Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Νέα Υόρκη ο Γεραπετρίτης για την ψηφοφορία των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Οι συναντήσεις

Στη Νέα Υόρκη ο Γεραπετρίτης για την ψηφοφορία των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Οι συναντήσεις
Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας την 1η Ιανουαρίου 2025
Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, καθώς η Ελλάδα διεκδικεί την τρίτη συμμετοχή της (μετά τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006), με την ιδιότητα του κράτους μη-μόνιμου μέλους, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-2026 στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 6/6.
Ο κ. Γεραπετρίτης στη διαδικασία εκλογής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Δανία, το Πακιστάν, τη Σομαλία και τον Παναμά, που είναι επίσης υποψήφιες για θέσεις κρατών-μη μονίμων μελών και θα εκλεγούν, καθώς οι υποψήφιες χώρες είναι ισάριθμες με τις θέσεις.
Την Τετάρτη 5/6 είναι προγραμματισμένη δεξίωση, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων χωρών θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν χαιρετισμό.
Η ελληνική διπλωματία θα διεκδικήσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ψήφων στη διαδικασία εκλογής. Η Ελλάδα επιθυμεί υψηλό ποσοστό εκλογής, καθώς αυτό δείχνει τη δυναμική και την υποστήριξη που λαμβάνει κάθε χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας την 1η Ιανουαρίου 2025. Μέχρι τότε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης αναμένεται να λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ως παρατηρητής, για να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες.

Συνάντηση με Guterres

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Guterres, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για την συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και για την πρόοδο των επαφών της απεσταλμένης του ΓΓ για το Κυπριακό.

Επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής

Με αφορμή το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» αναφέρθηκε στη σημασία της επικείμενης εκλογής της Ελλάδας ως μη-μόνιμου μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026 , τονίζοντας πως «θα αποτελέσει σημαντική επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής, καθώς αφενός θα ενισχυθεί το διεθνές κύρος της χώρας μας και αφετέρου, θα θεμελιωθεί η δυνατότητά της να συνδιαμορφώνει την παγκόσμια πολιτική μέσω αποφάσεων και ψηφισμάτων και να μεγιστοποιεί το διεθνές της κεφάλαιο. Η εκλογή μας θα είναι το επιστέγασμα μιας εθνικής εκστρατείας, η οποία οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με συστηματικότητα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερη υποστήριξη».
Εξήγησε ότι έγιναν δεκάδες συναντήσεις για την προώθηση του μηνύματος της υποψηφιότητάς της χώρας μας, το οποίο συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο διάλογος – διπλωματία – δημοκρατία.
«Θα είναι η τρίτη φορά στην ιστορία που η Ελλάδα θα έχει την τιμή και την ευθύνη να είναι μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η φορά, ωστόσο, διαφέρει ουσιωδώς από τις προηγούμενες. Και τούτο διότι σήμερα είναι εξαιρετικά υψηλός ο βαθμός συνθετότητας του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Από τη θέση αυτή, η χώρα μας θα συμβάλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων υπερασπιζόμενη την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή της ατζέντας "Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια", τη θαλάσσια ασφάλεια, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή. Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της αστάθειας και της επιθετικότητας, με τη συμμετοχή μας αυτή αναλαμβάνουμε την ευθύνη να εργασθούμε για το οικουμενικό καλό και την ευημερία των επόμενων γενεών» , υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης