Πολιτική

Βουλή: Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για την χορήγηση Golden Visa

Βουλή: Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για την χορήγηση Golden Visa
Στην Ολομέλεια αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης
Σχετικά Άρθρα
Τροπολογία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σχετικά με την χορήγηση της Golden Visa, σημειώνοντας πως έχει επανειλημμένως προτείνει την κατάργηση ή τουλάχιστον την επ’ αόριστο αναστολή του πλαισίου χορήγησης άδειας διαμονής που συνδέεται με επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία μέχρι να ισορροπήσουν οι τιμές ακινήτων, ειδικά στις περιοχές που οι πολίτες αντιμετωπίζουν οξεία προβλήματα στέγασης, κάτι που όμως η κυβέρνηση απέρριπτε.
Αναγνωρίζει ωστόσο πως η κυβέρνηση με την τροπολογία 113/29 22.3.2024 επιφέρει ορισμένες έστω και εμβαλωματικές διορθώσεις στο πλαίσιο χορήγησης της ανωτέρω άδειας διαμονής, που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται περαιτέρω προσαρμογές για να επιτύχουν τον σκοπό τους.
Με την τροπολογία του το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ προτείνει το πεδίο εφαρμογής της επένδυσης των 800.000 ευρώ που προβλέπεται στην υπουργική τροπολογία «για τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και για τα νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πάνω από 3.100 κατοίκους» να επεκταθεί και να ισχύει «σε όλους τους νησιωτικούς Δήμους της Χώρας, ανεξαρτήτως πληθυσμού.
Στην προβλεπόμενη απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης των ακινήτων που αποκτώνται κατά πλήρη κυριότητα και νομή από πολίτες τρίτων χωρών για την αρχική χορήγηση ή ανανέωση άδειας διαμονής επενδυτή, να προστεθεί και η απαγόρευση υπεκμίσθωσης των ακινήτων αυτών,  ώστε να αποφευχθεί η δυνατότητα καταστρατήγησης της σχετικής ρύθμισης.
Ακόμη, το καθεστώς των αδειών διαμονής που έχουν μέχρι σήμερα χορηγηθεί σε επενδυτές ακινήτων και σε περίπτωση που αυτά εκμισθώνονται βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, χορηγείται προθεσμία προκειμένου τα ακίνητα αυτά να χρησιμοποιηθούν ως κατοικία ή να διατεθούν προς μακροχρόνια μίσθωση. Το μεταβατικό στάδιο έως τη 30ή Σεπτεμβρίου 2024 που έχει τεθεί επειδή κρίνεται πολύ μακρινό και πιθανότατα να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ακινήτων στις περιοχές που υπάγονται μετά από αυτήν την ημερομηνία στη νέα υψηλότερη ελάχιστη αξία επένδυσης για απόκτηση άδειας παραμονής, ακυρώνοντας εν πολλοίς τον σκοπό της διάταξης, να οριστεί η 30ή Απριλίου 2024.
Σημειώνεται ότι στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης