Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης για Μάτι: Οι αποφάσεις δεν είναι τελεσίδικες, μπορούν να επανεξεταστούν

Μητσοτάκης για Μάτι: Οι αποφάσεις δεν είναι τελεσίδικες, μπορούν να επανεξεταστούν
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που προκάλεσαν την οργή των συγγενών των θυμάτων αλλά και της κοινής γνώμης δεν είναι τελεσίδικες
Στην απόφαση του Δικαστηρίου για το Μάτι αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που προκάλεσαν την οργή των συγγενών των θυμάτων αλλά και της κοινής γνώμης δεν είναι τελεσίδικες και μπορούν να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο, ενώ τόνισε ότι το δικαστήριο έγινε με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλοντας ότι με «αυτά που ψηφίσαμε εμείς οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες», ενώ τόνισε ότι από την πλευρά της Δικαιοσύνης υπήρξε αργοπορία.

«Σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης»

«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα είναι τομή, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις θα εκδίδονται συντομότερα κατά περίπου 30%.
«Θα όριζα ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή, η οποία έχει ενδεχομένως αργήσει να υλοποιηθεί. Πράγματι, ο πρώτος ο οποίος έκρινε ιστορικά απαραίτητη αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911. Δοκίμασε και το 1931 και 4 φορές αργότερα επιχειρήθηκε από διαφορετικές κυβερνήσεις με τελευταία το 1999. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ τότε είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση, την οποία σήμερα προωθεί ως κυβέρνηση», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ως προς τη διάγνωση του προβλήματος μπορούν να συμφωνήσουν όλοι στην αίθουσα της ολομέλειας. «Η ίδια η καθυστέρηση γίνεται επιχείρημα στο στόμα όσων καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου ή δίνει αφορμή για διάφορα σενάρια συνωμοσίας. Στην Ελλάδα έχουμε ευρείας έκτασης αρνησιδικία σημείωσε ο αείμνηστος καθηγητής Τσακιράκης. Τα λόγια του δυστυχώς ισχύουν και σήμερα», εξήγησε.

«Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όλα αυτά συμβαίνουν παρότι η Ελλάδα δεν υπολείπεται δικαστών.
«Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Στον α ‘ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων. Ποια η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται παράγοντας ανίσης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό την ώρα που ο πρωτοδίκης αναλαμβάνει 300 υποθέσεις», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών.
«Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρυόντουσαν με βάση οδικές ή ακτοπλοικές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης