Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικός σεισμός για Τέμπη - Καίει την κυβέρνηση η μονταζιέρα, Μαρινάκης κατά Μητσοτάκη - Εκλογές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση μομφής 26/3

Πολιτικός σεισμός για Τέμπη - Καίει την κυβέρνηση η μονταζιέρα, Μαρινάκης κατά Μητσοτάκη - Εκλογές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση μομφής 26/3
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, καλεί όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταθέσουν κοινή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - Παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο Κασσελάκης - Κυβέρνηση: Υπονομευτής του Πολιτεύματος ο Κασσελάκης 
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές upd) «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο τα Τέμπη βάζουν οι αποκαλύψεις περί «συρραφής» συνομιλιών του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα  και μάλιστα,  δύο διαφορετικών συζητήσεων, ώστε να αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος η ευθύνη για την τραγωδία,  με την κυβέρνηση  διά στόματος του Π. Μαρινάκη να κάνει λόγο για σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας και την αντιπολίτευση να μιλά για προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας ερωτήματα.
Στη θύελλα παρενέβη και ο επιχειρηματίας - εκδότης Βαγγέλης Μαρινάκης εξαπολύοντας - μέσω της Alter Ego σφοδρή επίθεση στο Μαξίμου και κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς αλχημείες.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις, έρχεται πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, καλεί όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταθέσουν κοινή πρόταση μομφής, καθώς «οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα» και «απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου».
Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 θα καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ. 
Ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά.
Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα στηρίξει την πρόταση, εφόσον κατατεθεί ενώ και η Ελληνική Λύση συντάσσεται με την πρόταση αυτή.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, επισημαίνουν ότι «οι Σπαρτιάτες δεν λογίζονται στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ούτε όμως και η Ελληνική Λύση που συνέπραξε με τη ΝΔ για να αλλάξει η σύνθεση στην ΑΔΑΕ και να μπλοκαριστεί η έρευνα».
Υπενθυμίζεται ότι για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης χρειάζεται το ένα 1/6 ήτοι 50 υπογραφές βουλευτών.
Το άρθρο 84 του Συντάγματος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της» και στην παράγραφο 5 επισημαίνεται ότι «η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση».

Επίθεση Μαρινάκη σε κυβέρνηση: Οι απίστευτες αλχημείες οδήγησαν την Ελλάδα στη 107η θέση παγκοσμίως, από άποψη ελευθεριών του Τύπου

Η Alter Ego να δίνει τη δική της απάντηση στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «οικονομικών συμφερόντων και εκβιασμών», με στόχο να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, μέσω ανακοίνωσή της.
Συγκεκριμένα, η Alter Ego υπερασπίζεται το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για τη μονταζιέρα στα Τέμπη και «τον αδέσμευτο, αντικειμενικό και ανεξάρτητο Τύπο», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «απίστευτες αλχημείες» και για το γεγονός ότι οδήγησε τη χώρα στη 107η θέση παγκοσμίως, από άποψη ελευθεριών του Τύπου
Στην ανακοίνωση της εταιρίας, γίνεται λόγος για πρωτοφανείς αλχημείες της κυβέρνησης, πάνω σε μια τραγωδία η οποία έχει αφήσει βαθιά πληγή στην ελληνική κοινωνία.

Η ανακοίνωση της Alter Ego Media:

«Η αδυναμία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη βαθιά πληγή που έχει αφήσει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, το έγκλημα των Τεμπών, την οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα και πρωτοφανείς αλχημείες.
Αντί να επικροτεί τον αδέσμευτο, αντικειμενικό, ανεξάρτητο, Τύπο ο οποίος προσπαθεί επί ένα χρόνο τώρα, να διαλύσει το πέπλο αδιαφάνειας που καλύπτει το έγκλημα, ώστε να πέσει φως στα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στην τραγωδία, βλέπει παντού φαντάσματα για «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα» τα οποία δήθεν συνωμοτούν προκειμένου να την φθείρουν και να την καταστήσουν όμηρό τους.
Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, δεν μας αφορούν και δεν μας αγγίζουν.
Θα συνιστούσαμε καλόπιστα στην κυβέρνηση αντί να μετέρχεται εκφράσεις που παραπέμπουν ευθέως στο επιτελικό παρακράτος, να συμβάλλει αποφασιστικά στη διευκόλυνση της Δικαιοσύνης να εντοπίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του δυστυχήματος.
Τα μέσα ενημέρωσης της AlterEgoMedia, θα συνεχίσουν με επιμονή, υπομονή, και επαγγελματική επάρκεια να λειτουργούν σε αμιγώς δεοντολογικό πλαίσιο, κόντρα στις κυβερνητικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην 107η θέση παγκοσμίως, από άποψη ελευθεριών του Τύπου».

Οργισμένες αντιδράσεις 

To πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής»  αποκαλύπτει αλλοίωση συνομιλιών του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, που "ξεριζώθηκαν" παράνομα από το σύστημα καταγραφών επικοινωνίας του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, κάνοντας λόγο για μοντάζ που αναδεικνύει μόνο το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη της Λάρισας.
Απάντηση στο δημοσίευμα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΝΔ,  ενώ αντίδρασεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν επίσης να αναφέρουν ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό για τα Τέμπη, κανείς δεν αμφισβητεί τη διάσταση του «ανθρώπινου λάθους», αλλά και πως "η απόδειξη ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής «μονταζιέρας» είναι το γεγονός ότι πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών και η δημόσια ΕΡΤ) παρουσίασαν ρεπορτάζ ένα χρόνο πριν, δηλαδή στις 04/03/2023, στα οποία αναφέρονταν ότι στις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν υπήρχε και άλλο πρόσωπο.
«Η Νέα Δημοκρατία μέσω «πηγών» προέβη στην πιο συγκλονιστική παραδοχή προσπάθειας αποπροσανατολισμού των πολιτών για το έγκλημα των Τεμπών», υπογράμμισε  σε νέα του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βόμβα Κασσελάκη: Παραίτηση Μητσοτάκη και εθνικές εκλογές με διεθνείς παρατηρητές

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη διενέργεια εθνικών εκλογών, παρουσία διεθνών παρατηρητών, ζητά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη μονταζιέρα των Τεμπών.
«Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές.
Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ - Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει εθνικές εκλογές», σημειώνει σε ανάρτησή του στο X o κ. Κασσελάκης.

Η ανάρτηση Κασσελάκη:

Σκόπευα να σας απευθυνθώ μετά το τέλος της θητείας μου, όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε κρατική μονταζιέρα την ίδια τη νύχτα του εγκλήματος των Τεμπών, με σκοπό να αποδοθούν ευθύνες αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος.
Την ίδια τη νύχτα που χάσαμε 57 συνανθρώπους μας και που τα σωστικά μέσα επιχειρούσαν να διασώσουν ζωές! Αμέσως μετά, το κράτος - παρακράτος έδωσε το μονταρισμένο υλικό σε φιλοκυβερνητικά μέσα, για να δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι πρόκειται περί ενός τυχαίου ανθρώπινου λάθους.
Και αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός βγαίνει με διάγγελμα να αποδώσει το τραγικό έγκλημα σε ανθρώπινο λάθος, με επόμενο βήμα το μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος.
Δε χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο αυτήν την ώρα. Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές. Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ - Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση,

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ χωρίς αμφιβολία.

Καλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για μία και μόνη φορά και να μου απαντήσει εντός 24 ωρών αν συμφωνεί με τον οδικό χάρτη προς την ομαλότητα, που περιέγραψα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Μαρινάκης: Υπονομευτής του Πολιτεύματος ο Κασσελάκης 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας, με την ανάρτησή του, πέρασε σε άλλη «πίστα» και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την παραίτηση Μητσοτάκη και τη διενέργεια εκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών.
«Είναι αδιανόητο, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα την λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα.
Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της Δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της και τους υποκινητές τους», καταλήγει ο Παύλος Μαρινάκης.

Πρόταση μομφής

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης που καλεί όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, να καταθέσουν κοινή πρόταση μομφής.
Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης:
«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα.
Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.
Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη.
Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου.
Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας.
Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν πάει άλλο».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η Nέα Aριστερά στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς.
Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια.
Το δήλωσε σήμερα νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.
Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία.
Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».
Το ΚΚΕ θα στηρίξει πρόταση μομφής, εφόσον κατατεθεί, παρότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντιπολιτεύεται, αλλά στηρίζει Μητσοτάκη
«Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα.
Ακόμη και για το έγκλημα των Τεμπών η πρότασή του αφορούσε μόνο στη διερεύνηση αδικημάτων που σχετίζονται με την οικονομική ζημία της ΕΕ.
«Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα.

Κυβερνητικές πηγές: Η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό για τα Τέμπη

Η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό για τα Τέμπη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο αφορά τις ηχητικές καταγραφές του ΟΣΕ το βράδυ του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και κατά πόσο δόθηκαν αλλοιωμένες στην Δικαιοσύνη.
Αναλυτικά οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:
"1. Η αλήθεια είναι ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ από τις 02/03/2023. Επομένως η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό ώστε να διεξάγει με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνά της για την αναζήτηση της αλήθειας.
Το γεγονός της μη αλλοίωσης αναγνωρίζεται άλλωστε και στο ίδιο το δημοσίευμα του Βήματος παρά τον παραπλανητικό του τίτλο.
2. Η απόδειξη ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής «μονταζιέρας» είναι το γεγονός ότι πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών και η δημόσια ΕΡΤ) παρουσίασαν ρεπορτάζ ένα χρόνο πριν, δηλαδή στις 04/03/2023, στα οποία αναφέρονταν ότι στις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν υπήρχε και άλλο πρόσωπο.
3. Σχετικά με τη διάσταση του «ανθρώπινου λάθους», κανείς δεν την αμφισβητεί, καθώς ο ίδιος ο σταθμάρχης επίσημα έχει αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.
Συνεπώς ο ίδιος έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη «ανθρώπινου λάθους».
Από κει και πέρα η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις υπόλοιπες πτυχές του τραγικού δυστυχήματος.
Ποιος είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη εφημερίδα ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, ενώ όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει γύρω από αυτό;
4. Είναι προφανές πλέον, ότι η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, με τη δημιουργία εντυπώσεων που στηρίζεται πάνω σε ένα de facto ψέμα έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση και την επιστροφή της χώρας στην περίοδο της τοξικότητας και του μίσους.
Αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει.
Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει αμερόληπτα και αντικειμενικά τη δουλειά της".

Μαρινάκης: Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί

«Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί», τονίζει  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής».
Όπως αναφέρει  σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαρινάκης, «το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της, καθώς προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Έλληνες.
Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μη καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί «μονταζιέρας» προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη.
Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί. Αλλά ότι, αντιθέτως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνα τους για την αναζήτηση της αλήθειας».
«Σε τέτοιες στιγμές απαιτείται από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί. Και σε αυτήν την προσπάθεια σοβαρή ευθύνη έχουν και τα μέσα ενημέρωσης», καταλήγει ο κ. Μαρινάκης.

Η απάντηση του Βήματος:  «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την ανακοίνωσή του δεν διαψεύδει το ρεπορτάζ του ''Βήματος''. 
Απλώς ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την αλλοίωση των ηχογραφημένων συνομιλιών τις ώρες της τραγωδίας των Τεμπών. 
Όποιος διαβάσει το σχετικό δημοσίευμα αντιλαμβάνεται ότι η εφημερίδα παραθέτει γεγονότα, δεν αποδίδει ευθύνες και ζητά απαντήσεις. 
Οι ευθύνες θεωρούμε βέβαιο πως θα αναζητηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» στην απάντησή της.

ΝΔ: Άκρως επικίνδυνη η τακτική των παραπλανητικών τίτλων για δημιουργία εντυπώσεων

«Η δήθεν φοβερή αποκάλυψη του Βήματος της Κυριακής, την οποία "έντυσε" με τον παραπλανητικό και ψευδή τίτλο περί μονταζιέρας και συγκάλυψης, έχει γίνει από τις 4 Μαρτίου του 2023 από την κρατική ΕΡΤ (https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/apokalypsi-ert-tesseris-ki-oxi-treis-fones-sto-ixitiko-ntokoumento-tou-stathmarxi-larisas/) και πολλά ακόμα μέσα», απαντά με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.
Όπως αναφέρει η ΝΔ, «η αστυνομία απάντησε, ξεκαθαρίζοντας ότι όλο το ηχητικό υλικό δόθηκε αυτούσιο και χωρίς απομαγνητοφώνηση στις εισαγγελικές αρχές από την πρώτη στιγμή. Αυτό ακριβώς το υλικό είναι που αποτελεί και τη βάση της έρευνας και των διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί από τη Δικαιοσύνη. Ενώ κομμάτια αυτού του υλικού έχουν παίξει και στα μέσα του ομίλου που τροφοδοτεί μέσω fake news σενάρια συνωμοσίας για μια υπόθεση που έχει πληγώσει κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα!».
«Η τακτική των παραπλανητικών τίτλων για δημιουργία εντυπώσεων είναι άκρως επικίνδυνη, όταν δε τη χρησιμοποιούν κάποιοι στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων καταντά άθλια», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Απάντηση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ

Σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ της Κυριακής" που αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ γνωστοποιεί ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σύμφωνα με το οποίο:
1. Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.
2. Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ’ αριθ. 3022/21/8623-α΄από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες «CH1_000003e3_443.wav» και «CH1_000003e4_443.wav». Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.
3. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί και έτερες εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν σχετικών παραγγελιών.
4. Σημειώνεται ότι από την Υπηρεσία μας δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την εν λόγω υπόθεση.

Μηχανοδηγοί: Από την αρχή έγινε προσπάθεια συγκάλυψης – Ποιος κρύβεται πίσω από τη μονταζιέρα και 4 ερωτήματα

Οι μηχανοδηγοί σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή 25 Μαρτίου 20224 αναφέρουν ότι το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα« επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που είχαν και οι ίδιοι λίγες ώρες μετά το έγκλημα, οι οποίες αφορούσαν την διαρροή μονταρισμένων ηχητικών για να καλλιεργηθεί η θεωρία του «μοναδικού ανθρώπινου λάθους».
Οι μηχανοδηγοί θέτουν 4 ερωτήματα για το έγκλημα και ζητούν την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί λίγες ημέρες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών μεταβατικά στη θέση αυτή, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά παραμένει έως και σήμερα επικεφαλής του Οργανισμού.
Ύστερα από τις αποκαλύψεις επισημαίνουν ότι τα ερωτήματα για το έγκλημα πληθαίνουν και είναι τα εξής:
«Ο ΟΣΕ οφείλει να απαντήσει άμεσα αν ισχύουν τα όσα αναφέρει το Βήμα και αν τα ηχητικά παραδόθηκαν στην Αστυνομία, 3 ημέρες μετά!
Αν ισχύει αυτό ΓΙΑΤΙ υπήρξε αυτή η καθυστέρηση και ΕΝΩ κορυφαία στελέχη του ΟΣΕ δήλωναν ότι η απομάστευση έγινε παρουσία αστυνομικού που επισκέφθηκε το σύστημα καταγραφών του σταθμού.
Ποιος και γιατί διέρρευσε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα μονταρισμένα ηχητικά.
Ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης σε συνάντηση με τα Σωματεία λίγες μέρες μετά τα Τέμπη, είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος είχε διατάξει έρευνα για τις διαρροές και είχε ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές. Σήμερα (ΤΩΡΑ) οφείλει να δώσει τα αποτελέσματα της έρευνας. Αν δεν έχει κάνει τελικά έρευνα, οφείλει να παραιτηθεί.
Γιατί η διερεύνηση για το έγκλημα, δεν έγινε από την πρώτη ημέρα από Ανεξάρτητη Αρχή με την παρουσία και συμμετοχή εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό
Γιατί αποκλείστηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή κρίσιμοι μάρτυρες όπως ο πρώην Πρόεδρος του Σωματείου μας Γενιδούνιας Κώστας, ο κ. Τσαλίδης, ο κ. Σταθόπουλος, ο κ. Ξιφαράς (που παραμένει στην θέση του μετά τα Τέμπη!), ο κ. Καραγιάννης, ο κ. Σπηλιόπουλος, οι εμπειρογνώμονες που έβγαλαν το πόρισμα της Δικαιοσύνης και άλλοι.

Οι αποκαλύψεις από το ΒΗΜΑ

"Το Βήμα" αποκαλύπτει αλλοίωση συνομιλιών του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, που "ξεριζώθηκαν" παράνομα από το σύστημα καταγραφών επικοινωνίας του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που κυκλοφορεί με τον τίτλο "Μονταζιέρα στα Τέμπη" αναφέρονται τα εξής:
«Βασίλη, φεύγω;». «Φεύγεις, φεύγεις». Ηταν μόλις λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη όταν δημοσιοποιήθηκαν τα ηχητικά αρχεία με τις συνομιλίες του σταθμάρχη της Λάρισας.
Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», ο μηχανοδηγός που απευθύνθηκε στον «Βασίλη» για να λάβει το «πράσινο φως» της αναχώρησης δεν ήταν εκείνος της μοιραίας αμαξοστοιχίας, όπως είχε υποστηριχθεί τότε, αλλά ενός τοπικού δρομολογίου. Ποιος κρύβεται πίσω από το μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη και ποιος μπορεί να ήταν ο σκοπός της συρραφής των δύο διαφορετικών συνομιλιών πέρα από την ενίσχυση του επιχειρήματος περί ανθρώπινου λάθους;".
Το δημοσίευμα τονίζει ότι όπως προκύπτει από τα νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ, η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου την υποτιθέμενη "λάθος πορεία" δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία- όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο- αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά, δηλαδή επρόκειτο για συρραφή συνομιλιών του σταθμάρχη με δυο διαφορετικά τρένα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η μονταζιέρα που φαίνεται ότι λειτούργησε αμέσως μετά το τραγικό συμβάν και αποτελεί δείγμα της σπουδής να προβληθεί μόνο η θεωρία  του υπαρκτού ανθρώπινου λάθους: "ενώνει" δύο διαφορετικές συζητήσεις του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς, ενώ εξαφανίζει το αμέσως προηγούμενο σημείο του διαλόγου, όπου ο σταθμάρχης της Λάρισας αποκαλεί τον μηχανοδηγό που συνομιλεί "Σωτήρη" (πρόκειται για τον μηχανοδηγό τοπικού τρένου κ. Σωτήρη Αδάμου). Η αναφορά αυτή αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για τον οδηγό του Intercity, Γιώργο Κουτσούμπα, που σκοτώθηκε και αυτός στα Τέμπη. 
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως  ενώ στην Εξεταστική της Βουλής υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ είχε αναφέρει ότι ο ίδιος λίγες ώρες μετά το δυστύχημα φώναξε την ΕΛ.ΑΣ και πήγε με εξουσιοδοτημενο άτομο γιατί τις καταγραφές δεν μπορεί να τις πάρει όποιος να΄ναι (κρατούνται σε χώρο του ΟΣΕ σε Λάρισα και Αθήνα),  στελέχη της αστυνομίας μιλώντας στο "Βήμα" προ δύο 24ώρων τόνισαν ότι "το στικάκι με τις ηχητικές συνομιλίες δεν παρελήφθη από αστυνομικό που επισκέφτηκε το σύστημα καταγραφών του σταθμού Λαρίσης με εξουσιοδοτημένο υπάλληλο και με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ, όπως είχε ειπωθεί στη Βουλή. Παραδόθηκε στην έδρα της Αστυνομίας τρεις ημέρες αργότερα  (σ.σ. στις 2 μ.μ. της 3ης Μαρτίου 2023) από υπάλληλο του σιδηροδρόμου". Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο, ο υπάλληλος είναι ο Ν.Κ. που εργάζεται στη Διεύθυνση Συντήρησης Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ, με το δημοσίευμα να προσθέτει πως "αυτή  ακριβώς η προαναφερθείσα- διαψευσθείσα- αναφορά στη Βουλή του στελέχους του ΟΣΕ αναδεικνύει τα περιθώρια λαθροχειρίας, καθώς οι "εισβολείς" στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ φαίνεται ότι παρέδωσαν τους μαγνητοφωνημένους διαλόγους σε όσους ανέλαβαν την επικοινωνιακή διαχείριση του συμβάντος.   Ήδη, μιλώντας στο "Βήμα" στέλεχος του ΟΣΕ έχει υποστηρίξει ότι είχε πάρει και ο ίδιος προσωπικά- παρατύπως προφανώς- στικάκι με τις ηχογραφημένες συνομιλίες.   
Σε ότι, αφορά την απόσυρση των βαγονιών των δύο συρμών στις 4 Μαρτίου, το δημοσίευμα αναφέρει πως αν και αρχικά υπήρξαν αναφορές  πολιτικών προσώπων ότι αυτό έγινε μετά από εντολές της Πυροσβεστικής ή της ΕΛ.ΑΣ.,  αυτό διαψεύδεται και από νεότερες δηλώσεις, αφού προ διημέρου στελέχη της Πυροσβεστικής ανέφεραν στην εφημερίδα ότι "μείναμε στο σημείο της τραγωδίας μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Μαρτίου- 72 ώρες μετά το τραγικό συμβάν,  όπως επιβάλλει ο νόμος. Δεν είχαμε καμία σχέση με την απόσυρση και εξαφάνιση των βαγονιών, που άρχισε εν αγνοία μας την επόμενη ημέρα και με το μπάζωμα που ακολούθησε".
vima_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης