Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πυροδοτήθηκε η συζήτηση περί κρυφής ατζέντας τη στιγμή που έχει ανοίξει ο ελληνοτουρκικός διάλογος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ανοιχτά για προσφυγή στη Χάγη.
«Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Erdogan στη Συνθήκη της Λωζάνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, και υπενθύμισε πως ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Συρίγος προχώρησε σε νέες διευκρινιστικές δηλώσεις σήμερα (3/1/2024), που κάθε άλλο παρά κατευνάζουν τις αντιδράσεις, καθώς φαίνεται να επιμένει στην αρχική του τοποθέτηση. Ειδικότερα, επέμεινε στη χρήση του όρου επαναλαμβάνοντας πως το 97% της Συνθήκης της Λωζάνης είναι παρωχημένο και νεκρό, και το 3% που στην ουσία είναι «ζωντανό» είναι αυτό που αφορά τα σύνορα.
Σε κάθε περίπτωση -είτε ο κ. Συρίγος εκφράζει τη θέση της κυβέρνησης είτε όχι- ο γαλάζιος βουλευτής «κατάφερε» να ανοίξει από το πουθενά ένα νέο θέμα για το Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτό σε μια περίοδο, όπου η κυβέρνηση έχει ήδη ένα ανοιχτό εσωκομματικό μέτωπο που λέγεται «γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία» ενώ έχει προηγηθεί ακόμα ένα με αφορμή την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες και η επίσημη διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά, που εκφράστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο καταψηφίζοντας στην Ολομέλεια.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως τα περί... παρωχημένων διατάξεων στη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί στροφή 180 μοίρες για τον κ. Συρίγο, ο οποίος το 2020 δήλωνε: «Συνθήκες όπως της Λωζάνης που καθορίζουν σύνορα είναι ιερές Δεν τις αγγίζεις. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοια θέματα δείχνει και το τέλος της διαδρομής». Το γεγονός αυτό προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα των τελευταίων δηλώσεων του εν λόγω βουλευτή.
Το μήνυμα Μαξίμου στον «γαλάζιο» βουλευτή
Μετά το σάλο, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, διεμήνυσε σήμερα (3/1/2024) ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμέλιο ειρήνης αλλά και ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά την εξωτερική πολιτική εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και το υπουργό Εξωτερικών.
«Προφανώς δεν αναφερόταν στα σύνορα. Η Συνθήκη αποτελεί ένα στέρεο θεμέλιο της ειρήνης στην περιοχή», είπε ο κ. Τσιόδρας μιλώντας στον Ant1 κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Συρίγου και τόνισε πως, «η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Erdogan στη συνθήκη της Λωζάνης».
«Έχει διευκρινίσει ο ίδιος τι εννοούσε. Ο κ. Συρίγος είναι και ακαδημαϊκός και προφανώς μέρος των δηλώσεων ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχει εξηγήσει ο ίδιος ότι, η δήλωσή του δεν αφορούσε τα σύνορα και τη μειονότητα. Το λέω καθαρά, πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας και ξεκαθάρισε πως, «δεν υπάρχει ζήτημα διαγραφής» του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Η Λωζάνη είναι το στέρεο διεθνές θεμέλιο που ρυθμίζει τα θέματα της περιοχής. Η χώρα μας είναι κατά του οποιουδήποτε αναθεωρητισμού και μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας μας έκανε αναφορά στην ανταπάντηση του στον κ. Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο κ. Συρίγος το πρωί χθες στην εκπομπή σας μίλησε με την επιστημονική του ιδιότητα για κάποια επιμέρους σημεία του κειμένου, τονίζοντας ότι δεν αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα. Ήταν μια επιστημονική ανάλυση για συγκεκριμένους όρους που αναφέρονται», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασης του.
Ο Συρίγος επιμένει στα περί... παρωχημένων διατάξεων
«Θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία». Αυτό δήλωνε μία ημέρα πριν (2/1/2024) ο «γαλάζιος» βουλευτής, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Σκάι.
«Δεν μίλησα για αναθεώρηση της Συνθήκης. Είπα ότι είναι παρωχημένη. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι αυτονόητο» δήλωσε σήμερα (3/1/2024) μιλώντας στην ΕΡΤ και συμπλήρωσε «να συζητάμε για διατάξεις νεκρές; Παρωχημένες; Όταν συζητάμε για κάτι παρωχημένο δεν σημαίνει ότι αναθεωρείται. Δεν συζητάμε για αναθεώρηση».
Ερωτηθείς εάν η θέση του αποτελεί και θέση της κυβέρνησης, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας: «Είναι οι απόψεις που έχουμε και η επίσημη ελληνική θέση από το 1995». Και συνέχισε: «Αν αύριο το πρωί πάψει η τουρκική απειλή, εμείς θα πάμε να αποστρατικοποιήσουμε τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου; Δεν πήραμε το μάθημά μας από την εισβολή στην Κύπρο;».
Εν συνεχεία, σημείωσε: «Είπα ότι εξαιρώ από όλη αυτή τη Συνθήκη τα θέματα συνόρων και μειονοτήτων», ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το αν πρέπει να αναθεωρηθεί απάντησε: «Όχι βέβαια».
Σε ερώτηση για το αν θα επέλεγε την ίδια διατύπωση σε περίπτωση που έκανε εκ νέου τη δήλωση, πάλι απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση λέγοντας ότι «εξαίρεσα τις διατάξεις που επικαλείται η Τουρκία. Είπα, άλλωστε, ότι και να πάψει η απειλή, τα νησιά δεν αποστρατικοποιούνται. Εγώ δεν μίλησα για αναθεώρηση, αλλά είπα ότι η Συνθήκη στις διατάξεις περί αποστρατικοποιήσεως είναι παρωχημένη και νεκρή».
Για διαστρέβλωση των δηλώσεων του έκανε λόγο ο κ. Συρίγος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου», είπε εισαγωγικά εξηγώντας πως αφενός οι διατάξεις της Συνθήκης είναι «παρωχημένες» στην πλειονότητά τους, όπως αυτές που κάνουν λόγο για εγγυήτριες δυνάμεις και ανταλλαγές πληθυσμών, αφετέρου ότι, «οι Τούρκοι επικαλούνται και δεν θέλουν να αλλάξουν τη συνθήκη».
«Οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις περί στρατικοποιήσεως των νησιών», συμπλήρωσε και διερωτήθηκε, «αν αύριο το πρωί η Τουρκία πει ότι, αποσύρει τα όπλα, εμείς θα σπεύσουμε να αποστρατικοποιησουμε τα νησιά;», για να απαντήσει αρνητικά, ενώ επανέλαβε πως, «η συνθήκη μιλά για ένα σωρό πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με το σήμερα. Το 97% είναι νεκρό, παρωχημένο».
Ξεκαθάρισε πως, «δεν ανέφερα ποτέ τη λέξη να ξανασυζητήσουμε» και είπε ότι, «η Τουρκία επιδιώκει να συζητήσει για τις μειονότητες και το λέει όταν εξόντωσε τη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Δεν συζητά για παρωχημένο, αλλά για αλλαγή».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, ο κ. Συρίγος έλεγε: «Συνθήκες όπως της Λωζάνης που καθορίζουν σύνορα είναι ιερές Δεν τις αγγίζεις. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοια θέματα δείχνει και το τέλος της διαδρομής».
ΣΥΡΙΖΑ: Βάζετε στο τραπέζι ένα θέμα που ήθελε να συζητήσει η Τουρκία
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος ήταν επίσης στο πάνελ της ΕΡΤ τόνισε πως «περιμένουμε μία τίμια, έντιμη και ειλικρινή δήλωσε από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ενώ επιτέθηκε στον Άγγελο Συρίγο λέγοντας ότι «είναι ανεξήγητος ο λόγος για τον οποίο αρχίσατε να βάζετε στο τραπέζι ένα ζήτημα που θα ήθελε πάρα πολύ να συζητήσει η Τουρκία».
Επισήμως, δε, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για επικίνδυνη δήλωση που αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας.
«Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος χαρακτηρίζει "παρωχημένη" τη Συνθήκη της Λωζάνης "σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών" επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση της Κυβέρνησης στο εξαιρετικά κρίσιμο αυτό θέμα.
Ο κ. Συρίγος αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση της δήλωσής του από την Τουρκία στο πλαίσιο της απαράδεκτης θέσης της περί αναθεώρησης της Συνθήκης.
Επιπλέον αποπροσανατολίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο από τον στόχο της προσφυγής στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ανοίγοντας από τηλεοπτική εκπομπή, ένα θέμα που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα.
Πρέπει η Κυβέρνηση να αποσαφηνίσει άμεσα, εάν υιοθετεί την επικίνδυνη αυτή δήλωση» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Erdogan, τα "δεν εννοούσα αυτό" περιττεύουν», σχολίασε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Ελληνική Λύση: Οι απόψεις Συρίγου ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή της προδοσίας – Να τον αποπέμψουν
Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Λύσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου σχετικά με την «παρωχημένη» Συνθήκη της Λωζάννης.
«Ο κος Συρίγος η προμετωπίδα της μειοδοτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Είναι η δεύτερη φορά που ο καθηγητής και πρώην υπουργός κ. Συρίγος, υποπίπτει σε ένα τέτοιο σοβαρό «ολίσθημα».
Είχαν προηγηθεί οι εξωφρενικές του δηλώσεις υπέρ της απόκτησης των αμερικανικών μαχητικών από την βάρβαρη Τουρκία.
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας, τις οποίες μάλιστα υλοποιεί με τρόπο πρωτοφανή.
Είναι αυτονόητο ότι οι απόψεις του κυβερνητικού βουλευτή κ. Συρίγου ξεπερνούν την «κόκκινη γραμμή της προδοσίας»!
Εάν η κυβέρνηση δεν τον αποπέμψει σήμερα κιόλας, αυτό σημαίνει ότι συμφωνεί με την συγκεκριμένη «γραμμή της εθνικής μειοδοσίας».
Η αναφορά του Μητσοτάκη στη Συνθήκη της Λωζάνης
Η τελευταία αναφορά του κ. Μητσοτάκη στη Συνθήκη της Λωζάνης (στην οποία αναφέρθηκε και ο κ. Τσιόδρας) όταν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Διατύπωσα προσδοκίες για βελτιώσεις που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης» είχε δηλώσει ο Erdogan για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Για εμάς και για εμένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν -και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη- ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης».
Οι βασικές πηγές τριβών Ελλάδας και Τουρκίας
Οι διαχρονικά βασικές πηγές τριβών Ελλάδας και Τουρκίας είναι οι εξής:
1)Οι μεταναστευτικές ροές
Εν μέρει η Τουρκία έχει δίκιο φιλοξενεί 2,5 εκατ. Σύρους και εκ των πραγμάτων έπρεπε να προωθήσει τους μετανάστες στην Ευρώπη, οπότε η Ελλάδα λόγω των συνόρων κατέστη η χώρα προώθησης…
Ο πνιγμός εκατοντάδων μεταναστών λόγω και της ανικανότητας του ελληνικού λιμενικού και της γενικής ανεπάρκειας των ανθρώπων που λειτουργούν ως δημόσιοι υπάλληλοι είχαν ως αποτέλεσμα… απώλειες αθώων ανθρώπων που δεν συμμετέχουν στα παιχνίδια των κρατών.
Ο Μητσοτάκης εφάρμοσε πολιτικές Κασιδιάρη με τον φράχτη στον Έβρο και τις επαναπροωθήσεις τις οποίες είχε υποστηρίξει ένθερμα στην Βουλή.
Για να θυμάστε και ορισμένες αλήθειες…
Η πρόταση για επαναπροωθήσεις είχαν θεωρηθεί ακροδεξιές… αλλά πλέον εφαρμόζονται σε όλη την Μεσόγειο Θάλασσα…
2) Με βάση το FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης η Ελλάδα έχει στο Ανατολικό Αιγαίο χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων και 10 ναυτικών μιλίων εναέριο χώρο.
Αυτό το status quo δεν θα αλλάξει αλλά απλά η Ελλάδα δεν μπορεί -όχι δεν θέλει δεν μπορεί- να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα γιατί δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα.
Η συνθήκη για το δίκαιο της Θάλασσας που δεν έχει υπογράψει η Τουρκία αλλά έχει υπογράψει η Ελλάδα αποσαφηνίζει ότι απλά η Ελλάδα… δεν έχει νομικά ερείσματα ειδικά σε περιοχές όπου η θαλάσσια απόσταση μεταξύ δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων.
Η Ελλάδα δέχεται πλέον τα 6 ναυτικά μίλα στο Αιγαίο ως τελική λύση.
3)Το ζήτημα της ΑΟΖ του Καστελόριζου έχει υποβαθμιστεί.
Οι τούρκοι αναφέρουν ότι ένα νησί με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα ή 313 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Την ίδια στιγμή μερίδα των Τούρκων θεωρεί ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ -όπως αναφέρεται και στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί- αλλά όσα νησιά συμπεριλαμβάνονται στην ηπειρωτική ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων δεν μπορούν να έχουν επιπρόσθετη ΑΟΖ.
Π.χ. 200 ναυτικά μίλια της ηπειρωτικής ΑΟΖ και άλλα 200 ναυτικά μίλια της νησιωτικής ΑΟΖ δημιουργούν μια θαλάσσια δικαιοδοσία δυσανάλογα μεγάλη.
Το επιχείρημα αυτό των τούρκων φάσκει και αντιφάσκει καθώς το Καστελόριζο απέχει 313 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα, οπότε δικαιούται να έχει ΑΟΖ.
4) Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες (EGEAYDAAK) των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με συμφωνίες
Αναφέρονται οι Τούρκοι στα νησιά που απέκτησε η Ελλάδα κυρίως από την Ιταλία.
Στο ζήτημα αυτό φαίνεται να υπάρχει πρόοδος όπως και στα ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης.
Η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις αξιώσει τις για τα νησιά EGEAYDAAK δηλαδή τα νησιά που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα εκτός Διεθνών Συνθηκών.
Οι γκρίζες ζώνες θα εγκαταλειφθούν από την Τουρκία, θέμα που άνοιξε με την υπόθεση των Ιμίων.
Για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών η Ελλάδα ξεκάθαρα υποχώρησε αφού πολλά από τα πυραυλικά συστήματα μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου - πλην εξαιρέσεων έχουν αποδυναμωθεί με όρους αεράμυνας.
Από πλευράς της Τουρκίας η 4η στρατιά στην Σμύρνη, δεν θα μεταφερθεί.
5)Το εύρος των χωρικών υδάτων.
Η Ελλάδα έχει στο Ανατολικό Αιγαίο αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια.
Η Τουρκία θεωρεί ότι πρέπει να επιστρέψει στο καθεστώς των 3 ναυτικών μιλίων που ορίζει η συνθήκη της Λωζάνης.
Η Ελλάδα στηρίχθηκε στην Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ή Σύμβαση του Montego Bay πόλη της Τζαμάικα του 1982, που τις επιτρέπει να αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια, ωστόσο ορίζει ότι απαιτείται διαπραγμάτευση με την άλλη πλευρά όταν τα σύνορα είναι πολύ κοντά.
Το ζήτημα αυτό έχει κλείσει η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει καμία αξίωση νομική.
Τα χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια θα κλειδώσουν και η Ελλάδα και η Τουρκία θα αποδεχθούν ότι δε θα προβούν σε καμία ενέργεια χωρίς να έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση με την άλλη πλευρά.
Αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να αποδεχθούν ότι τα 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα είναι τετελεσμένο γεγονός.
Η Ελλάδα είναι αδιανόητο να επιστρέψει στα 3 ναυτικά μίλια που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.
6)Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που εντάσσεται στο πλαίσιο της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Φαίνεται να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συμφωνία.
7)Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Η ελληνοτουρκική προσέγγιση
Με βάση τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας φιλοξένησε στις 13 Νοεμβρίου 2023 αντιπροσωπεία από την Ελλάδα για μια συνάντηση «στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», την τέταρτη του είδους της εδώ και χρόνια. Στη συνάντηση συμμετείχαν στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι.
Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που έγινε παρόμοια συνάντηση.
Οι αμυντικές αντιπροσωπείες συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2010 στην Ελλάδα και δύο ακόμη συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία και την Αθήνα τα επόμενα χρόνια.
Στην τελευταία συνάντηση το 2020 στην Αθήνα, οι πλευρές συμφώνησαν σε ένα σχέδιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των πλευρών, αλλά οι εντάσεις στο Αιγαίο οδήγησαν προφανώς σε μεταθέσεις…
Η καθυστέρηση είναι στην πραγματικότητα ισοδύναμη για την πορεία, καθώς οι σχέσεις έχουν μετατραπεί από φιλικές σε εχθρικές, πέρα δώθε, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.
Η Τουρκία και η Ελλάδα, συγκρούστηκαν κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος το 1821, έσπευσαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών