Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης: Διαγραφή προστίμων σε ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί - Έρχεται καμπάνια ενημέρωσης

Γεωργιάδης: Διαγραφή προστίμων σε ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί - Έρχεται καμπάνια ενημέρωσης
«Στόχος είναι να μεγαλώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη που φέτος έχει πάει καλύτερα από πέρυσι και να γίνεται το εμβόλιο του κορωνοϊού και στα φαρμακεία», ανέφερε ο Άδ. Γεωργιάδης
Άμεσα θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν σε όσους ηλικιωμένους δεν είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης στη διάρκεια συνέντευυξης τύπου στο υπουργείο, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη,  όσο και για τον κορωνοϊό, ενω ανακοίνωσε ότι θα "τρέξει" καμπάνια ενημέρωσης για να πείσει και τους δύσπιστους, ώστε το εμβόλιο να φτάσει σε όλους.
Στόχος, όπως είπε, «είναι να μεγαλώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη που φέτος έχει πάει καλύτερα από πέρυσι και να γίνεται το εμβόλιο του κορωνοϊού και στα φαρμακεία».
Κατά τον ίδιο, θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και για το εμβόλιο της γρίπης, αν είναι δυνατόν και τα φαρμακεία, κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί.
Σημείωσε δε, ότι  η πολιτική της σύγκρουσης για τα εμβόλια πρέπει να τελειώσει, «ήταν ένα ζήτημα που δίχασε στην πανδημία, χωριστήκαμε σε εμβολιαστές και αντι-εμβολιαστές, τσακωθήκαμε, χαλάσαμε τις καρδιές μας».
Εξήγησε ότι «το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι, αλλά είναι σημαντικό για την υγεία μας. Δεν θα μετράμε δόσεις, όπως κάναμε την εποχή της πανδημίας. Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει».
«Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό. Ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως είναι απολύτως ασφαλές το εμβόλιο του κορωνοϊού, ενώ σχετικά με τη διαγραφή προστίμων στους άνω των 60 ετών εξήγησε πως «όταν μπήκαν τα πρόστιμα ήταν το ύστατο μέτρο που πήραμε σε κρίσιμη φάση της πανδημίας. Τώρα υπάρχει κανονικοποίηση».

Αγαπηδάκη για εμβολιασμούς

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρ. Αγαπηδάκη, μίλησε για τους εμβολιαστικούς ρυθμούς, σημειώνοντας ότι λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα.
ag2.JPG
Κατά την ίδια, έχουν γίνει 210.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα και τις τελευταίες ημέρες τα ραντεβού έχουν διπλασιαστεί, ενώ υπάρχουν ήδη 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού, οπότε «θα ξεπεράσουμε τις 300.000 το επόμενο διάστημα».
«Θέλουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανό θάνατο από την Covid, καθώς έχουμε στα χέρια μας κάθε διαθέσιμο μέσο και αποτελεσματικά φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι για τη γρίπη έχει εμβολιαστεί το 60% των άνω των 60 ετών.

Κοτανίδου (ΕΚΠΑ): Δεν υπάρχει λόγος για πανικό

Η δουλειά μας είναι να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, υπογράμμισε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.
Σημείωσε ότι με τα πρώτα συμπτώματα, ειδικά άνω των 75 ετών, οι πολίτες πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να πάρουν τα αντιϊκά φάρμακα.
Έκανε λόγο για μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε απλές κλίνες που παρουσιάζει σημεία αποκλιμάκωσης. «Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Κατά τη χθεσινή ημέρα οι εξαγωγές υπερέβησαν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για πρώτη φορά», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κα Κοτανίδου, από τους 90 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι.
Επίσης, μείωση παρουσιάζουν οι αιτήσεις για χορήγηση αντιικής θεραπείας.

Χατζηχριστοδούλου (ΕΟΔΥ): Δεν είναι ανησυχητικά τα δεδομένα

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε ότι δεν είναι ανησυχητικά τα δεδομένα όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που καταγράφεται η πορεία του ιού.
Κατά τον ίδιο, παρά την αύξηση των τελευταίων ημερών στις εισαγωγές και στους θανάτους, μειώθηκαν οι διασωληνώσεις , ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022-23 τα δεδομένα είναι σαφώς μειωμένα.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, από τους 1.028 θανάτους από τον Σεπτέμβριο, μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι και από τους 378 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ το ίδιο διάστημα, μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης