Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ήρθε το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων – Αδυναμία της ΝΔ να πιάσει αυτοδυναμία το 2027, θα αναζητήσει συνεργασίες

Ήρθε το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων – Αδυναμία της ΝΔ να πιάσει αυτοδυναμία το 2027, θα αναζητήσει συνεργασίες
H ΝΔ ως μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί αν οι εκλογές γίνουν τον Ιούνιο του 2027, όπως διατείνεται ο Πρωθυπουργός
To εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου 2024 και ο ανασχηματισμός φιάσκο που ακολούθησε μετά εσπευσμένα ο Πρωθυπουργός είναι σημάδια πανικού καθώς φαίνεται ότι έχει παγιωθεί μία κατάσταση φθοράς στη Νέα Δημοκρατία που δεν θα μπορέσει να της επιτρέψει να ξαναβρεθεί αυτόνομα σε θέση εξουσίας.

Τι εννοούμε;


Ότι η ΝΔ ως μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί αν οι εκλογές γίνουν τον Ιούνιο του 2027, όπως διατείνεται ο Πρωθυπουργός.

Χάθηκαν οι ψηφοφόροι του Μητσοτάκη, δεν ξαναγυρνάνε

Ο Μητσοτάκης όπως έχουμε γράψει πολλές φορές και θα βγούμε αληθινοί, όπως βγήκαμε και όταν λέγαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσει το 33%, έχασε ψηφοφόρους για πάντα.
Οι δεξιοί ψηφοφόροι δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουν στη ΝΔ.
Έχουν βολευτεί σε άλλα κόμμα και μπορεί να έχουμε και άλλο πόλο στην πατριωτική δεξιά που μπορεί να τραβήξει ακόμα περισσότερο κόσμο.
Άλλωστε ο ίδιος ο Μητσοτάκης έδωσε την εντύπωση ότι δεν θα επιχειρήσει καμία δεξιά στροφή , δεν θα επιχειρήσει να τους προσεγγίσει και πάλι τους δεξιούς ψηφοφόρους που έχασε.
Ο Μητσοτάκης δεν έδειξε καμία μετάνοια για τις πολιτικές του, για τα νομοσχέδια για τα ΛΟΑΤΚΙ και το μεταναστευτικό ενώ ετοιμάζεται παρά το κόστος και τις φωνές στο κόμμα του να ξαναπροτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κ. Σακελλαροπούλου.

Γιατί η ΝΔ έχασε στο Κέντρο

Η ΝΔ από την άλλη έχασε ψηφοφόρους και από το Κέντρο.
Είχε διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, προς τους Δημοκράτες ενώ η μεγάλη πλειοψηφία έμεινε στην αποχή.
Έχασε 1.000.000 ψηφοφόρους που δεν πήγαν να ψηφίσουν για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση καθώς τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας παραμένουν. Καθώς τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα των Τεμπών, των υποκλοπών και της διαρροής προσωπικών δεδομένων έχουν ουσιαστικά κουκουλωθεί.
Και φυσικά μην ξεχάσουμε ότι η κυβέρνηση δεν κατάλαβε ότι την καταψήφισαν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες που την ψήφισαν το 2023 λόγω του φορολογικού νομοσχεδίου.
Όλα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Ούτε θα δούμε να πηγαίνει στο Ειδικό Δικαστήριο ο Κώστας Καραμανλής για τα Τέμπη, ούτε θα μάθουμε γιατί η κυβέρνηση παρακολουθούσε τους μισούς Έλληνες, ούτε θα αλλάξει η τεκμαρτή φορολόγηση.

Φθορά από την δύσκολη καθημερινότητα

Η κυβέρνηση μέχρι το 2027 που θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, όπως λέει ο Κ. Μητσοτάκης θα εξαντλήσει τη θητεία του, θα έχει δημιουργήσει πολλαπλούς κύκλους φθοράς σε όλα τα μέτωπα.
Η μικρή ανάπτυξη που βλέπουμε είναι λόγω τουρισμού και της κατανάλωσης, το δημόσιο χρέος ως ονομαστικό νούμερο έχει αυξηθεί πολύ, η ακρίβεια θα παραμείνει και η αγοραστική δύναμη του πολίτη θα μείνει καθηλωμένη.

Η ΝΔ με δυσκολία θα ξεπεράσει το 30-32% στις εθνικές εκλογές, χρειάζεται 38%

Συνέπεια όλων αυτών είναι η ΝΔ να μην μπορέσει να βγάλει ένα ποσοστό άνω του 30-32% και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Μία αυτοδυναμία –αναλόγως και των κομμάτων που θα μπουν στην βουλή- προϋποθέτει με το νόμο Γεραπετρίτη ποσοστά άνω του 37-38%.
Η ΝΔ δεν θα μπορέσει να βρει ξανά έστω του 800.000 από το 1 εκ. ψηφοφόρους που έχασε.
Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό παρτενέρ.

Ποιος θα είναι αυτός;


Ίσως ένα κόμμα πιο δεξιά του όπως π.χ η Λατινοπούλου.
Ίσως το ΠΑΣΟΚ που δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα.
Με λίγα λόγια όμως, η νέα πολιτική πραγματικότητα είναι ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει για τον τόπο.
Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Γερμανία ή Ισπανία, Πορτογαλία και θα πρέπει τα μεγάλα κόμματα να έχουν πρόθυμους συμμάχους.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης