Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Παππάς για προϋπολογισμό: Ρεκόρ φόρων 27ετίας - Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λόγω ανάπτυξης

Βουλή - Παππάς για προϋπολογισμό: Ρεκόρ φόρων 27ετίας - Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λόγω ανάπτυξης
Tο μείγμα έμμεσων και άμεσων φόρων παραμένει οδυνηρό, σύμφωνα με τον Ν. Παππά
Σχετικά Άρθρα
«Ο εισηγητής της πλειοψηφίας είπε ότι δεν αυξάνονται οι φόροι. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η κατέχουσα το ρεκόρ φόρων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 29% και μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές στο 43%. Ρεκόρ 27ετίας! Για 27 χρόνια δεν έχει ξαναγίνει. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται επειδή αρνείστε να τιθασεύσετε το τέρας του πληθωρισμού και το αφήνετε να πέσει στα κεφάλια των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Παππάς μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.
Ο κ. Παππάς απάντησε σε όσα ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Στ. Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα ενώ μειώνονται οι φόροι, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και της αποκάλυψης φορολογητέας ύλης που διέφευγε τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το μείγμα έμμεσων και άμεσων φόρων παραμένει οδυνηρό, 63% είναι οι έμμεσοι φόροι, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40%, δηλαδή 7 δις ευρώ παραπάνω.
Την ίδια ώρα, συνέχισε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, «οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είχαν 10,5 δις ευρώ κέρδη το 2022. Πρωταθλήτριες ήταν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις ενέργειας, ιδίως οι τράπεζες με κέρδη 7,5 δις. κέρδη, το 2022 και το 2023 και χωρίς να χρηματοδοτείται η αναπτυξιακή διαδικασία στην οικονομία».
Ο ίδιος στάθηκε εμφατικά στη μελέτη του ΚΕΠΕ που αναφέρει ότι το δημόσιο έχει απώλειες 40 δις ευρώ, από την απόφαση της κυβέρνησης να αποσυρθεί από τη συμμετοχή του στις τράπεζες. «Ακούσαμε το γνωστό παραμύθι το τι έγινε το Γενάρη του 2015. Να σας ενημερώσω ότι σε λίγες μέρες, κλείνουμε 9 χρόνια από τον Γενάρη του 2015», ανέφερε ο κ. Παππάς και συμπλήρωσε «μέχρι πότε έχετε σκοπό να πολιτεύεστε με αυτά τα σαθρά επιχειρήματα που ιστορικά αποδείχθηκε ότι δεν έχουν καμία βάση;». Ζήτησε προτού κλείσει η χρονιά ενημέρωση, με τη συμμετοχή και του ΤΧΣ, προκειμένου να φανεί στη βάση ποιων εντολών ελήφθησαν αποφάσεις που ζημιώνουν πάρα πολύ το δημόσιο. «Πολύ περισσότερο», όπως είπε, «που η κυβέρνηση δεν επιλέγει την απόσυρση του δημοσίου, μόνο από τις τράπεζες, αλλά σε μια κεκτημένη ταχύτητα «πώλησης των ασημικών», αποσύρεται το δημόσιο και από τη ΔΕΗ και από τα ΕΛΠΕ.
Στον αντίποδα, όπως σημείωσε, βρίσκονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που στην πραγματικότητα είναι αποκλεισμένες και από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από τον τραπεζικό δανεισμό.
Στο σκέλος των επενδύσεων, ο κ. Παππάς ανέφερε πως υπάρχει τελικά μεγάλη απόκλιση σε αυτά που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση και ζήτησε να υπάρξει σαφής εξήγηση γιατί έπεσε τόσο έξω στις εκτιμήσεις της, ενώ για το ιδιωτικό χρέος τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία ζει μια κρίση διαρκείας, η κυβέρνηση προέκρινε μόνο τη δίδυμη λύση του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» και του πτωχευτικού κώδικα που δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, δεν προστατεύει την επαγγελματική στέγη, δεν προστατεύει την αγροτική γη, δεν δίνει προστασία στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Περαιτέρω, ο κ. Παππάς έκανε αναφορά στη βασική δέσμη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη βελτίωση της «συλλογικής ευημερίας», λέγοντας ότι προτείνει:
-αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
-αύξηση 10% στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων
-επαναφορά της 13ης σύνταξης, για να καλυφθεί τουλάχιστον ο πληθωρισμός τροφίμων
-μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ
-θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα
-αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους
-κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
-ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα στα φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την πηγή εισοδήματος αλλά και για τις επιχειρήσεις.
-ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με κούρεμα οφειλών και μεγάλο αριθμό δόσεων
-προστασία της πρώτης κατοικίας
-προστασία των ευλόγων δαπανών διαβίωσης
-ενεργό ρόλο στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης