Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απάντηση Συρίγου σε Κασσελάκη: Τι να πείτε σε αυτούς που σας συμβουλεύουν - Καλωσορίζω πάντως τη χρήση του όρου «πατριωτική αριστερά»

Απάντηση Συρίγου σε Κασσελάκη: Τι να πείτε σε αυτούς που σας συμβουλεύουν - Καλωσορίζω πάντως τη χρήση του όρου «πατριωτική αριστερά»
Η απάντηση Συρίγου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σχετικά Άρθρα
"Τα νησιά πρέπει να παραμείνουν στρατικοποιημένα ανεξαρτήτως ρητής τουρκικής απειλής", τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, προσθέτοντας ότι o Erdogan άλλες διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης ενδιαφέρεται να αλλάξει, "αυτές περί συνόρων που δεν αλλάζουν κατά το διεθνές δίκαιο και περί μειονοτήτων αφού η Τουρκία έδιωξε σχεδόν πλήρως την ελληνική μειονότητα από Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο".
Ο κ. Συρίγος απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος σχολιάζοντας τις διευκρινίσεις που έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως «όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Erdogan, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν» και ξεκαθάρισε ότι «η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» καλώντας τον να πει σε αυτούς που τον συμβουλεύουν ότι:
"1. Οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης για την αποστρατικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και ούτε επιζητούν να τις αλλάξουν. Αντιθέτως τις επικαλούνται διαρκώς όπως φαίνεται και στις τρεις πρόσφατες επιστολές που έχουν στείλει στον ΟΗΕ(13 Ιουλίου 2021, 30 Σπεμτεμβρίου 2021, 17 Σεπτεμβρίου 2022).
2. Βάσει αυτών των διατάξεων αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τι επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον; Να συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι ισχυρές;
3. Διατάξεις που αναφέρονται σε οπλοπολυβόλα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Lewis guns) και σπαθιά μας δίνουν τη νομική δυνατότητα να επικαλεστούμε το αυτονόητο: οι συγκεκριμένες προβλέψεις είναι παρωχημένες και δεν ισχύουν!
4. Εάν αύριο το πρωί η Τουρκία πει ότι αποσύρει τα αποβατικά της Στρατιάς του Αιγαίου στον Εύξεινο Πόντο και πάψει τις απειλές, θα σπεύσουμε να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά διότι έχει πάψει ο κίνδυνος επιθέσεως; Επικίνδυνες απόψεις κ. Πρόεδρε! Τα νησιά πρέπει να παραμείνουν στρατικοποιημένα ανεξαρτήτως ρητής τουρκικής απειλής. Η εισβολή στην Κύπρο στέκει αιώνιο μάθημα για το τι συμβαίνει όταν αποσύρεις στρατεύματα, όπως έγινε το 1967 με την ελληνική μεραρχία που η χούντα έδιωξε από το νησί.
5. Το 1995 εξαιρέσαμε τα θέματα της αποστρατιωτικοποιήσεως από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το κάναμε διότι το θεωρούμε ζήτημα εθνικής κυριαρχίας που δεν υπόκειται σε δικανική κρίση βάσει των διατάξεων της Λωζάννης. Αυτή είναι και η εθνική μας θέση 29 χρόνια τώρα.
Καλωσορίζω πάντως τη χρήση του όρου «πατριωτική αριστερά». Μέχρι προσφάτως το κόμμα του οποίου ηγείστε, αποκαλούσε κατ’ ιδίαν τους πατριώτες, «εθνίκια», «Ελληναράδες», ακραίους και γραφικούς.
Καλή σας χρονιά!"
Ο κ. Συρίγος καταλήγει αναφέροντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος "άλλες διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης ενδιαφέρεται να αλλάξει. Αυτές
(α) περί συνόρων, που δεν αλλάζουν κατά το διεθνές δίκαιο και
(β) περί μειονοτήτων αφού η Τουρκία έδιωξε σχεδόν πλήρως την ελληνική μειονότητα από Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο".
σργ_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης