Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι αγρότες, θα στείλουν τα αιτήματά τους - Κελέτσης: Ανοιχτές οι πόρτες για διάλογο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι αγρότες, θα στείλουν τα αιτήματά τους - Κελέτσης: Ανοιχτές οι πόρτες  για διάλογο
Με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση Agrotica από την Πέμπτη 1/2 οι αγρότες
Σχετικά Άρθρα
Κείμενο με τα αιτήματά τους θα στείλουν στον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, οι αγρότες, ζητώντας και συνάντηση μαζί του, ενώ ετοιμάζονται να μεταβούν με τρακτέρ στην πόλη της Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη και για 4 ημέρες που διαρκεί η έκθεση Agrotica.
Ενώ ο Κ. Μητσοτάκης -μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι- ανακοίνωσε πρόσθετη αποζημίωση στους αγρότες από 5.000 έως 10.000 ευρώ στον εξοπλισμό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση για διάλογο στον αγροτικό κόσμο και γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή 2/2 στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων» που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή, οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και μάλιστα, την Πέμπτη 1/2 με 300 τρακτέρ θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη.
Αντιπροσωπεία των αγροτών βρέθηκε σήμερα, Τρίτη 30/1, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και ενημέρωσαν  για την παρουσία τους με τρακτέρ στην Agrotica στις 1-4/2.
Στην πρόταση που κατατέθηκε και έγινε δεκτή, σύμφωνα με τους αγρότες, είναι ότι περίπου 300 τρακτέρ και φορτηγά μελισσοκόμων, θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με προορισμό το κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, τον χώρο της ΔΕΘ.
Στην πορεία θα συμμετάσχουν αγρότες από τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Πέλλα, την Πιερία, το Κιλκίς,την Ημαθία, αλλά και τον Έβρο, ενώ σχεδιάζουν να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη και να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
Στον Εβρο σήμερα, Τριτη 30/1, οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ τους με προορισμό το Τελωνείο Κήπων, για τρίωρο συμβολικό αποκλεισμό των φορτηγών εισαγωγής εμπορευμάτων.

Στη Θεσσαλία

Όπως ξεκαθαρίστηκε από τον Χρήστο Σιδερόπουλο, ο οποίος εκπροσωπεί τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λάρισας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, δεν θα αποκλείσουν δρόμους με τα τρακτέρ τους οι αγρότες ως την Παρασκευή 2/2.
Εξήγησε πως το να κλείσουν τις δρόμους «είναι πανεύκολο, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή», αλλά «δεν είναι ο στόχος η εθνική οδός, δεν είναι ο στόχος η σύγκρουση».
«Βρισκόμαστε νομίζω στο μέσον των κινητοποιήσεων. Θέλω να πω ότι τα μπλόκα πλέον έχουν οριοθετήσει τις θέσεις, εννοώ Θεσσαλία, Αλμυρός, Ριζόμυλος, Πλατύκαμπος, Καρδίτσα, Ζάρκο. Θεσσαλία. Σήμερα υπάρχει ένα προσκλητήριο 7 η ώρα στον Παλαμά. Τα μπλόκα θα κάνουν μια πρώτη αποτίμηση των δραστηριοτήτων και αυτό που πλέον θα αποφασιστεί για να πάμε στο τι πλέον θα δούμε από εδώ και πέρα. Θα βγει ένα κείμενο με τα αιτήματα, τα οποία θα σταλούν στον πρωθυπουργό. Δεν θα είναι 50 αιτήματα. Είναι τα 5, τα 6, τα οποία πλέον νομίζουμε ότι ο πρωθυπουργός αφού πλέον είπε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ακούει και “τους περιμένω”, εμείς κάνουμε ένα βήμα γρήγορα», τόνισε ο κ. Σιδερόπουλος.
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι όλα μαύρα, δεν είναι όλα δύσκολα. Εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε το θέμα, ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το δούμε, εμείς πρέπει να στείλουμε τα 5-6 αιτήματα που είναι σοβαρά και αυτός μπορεί να δώσει πιο γρήγορα τις λύσεις και θα υπάρχει μία παράγραφος κάτω, αυτή η συνάντηση που και αυτός επιθυμεί και εμείς θέλουμε, γιατί μία συνάντηση θα φέρει το αποτέλεσμα, ότι η συνάντηση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μετά την Παρασκευή, εφόσον όμως υπάρχουν απαντήσεις».
Για τον ΕΛΓΑ, ο κ. Σιδερόπουλος ανέφερε ότι σε σχέση με τη φυτική και ζωική παραγωγή «έχει κάνει πολύ καλή δουλειά». «Υπάρχει ένα αποτέλεσμα, όσον αφορά και για την κτηνοτροφία και για τη φυτική, έχουν δοθεί οι προκαταβολές, για να το ξεκαθαρίσουμε, με οικονομικό μέγεθος το οποίο ξεπέρασε και το θέμα του κανονισμού», διευκρινίζοντας πως «εδώ, που έχουμε καθυστερήσεις και είναι κάτι το οποίο ενοχλεί τους αγρότες, είναι από τη μεριά της Αρωγής του υπουργείου Οικονομικών».
«Όχι ότι δεν γνωρίζει το πρόβλημα. Έχουμε αποτελέσματα ζημιάς, έχουμε δηλαδή πράγματα που μπορούν να υπολογιστούν και δεν έχει ξεκινήσει να δοθεί μία προκαταβολή για να μπορέσει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να κάνει τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς. Είμαστε δηλαδή στο μηδέν και αυτό δεν δικαιολογείται από την κυβέρνηση και εδώ είναι το λάθος το οποίο πρέπει να διορθωθεί», όπως είπε.

Κελέτσης για αγρότες

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Κελέτσης, συμμετέχοντας στη συζήτηση εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο και τις αποζημιώσεις που ο ΕΛΓΑ έπρεπε να καταβάλει τόσο στο ζωικό, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, τις προκαταβολές για την ακρίβεια, αυτό επετεύχθη εντός ελάχιστων ημερών από το κλείσιμο της διαδικασίας της υποβολής των αιτήσεων, ενώ αναφέρθηκε στη «δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες και ειδικά οι αγρότες της Θεσσαλίας που χτυπήθηκαν επιπλέον από το φαινόμενο του Daniel, από τις πλημμύρες, τα αποτελέσματα των οποίων ακόμη δεν έχουν αρθεί».
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και το αρμόδιο Υπουργείο, από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αγρότες, λέγοντας ότι «ασφαλώς είναι ανοιχτές και θα είναι ανοιχτές οι πόρτες (για διάλογο), διότι μπροστά μας, ακόμη και αν λύσουμε 5 θέματα που είπε ο κ.Σιδερόπουλος σήμερα, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι συνεχώς θα παρουσιάζονται ζητήματα και προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λύνουμε. Γιατί επαναλαμβάνω, έχουμε μπει σε μια νέα περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα εμφανίζει στην πράξη θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης