.
Σιγά σιγά το παζλ των εμπλεκόμενων προσώπων, τουλάχιστον στην οικονομική-φορολογική διάσταση του σκανδάλου των υποκλοπών, δείχνει να σχηματοποιείται.
Σε επικοινωνία μας με την Οικονομική Εισαγγελία θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα για το πόρισμα του 2023 (το οποίο μαζί με τα ονόματα των ελεγκτών βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας). Λίγες μέρες αργότερα μάθαμε ότι η Εισαγγελία έχει θέσει σε νέο έλεγχο το πόρισμα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ορθώς αρχειοθετήθηκε ή όχι.
Περιμένουμε τα αποτελέσματα. Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε πως όλα τα ανωτέρω στοιχεία βρίσκονται εν γνώσει των Ευρωπαίων εισαγγελέων που ασχολούνται με την υπόθεση.

Ποια είναι και γιατί ενδιαφέρει η περίπτωση της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ

Η ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 και είχε έως το 2013 διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιάννη Λαβράνο. Ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2013 ανακοινώθηκε πως στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 η εταιρεία απέκτησε νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία, το οποίο αποτελούνταν από τον Ιταλό Sassi Antonio του Cosimo και της Maria Di Lauro, ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, και είχε ως μέλη τον επίσης Ιταλό Antoneli Giorgio του Gaetano και της Katerina Rossi και την Ξένια Τσαπνοκλίδη του Παναγιώτη και της Πωλίνας.
Τόσο η Οικονομική Εισαγγελία όσο και οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους επίσημα έγραφα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών που αποδεικνύουν πως οι Sassi και Antoneli είναι ανύπαρκτοι και πως οι ταυτότητές τους πλαστογραφήθηκαν με σκοπό να αποκτήσουν ελληνικό ΑΦΜ και να φυτευτούν στην ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ως «αυτοφωράκηδες» φαντάσματα.
Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή την περίοδο που εμφανίζονταν να διοικούν την ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η εταιρεία εξέδωσε εικονικά τιμολόγια που αντιστοιχούν σε πωλήσεις αξίας 46,3 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα απ’ αυτά να καταλήγουν στην Τράπεζα Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης