Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτά θα κάνει ο Μητσοτάκης μετά τις ευρωεκλογές εάν πιάσει το 33% – Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση το Σεπτέμβριο

Αυτά θα κάνει ο Μητσοτάκης μετά τις ευρωεκλογές εάν πιάσει το 33% – Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση το Σεπτέμβριο
Οι πληροφορίες του ΒΝ είναι ότι ο ανασχηματισμός θα πάει για μετά το καλοκαίρι διότι δεν έχει κάποιο νόημα να τον κάνει τώρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι μέχρι το τελικό φίνις θα έχει κατορθώσει να ανεβάσει την συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία και να πιάσει το πολυπόθητο 33% του οποίου του εξασφαλίζει μία άνετη κυβερνητική θητεία μέχρι τις εθνικές εκλογές το 2027.
Και το πιθανότερο, όπως δείχνουν όχι μια, αλλά 5 δημοσκοπικές εταιρείες είναι να το πιάσει.
Το θέμα είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα καθώς θα πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις στην συνέχεια για την κυβέρνηση.

Δυσλειτουργίες

Πρώτα απ’ όλα, ένα ζήτημα που θα απασχολήσει σύντομα το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση καθώς ο Πρωθυπουργός έχει εντοπίσει δυσλειτουργίες σε συγκεκριμένα υπουργεία.
Οι πληροφορίες του ΒΝ είναι ότι ο ανασχηματισμός θα πάει για μετά το καλοκαίρι διότι δεν έχει κάποιο νόημα να τον κάνει τώρα.
Όπως λένε «μετά το καλοκαίρι θα δούμε πως θα τα έχουμε πάει και απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλο από τις πυρκαγιές».

Επιστροφή Παπασταύρου

Οι αλλαγές θα επικεντρώνονται σε 2-3 κρίσιμα υπουργεία ενώ θα δούμε πιθανόν (αν όχι σίγουρα) επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου.
Σημαντικό είναι να πούμε ότι τον ανασχηματισμό θα επηρεάσει και η επιλογή νέου επιτρόπου στην Κομισιόν, με τους Γεραπετρίτη, Σκυλακάκη και Κεραμεώς να είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για μετακίνηση στις Βρυξέλλες.
Με μία υποσημείωση.
Μπορεί να ξαναπροταθεί ο Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς είναι ένα πρόσωπο που θέλει η Ursula Von Der Laien μέσα στο σχήμα των επιτρόπων.
Όμως, δεν είναι καθολου σίγουρο αν θα βρεθεί στην προεδρία της Κομισιόν η Von Der Laien.

Προσθήκες στο Μαξίμου

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δει τι αλλαγές θα κάνει μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η πρώτη εντύπωση που έχουμε πάρει είναι ότι οι πρόσφατες αποδεσμεύσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου θα έχουν αναπλήρωση.
Στο Μαξίμου λείπει ένας εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού που να είναι πλήρως άνθρωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουν προταθεί αρκετά ονόματα για αυτή τη θέση (Θ.Βαρβιτσιώτης, Θ.Νέζης κ.α) αλλά ίσως ο Πρωθυπουργός να μην κάνει καμία κίνηση θέλοντας να δει πως θα πάει το τωρινό σχήμα.

Το ζήτημα με την Σακελλαροπούλου

Μεγάλη απόφαση πρέπει να παρθεί και για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς αυτό έχει να κάνει και με τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις.
Ο Μητσοτάκης παρά τις μεγάλες αντιρρήσεις κάποιων μέσα στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ξαναπροτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την οποία θεωρεί ότι ασκεί πολύ καλά τα καθήκοντά της.
Όμως, για το πρόσωπο της έχει ακούσει αντιδράσεις με κύριο εκφραστή τον Αντώνη Σαμαρά και τη δεξιά πτέρυγα.
Θεωρεί λοιπόν, η ομάδα αυτή ότι εφόσον η ΝΔ είναι πολιτικά κυρίαρχη θα έπρεπε να είναι στο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα ένα πρόσωπο από την παράταξη.
Όμως, φαίνεται ότι η Σακελλαροπούλου για τον Μητσοτάκη είναι μία, μεταξύ άλλων, συμβολική επιλογή που αναδεικνύει την καθιέρωση της ΝΔ στο πυρήνα της Κεντροαριστερής Παράταξης.

Θεσμικά ζητήματα

Τέλος, θα πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις για μεγάλα ζητήματα της κυβερνητικής ατζέντας.
Για παράδειγμα, τι θα κάνει με την ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης και ποιες αλλαγές θα προτείνει καθώς θα χρειαστεί τις ψήφους και άλλων κομμάτων μέσα στην Βουλή.
Επίσης, θα πρέπει να φέρει και το θέμα της επιστολικής ψήφου ή και γενικότερων αλλαγών στον εκλογικό νόμο που θα χρειαστούν αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης