Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θύελλα υποκλοπών στο παρά πέντε των εκλογών - Ο Ανδρουλάκης κινείται νομικά - Κεραυνοί κατά Μητσοτάκη από ΣΥΡΙΖΑ

Θύελλα υποκλοπών στο παρά πέντε των εκλογών - Ο Ανδρουλάκης κινείται νομικά - Κεραυνοί κατά Μητσοτάκη από ΣΥΡΙΖΑ
«Ένα παρακρατικό σύστημα προσπαθεί να θωρακιστεί νομικά» καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προαναγγέλλει νομικές ενέργειες κατά των υπευθύνων
Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στο παρά πέντε των Ευρωεκλοκών, λόγω της απόφασης της ΑΔΑΕ να μην καλέσει σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ, για την άρνηση της Υπηρεσίας να ενημερώσει επισήμως τον Νίκο Ανδρουλάκη για τον λόγο της παρακολούθησής του.
Επισημάινεται ότι η σχετική στάση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αντίκειται ξεκάθαρα στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία έχει χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματική την κυβερνητική διάταξη του 2021, που απαγόρευε την ενημέρωση παρακολουθούμενου.
Κατόπιν των αλλαγών στη σύνθεση της ΑΔΑΕ, που προκάλεσαν την οργή της αντιπολίτευσης και του νομικού κόσμου, και έπειτα από προσφυγή δικηγόρων , οδηγηθήκαμε στην απόφαση με οριακή πλειοψηφία 4 προς 3 της Ολομέλειάς της, που αποφάσισε να μην καλέσει τον διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Νίκος Ανδρουλάκης: Θα με βρουν απέναντί τους στα δικαστήρια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, όπως έχει ήδη προαναγγείλει σε πληθώρα τοποθετήσεών του, θα κινηθεί νομικά κατά όσων εμπλέκονται και παρεμποδίζουν την υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ήδη από το προεκλογικό debate του 2023, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προειδοποιήσει ότι «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου οι υπεύθυνοι του σκανδάλου να οδηγηθούν στη φυλακή»
Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της ΑΔΑΕ, από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι:
«Όποιος αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ θα βρεθεί απέναντί μου νομικά, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας λέει πρέπει να μου δοθεί η τυπική αιτιολογία για να συνεχίσω τον δικαστικό μου αγώνα, γιατί αρνούνται; Η πραγματική αιτιολογία ήταν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και φοβούνται το ποινικό αποτέλεσμα».
Ενώ συνέχισε προαναγγέλοντας ότι:
«Εγώ λοιπόν θα συνεχίσω θεσμικά, όλες μου οι νίκες σε αυτό το θέμα είναι γιατί κινήθηκα θεσμικά και όχι από άλλα κυκλώματα επικοινωνιακά, στο τέλος θα είμαστε οι νικητές σε αυτή την υπόθεση. Καταλαβαίνω ότι ένα παρακρατικό σύστημα προσπαθεί να θωρακιστεί νομικά, τελειώνουν οι εκλογές την Κυριακή, έχουμε μπροστά μας ακόμη πολλά βήματα...»

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκάθαρη κατάλυση του κράτους δικαίου

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση η εξέλιξη αυτή είναι απόδειξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο χαρακτηρίζει «πρωθυπουργό των υποκλοπών», «συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές προκειμένου να συγκαλύψει το σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί».
Και στη σκληρή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει: «Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δεν επιτρέπει στην ΕΥΠ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει πλέον την αναλυτική ενημέρωση των θυμάτων των υποκλοπών για τους λόγους της παρακολούθησής τους. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, παραπέμποντας τα θύματα των υποκλοπών στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για να ζητήσουν εκ νέου την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Ουσιαστικά προσπαθεί να αποτρέψει το αναπόφευκτο».
Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η διαρκής προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών είναι η πλέον ξεκάθαρη απόδειξη της ενοχής του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντος του. Και στην προσπάθεια αυτή έχει δείξει πως δεν διστάζει να υπονομεύσει την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών και να κάνει κουρελόχαρτο το ίδιο το Σύνταγμα. Πρόκειται ξεκάθαρα για κατάλυση του κράτους δικαίου».

Νέα Αριστερά: Θεσμικός κατήφορος της κυβέρνησης

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και της Νέας Αριστεράς, που στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «επειδή οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές, οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτές οι μεθοδεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με ευρωπαϊκό κράτος».
Η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι «λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο θεσμικός κατήφορος της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών συνεχίζεται.
«Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών εχθές πρόσθεσε άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της συγκάλυψης αποφασίζοντας να μην καλέσει σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ ώστε να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση να μην ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους λόγους παρακολούθησής του».
Και σημειώνει ότι «πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, στηρίχθηκε στα μέλη που τοποθετήθηκαν πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Επειδή οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτές οι μεθοδεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με ευρωπαϊκό κράτος. Την Κυριακή οι πολίτες θα αποθαρρύνουν τις αλαζονικές πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας που έχουν ισοπεδώσει πλέον κάθε έννοια ισονομίας και κράτους δικαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης