Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - Ο σχεδιασμός για το 2024 με στόχο την καθολική εφαρμογή της

Επέκταση της  Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - Ο σχεδιασμός για το 2024 με στόχο την καθολική εφαρμογή της
Οι κλάδοι εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας
Προχωρά με γοργούς ρυθμούς ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας μέσα στο 2024.
Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, θα επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και στην εστίαση, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
Ήδη, από την 1η Ιανουαρίου 2024, εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο της βιομηχανίας, αλλά και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο του λιανεμπορίου.
Μάλιστα, παραγωγικοί φορείς, εμπορικοί σύλλογοι και επιμελητήρια, πραγματοποιούν ενημερωτικές εκδηλώσεις για να γίνουν κατανοητές οι νέες διαδικασίες, οι οποίες αφορούν τις επιχειρήσεις και τα λογιστήριά τους, αλλά και τους εργαζόμενους.
Σημειώνεται ότι για τους κλάδους που εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2024 (βιομηχανία και λιανεμπόριο), θα επιβάλλεται πρόστιμο σε όποια επιχείρηση παραβιάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο από τις εξής ημερομηνίες: από την 1η Απριλίου 2024 για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, από τις 2 Μαΐου 2024 για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και από τις 13 Μαΐου 2024 και για τους δύο κλάδους με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10.
Σε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο ποσού ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην Ψηφιακή Κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω αντιστοίχιση.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 74 του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, με σκοπό να διασφαλίσει το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, τη νόμιμη χρήση της υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και την καθημερινή και άμεση - σε πραγματικό χρόνο - κοινοποίηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

Πού εφαρμόζεται

Μέχρι σήμερα, το πεδίο εφαρμογής του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας περιλαμβάνει τις εξής 7 κατηγορίες επιχειρήσεων:
- Το σύνολο των τραπεζών της χώρας από 1/7/2022.
- Τα σούπερ μάρκετ, με πάνω πό 250 εργαζόμενους, με κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 4711, από 1/7/2022.
- Τις εταιρίες φύλαξης, με κύριο ΚΑΔ 801 και 802, από 16/2/2023.
- Τις εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης, με κύριο ΚΑΔ 651, από 16/2/2023.
- Τουςοργανισμούς: ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, καθώς και τη Hellenic Train και την Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, από 22/3/2023.
- Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, με κύριο ΚΑΔ από 10 έως και 33, πλην του 19, από 1/1/2024.
- Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, με κύριο ΚΑΔ 47, από 1/1/2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης