Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για φορολόγηση πολυεθνικών και ομίλων - Η τροπολογία για Golden Visa

Βουλή: Συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για φορολόγηση πολυεθνικών και ομίλων - Η τροπολογία για Golden Visa
Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η τροπολογία για τους όρους χορήγησης της Golden Visa
Σχετικά Άρθρα
Στην Ολομέλεια της Βουλής επανεκκινεί σήμερα, Τρίτη 2/4, η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις», καθώς είχε διακοπεί στις 26 Μαρτίου μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα επανεκκινήσει με τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων ειδικών αγορητών της Αντιπολίτευσης. Στο νομοσχέδιο έχουν εγγραφεί να τοποθετηθούν 16 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στην Ολομέλεια μετά την υπερψήφισή του επί της Αρχής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Νέα Αριστερά. Το καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες,η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας
Μέχρι τη διακοπή της συνεδρίασης της Ολομέλειας (26/3) είχαν τοποθετηθεί οι δύο εισηγητές ΝΔ και τρεις ειδικοί αγορητές (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης).

Η τροπολογία

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η υπουργική τροπολογία για τους όρους χορήγησης της Golden Visa, με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών για μακροχρόνιες μισθώσεις και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο κόστος στέγασης, με παράλληλη διατήρηση των κινήτρων για εισαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα και ανάπτυξη της κτηματαγοράς.
Βάσει των διατάξεων της τροπολογίας, για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa), θεσπίζονται οι εξής προϋποθέσεις: στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σ' ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ.
Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.
Για κτίρια που έχουν διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.
Οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για το ίδιο χρονικό διάστημα (5 χρόνια) εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο, πρόσθετη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας διαμονής, είναι να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κτιρίου. Σε περίπτωση που ο επενδυτής πουλήσει το ακίνητο, τότε ανακαλείται η άδεια διαμονής του και ο αγοραστής αποκτά δικαίωμα να αποκτήσει άδεια διαμονής.
Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, όχι όμως μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.
Εκτός από την αγορά ακινήτων, οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με την σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας (800.000 ευρώ σε Αττική κλπ., 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα κ.ο.κ.). Στην τροπολογία έχουν προβλεφθεί μεταβατικές περιόδους εφαρμογής με προϋποθέσεις, ενώ με άλλες διατάξεις προβλέπεται: η μονιμοποίηση της απαλλαγής από το Τέλος Επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς με σκάφη έως 12 μέτρα. Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2023, που θα καταβληθεί φέτος, σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης