Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση Prorata: Η ΝΔ από 29,5% έως 35,3% - Μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για τη δεύτερη θέση, «σφαγή» στο 3%

Δημοσκόπηση Prorata: Η ΝΔ από 29,5% έως 35,3% - Μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για τη δεύτερη θέση, «σφαγή» στο 3%
Μεγάλη αβεβαιότητα - Ποια και πόσα κόμματα θα πετύχουν την εκπροσώπηση τους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η τελευταία, πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, πανελλαδική μέτρηση εκλογικής συμπεριφοράς της Prorata καταγράφει ορισμένες οριακές μεταβολές ως προς την επιρροή των κομμάτων και κυρίως υψηλό βαθμό ρευστότητας των επιλογών του εκλογικού σώματος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Ως προς τα σχετικά εύρη της τρέχουσας εκλογικής επιρροής των κομμάτων, η Prorata εκτιμάει ότι:

η ΝΔ κινείται μεταξύ 29.5% και 35.3%
ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 11.6% έως 15.8%
το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 11.1% έως 15.3%
το ΚΚΕ από 7.5% έως 11.1%
η Ελληνική Λύση από 7.5% έως 11.1%
η Νίκη από 2.6% έως 5%
η Πλεύση Ελευθερίας από 3.1% έως 5.7%
η Νέα Αριστερά από 2.6% έως 5%
το ΜεΡΑ25 από 1.8% έως 3.8%
η Φωνή Λογικής από 1.8% έως 3.8%
ο Κόσμος από 0.9% έως 2.5%
και τα υπόλοιπα κόμματα από 1.8% έως 3.8%

prorata1.JPG

Στη βάση των παραπάνω ορίων, η κεντρική τιμή της εκτίμησης για τη Νέα Δημοκρατία είναι 32.4%, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 13.7%, για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13.2%, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση 9.3%, τη Νίκη 3.8%, τη Νέα Αριστερά 3.8%, το ΜεΡΑ25 και τη Φωνή Λογικής 2.8%, ενώ για το Κόσμος 1.7%.

prorata2_1.JPG


Δύο αβεβαιότητες

Τα ευρήματα καταδεικνύουν την προσώρας εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα ως προς δύο κατά βάση στοιχεία του εκλογικού ανταγωνισμού:
 
(α) ποια και πόσα κόμματα θα πετύχουν την εκπροσώπηση τους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον τα εύρη της εκτίμησης για τέσσερα κόμματα (Νίκη, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25 και Φωνή Λογικής) εκτείνονται άνω και κάτω του αναγκαίου αλλά όχι ικανού ορίου του 3%.
 
(β) την κατάληψη την 2ης θέσης, εφόσον τα εύρη της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επικαλύπτονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό.
 
Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη και τον βαθμό βεβαιότητας των εκλογέων ως προς την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές αλλά και ως προς τη δηλωθείσα πρόθεση ψήφου δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια ούτε ποια κόμματα θα εξασφαλίσουν εκπροσώπηση στην επόμενη ευρωβουλή, ούτε ποιο κόμμα θα καταταγεί στη δεύτερη θέση.

Συσπειρώσεις

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι στηρίζεται από το 70% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 54%, δηλαδή αυξημένη συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση (Μάιος 2024), με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες - αλλά πάντως μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση - απώλειες προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ και δευτερευόντως προς την Πλεύση Ελευθερίας.

Ταυτότητα της έρευνας:
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα πανελλαδικής κάλυψης 1000 ατόμων άνω των 17 ετών, το διάστημα 29 Μαΐου - 4 Ιουνίου 2024. Για τον σχεδιασμό της δειγματοληψίας ως στρώματα θεωρήθηκαν το φύλο, η ηλικία, ο τόπος διαμονής και η προηγούμενη εκλογική συμπεριφορά του υπό μελέτη πληθυσμού. Το μέγιστο τυπικό σφάλμα είναι +/-3,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης