Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Δίκτυα και υπεράκτια αιολικά πάρκα στις προτεραιότητες – Όχι δογματισμοί στην πράσινη μετάβαση

Μητσοτάκης: Δίκτυα και υπεράκτια αιολικά πάρκα στις προτεραιότητες – Όχι δογματισμοί στην πράσινη μετάβαση
Εύσημα στη διοίκηση Στάσση
Σχετικά Άρθρα
Εύσημα στη διοίκηση της ΔΕΗ και προσωπικά στον Γιώργο Στάσση έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Εurelectric που λαμβάνει χώρα στο Λαγονήσι, σήμερα 22/5, τονίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η επιχείρηση αποκτώντας έναν ηγετικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη δεν πρέπει να σταματήσει αλλά πρέπει να προχωρήσει με πραγματισμό και χωρίς δογματισμούς.
Αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας η οποία είναι δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Δανία στη διείσδυση των ΑΠΕ. Τόνισε μάλιστα ότι ο «πονοκέφαλός μας στην παρούσα φάση είναι πως θα ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός δείχνοντας ότι γνωρίζει σε βάθος τα ενεργειακά ζητήματα τόνισε την ανάγκη επενδύσεων σε δίκτυα, όπου εγχωρίως οι ρυθμοί διπλασιάζονται, αλλά και σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να φτάσουμε με διευρυμένο interconnectivity σε μια πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Αναφέρθηκε στη σημασία της διασύνδεσης με την Αίγυπτο για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών της αφρικανικής χώρας.
Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνεται στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με στόχο να αξιοποιηθεί η ποιότητα των ανέμων του Αιγαίου που έχουν σημαντικό διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Παράλληλα τόνισε, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να μην κάνουν κατάχρηση του πλεονεκτήματος στις ενεργειακές επενδύσεις οι χώρες που είναι είναι σε καλύτερη δημοσιονομική θέση, ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες μέσα στην Ένωση.
Aνέφερε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αξιοποιήσει και να κατευθύνει κονδύλια από τους πόρους της στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπου υστερεί και να μην υιοθετηθούν κανόνες προστατευτισμού.
Σημείωσε με έμφαση ότι είναι θέμα χρόνου η χώρα μας να γίνει εξαγωγέας ενέργειας και κυρίως πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.
Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις που προκύπτουν σε υποδομές για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων, ενώ προώθησε το μήνυμα προτεραιότητας στις πολιτικές που διαμορφώνονται να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες κοινωνικών ομάδων, όπως οι αγρότες.

Τι ανέφεραν Στάσσης – Παπαλεξόπουλος

Μήνυμα επιτάχυνσης των αποφάσεων για την ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέριμνας, ταυτόχρονα, για το κόστος της ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στέλνει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού από το «Power Summit 2024» της Eurelectric.
Σε παρέμβασή του κατά την έναρξη του συνεδρίου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εντυπωσιακή μεταμόρφωση όπως είπε, της ΔΕΗ υπό την ηγεσία του κ. Γ.Στάσση με αποτέλεσμα η εταιρεία που βρισκόταν το 2019 στο χείλος της χρεοκοπίας να αποτελεί σήμερα περιφερειακό ενεργειακό «παίκτη». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι στο τέλος του 2026, η χώρα θα έχει κλείσει όλες τις λιγνιτικές της μονάδες, ενώ το 2023 η λιγνιτική παραγωγή της Ελλάδας ήταν η μικρότερη της τελευταίας 50ετίας.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον εξήρε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην ενεργειακή μετάβαση υπογραμμίζοντας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα το νέο ρεκόρ στη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που επιτεύχθηκε το 2023.
Η κα Σίμσον σημείωσε ακόμη τα βήματα απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, τόνισε ωστόσο ότι για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2030 χρειάζεται περαιτέρω δράση και επιτάχυνση της προσπάθειας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόστηκε την τελευταία 5ετία στη χώρα μας και τη ΔΕΗ, παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, με τον διπλασιασμό των φωτοβολταϊκών, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60 % με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που συνεχίζεται.
«Τα επόμενα 3 χρόνια θα διπλασιάσουμε τις ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία», ανέφερε ο κ. Στάσσης ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στην τεχνολογία και την ψηφιοποίηση συνολικά του ενεργειακού συστήματος, τις διασυνδέσεις, τις υποδομές στη διανομή και τη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακή στρατηγική καθώς χάνει ανταγωνιστικότητα έναντι τόσο των χωρών της Ασίας όσο και των ΗΠΑ ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης εξαιτίας του υψηλού κόστους της ενέργειας.
Την ανάγκη να περάσει η ΕΕ από το στάδιο των συζητήσεων στην εφαρμογή υπογράμμισε ο Leonhard Birnbaum, διευθύνων σύμβουλος της Ε.Οn και πρόεδρος της Eurelectric.
«Δεν αντέχουμε άλλη συζήτηση για το τι είναι πράσινο υδρογόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα της ΕΕ είναι ευρύτερο και δεν εντοπίζεται μόνο στην ενέργεια αναφέροντας ενδεικτικά την έλλειψη ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς που θα πρέπει όπως είπε να αποτελέσει προτεραιότητα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Για μία επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση, η ΕΕ χρειάζεται μία τεράστια επαύξηση χωρητικότητας των δικτύων. Οι επενδύσεις από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και διανομής πρέπει να διπλασιαστεί. Αν και αυτό θα απαιτήσει σημαντική αύξηση των επενδύσεων, το κόστος της μη επένδυσης είναι ακόμη υψηλότερο. Για να πετύχουμε, χρειαζόμαστε ελκυστικές αποδόσεις για τους επενδυτές ώστε να έχει νόημα να αναλάβουν τη χρηματοδότηση, τεχνολογία καθώς και γρήγορη ηλεκτροδότηση, για να διαχειριστούν το κόστος διανομής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Birnbaum.
Παρών στο συνέδριο είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Ουκρανικής εταιρείας ηλεκτρισμού, Maxim Timchenko ο οποίος ζήτησε στη συνδρομή των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών με την αποστολή εξοπλισμού (μετασχηματιστές, τουρμπίνες) για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας που έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από τις ρωσικές επιθέσεις.

Η έρευνα «Grids for Speed» της Eurelectric

Οι επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ θα πρέπει να αυξηθούν από 33 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο σε 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050, ώστε να καταστεί εφικτός ο μαζικός εξηλεκτρισμός των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας, να ενσωματωθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αντέξουν συχνότερες ακραίες καιρικές συνθήκες και απειλές στον κυβερνοχώρο.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα της της Eurelectric «Grids for Speed» που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Λαγονήσι.
Τα 67 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 20% περίπου των δαπανών της ΕΕ για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2023, ενώ ο εκσυγχρονισμός των δικτύων θα μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, θα δημιουργήσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και θα παρέχει πιο αξιόπιστη διανομή ενέργειας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την απανθρακοποίηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράλληλα θα συμβάλλουν στο να εξοικονομεί η ΕΕ 309 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για το διάστημα 2040-2050.
Πέρα από τις επενδύσεις, απαιτούνται καινοτόμες στρατηγικές για τα δίκτυα, όπως οι προληπτικές επενδύσεις, η βέλτιστη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η φιλική προς το δίκτυο ευελιξία, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Αντίστροφα, η απουσία επενδύσεων θα έθετε σε κίνδυνο το 74% των μελλοντικών συνδέσεων σε βασικές τεχνολογίες απανθρακοποίησης, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), οι αντλίες θερμότητας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με την έρευνα μέχρι το 2050, η ηλεκτρική ενέργεια θα αποτελεί το 60% της συνολικής χρήσης ενέργειας συγκριτικά με το 23% σήμερα. Η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα έχει εξαπλασιαστεί έως τότε εν συγκρίσει με το 2020, με το 70% της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να συνδέεται σε επίπεδο διανομής.

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ απαιτούνται για το ελληνικό δίκτυο - Ο κίνδυνος για το net-zero

Η Eurelectric καλεί τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διασφαλίσουν τις επενδύσεις στα δίκτυα, να ισχυροποιήσουν την εφοδιαστική αλυσίδα και να ξεκλειδώσουν τα κοινωνικά οφέλη των Grids for Speed
Σύμφωνα με το μέρος της μελέτης που αφορά την Ελλάδα, απαιτούνται επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου της.
Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστούν, ώστε να καταστεί εφικτός ο μαζικός εξηλεκτρισμός των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας, να ενσωματωθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αντέξουν συχνότερες ακραίες καιρικές συνθήκες και απειλές στον κυβερνοχώρο. Η έρευνα της Eurelectric Grids for Speed δείχνει ότι οι επενδύσεις στο δίκτυο θα πρέπει να αυξηθούν από 33 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο σε 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050, που αντιστοιχεί στο 20% περίπου των δαπανών της ΕΕ για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2023.
Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων θα μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, θα δημιουργήσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και θα παρέχει πιο αξιόπιστη διανομή ενέργειας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την αποανθρακοποίηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι κοινωνικές αλλαγές μεταβάλλουν το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης με αιφνίδιο και απότομο τρόπο. Μέχρι το 2050, η ηλεκτρική ενέργεια θα αποτελεί το 60% της συνολικής χρήσης ενέργειας συγκριτικά με το 23% σήμερα. Η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα έχει εξαπλασιαστεί έως τότε εν συγκρίσει με το 2020, με το 70% της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να συνδέεται σε επίπεδο διανομής. Τα αιτήματα σύνδεσης αυξάνονται ταχύτερα από τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς προχωρά ο εξηλεκτρισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτές οι εξελίξεις ασκούν πίεση στα ηλεκτρικά δίκτυα.
Για να αποσυμπιεστούν, οι ετήσιες επενδύσεις σε νέες και εκσυγχρονισμένες υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, θα πρέπει να φτάσουν τα 67 δισεκατομμύρια ευρώ στο διάστημα 2025-2050, περίπου στο 0,4% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Καινοτόμες στρατηγικές για τα δίκτυα, όπως οι προληπτικές επενδύσεις, η βέλτιστη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η φιλική προς το δίκτυο ευελιξία, θα μπορούσαν να μειώσουν αυτό το ποσό στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, εάν εφαρμοστούν σωστά. Η απουσία επενδύσεων θα έθετε σε κίνδυνο το 74% των μελλοντικών συνδέσεων σε βασικές τεχνολογίες αποανθρακοποίησης, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), οι αντλίες θερμότητας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι επενδύσεις, αντίθετα, θα επιταχύνουν τον εξηλεκτρισμό και θα συμβάλλουν στο να εξοικονομεί η ΕΕ 309 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για το διάστημα 2040-2050.
«Για μία επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση, η ΕΕ χρειάζεται μία τεράστια επαύξηση χωρητικότητας των δικτύων. Οι επενδύσεις από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και διανομής πρέπει να διπλασιαστεί. Αν και αυτό θα απαιτήσει σημαντική αύξηση των επενδύσεων, το κόστος της μη επένδυσης είναι ακόμη υψηλότερο. Για να πετύχουμε, χρειαζόμαστε ελκυστικές αποδόσεις για τους επενδυτές ώστε να έχει νόημα να αναλάβουν τη χρηματοδότηση, τεχνολογία καθώς και γρήγορη ηλεκτροδότηση, για να διαχειριστούν το κόστος διανομής.» – αναφέρει ο Πρόεδρος της Eurelectric και Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON, Leonhard Birnbaum.
Η κλιμάκωση των επενδύσεων στα δίκτυα απαιτεί διπλή προσπάθεια. Οι αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνηθείσα νομοθεσία – όπως για παράδειγμα για τις προληπτικές επενδύσεις – προσαρμόζοντας παράλληλα το ρυθμιστικό πλαίσιο για να υποστηρίξουν την αύξηση των επενδύσεων. Αυτό σημαίνει εξάλειψη των ανώτατων ορίων επενδύσεων, επιτάχυνση της αδειοδότησης και των προμηθευτικών διαδικασιών σχετικά με τα δίκτυα, καθώς και ελαχιστοποίηση κινδύνου επενδύσεων στοχεύοντας στην τόνωση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα δυνατότητα δημόσιας χρηματοδότησης μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η προετοιμασία των δικτύων για το μέλλον εξαρτάται επίσης και από την ικανότητα επέκτασης της αλυσίδας εφοδιασμού. Ακόμη και αν εκπληρωθούν οι απαραίτητες επενδύσεις, οι τρέχουσες ελλείψεις χαλκού, το έλλειμμα ταλέντων, οι εκτεταμένοι χρόνοι παραγωγής και το κόστος των μετασχηματιστών μπορούν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη των υποδομών. Τέτοια εμπόδια πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω στρατηγικού σχεδιασμού, στενής συνεργασίας μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των βιομηχανιών, καθώς και με νέες πρωτοβουλίες εκπαίδευσης που στοχεύουν στην ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Η Eurelectric καλεί τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διασφαλίσουν τις επενδύσεις στα δίκτυα, να ισχυροποιήσουν την εφοδιαστική αλυσίδα και να ξεκλειδώσουν τα κοινωνικά οφέλη των Grids for Speed.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης