Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ολοκληρώθηκε το θυελλώδες Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ - Δεν θα στήσω πασαρέλα για κρυφές ατζέντες, απαντά ο Ανδρουλάκης

Ολοκληρώθηκε το θυελλώδες Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ - Δεν θα στήσω πασαρέλα για κρυφές ατζέντες, απαντά ο Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δευτερολογία του με την οποία έκλεισε η 8ωρη συνεδρίαση απάντησε στις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τετάρτης η πολύωρη, συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής όπου μίλησαν σχεδόν όλοι οι παρόντες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του με την οποία έκλεισε η 8ωρη συνεδρίαση απάντησε στις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε αναφέροντας ότι όλες του οι επιλογές ήταν αξιακές διότι, όπως είπε, « έχω πολιτική αυτονομία από τα συμφέροντα. Έφτασα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής με τις δικές μου δυνάμεις και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι».
Πρόσθεσε ότι η παράταξη έχει πονέσει πολύ από τυχοδιωκτισμούς αλλά και παιχνίδια παρασκηνίου, κι «όποτε νίκησε η ψυχή του ΠΑΣΟΚ, με την αυτονομία, το πάθος, τις αξίες και τις ιδέες της, πήγε μπροστά. Όποτε ηττήθηκε, οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι συνέβη» .
Θεώρησε γόνιμη τη συζήτηση και δεσμεύτηκε ότι η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήθηκαν.
«Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης», συμπλήρωσε.
Υποστήριξε ότι για τον ίδιο η ενότητα δεν είναι μόνο λόγια, ούτε διακηρύξεις, είναι κουλτούρα.
«Όταν φεύγει η λέξη, είναι σφαίρα. Δε γυρνάει πίσω. Σήμερα λοιπόν, -κατά κάποιους- η άνοδος κατά 5% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές είναι ήττα! Η άνοδος κατά 4% από τις εθνικές εκλογές του 2019 είναι ήττα!», είπε και τόνισε: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες αλλά όχι να γίνεται και μια καθολική απαξίωση μιας ανοιχτής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα έφτιαξε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με θεματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αυτοί οι οποίοι σήμερα ψέγουν το πρόγραμμα, επί τέσσερις μήνες δεν έστειλαν ούτε ένα email για τον τομέα τους».
Συνέχισε λέγοντας ότι το καταστατικό δεν είναι ασπίδα κανενός αλλά ασπίδα όλων.
«Το 2019, άνοιξε και τότε μια συζήτηση, ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε.
«31% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8% εμείς, να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ» έλεγαν κάποιοι όπως θα θυμάστε από τη συζήτηση που έγινε εκείνη την περίοδο στην Κεντρική Επιτροπή. Κάποιοι διαφωνήσαμε και είπαμε «ναι δεν πήγαμε καλά, αλλά όχι και να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δυνατότητες».
Σήμερα είμαστε 2 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη και εάν ανοίξει ένας διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα ανοίξει με ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς δύναμη, χωρίς τη δυνατότητα να βάλει πρωταγωνιστικά την ατζέντα του. Το επισημαίνω γιατί με την ίδια ευκολία που σήμερα καταδικάζουμε την κυβερνητική μας προοπτική, και τότε καταδικάζαμε τη δυναμική μας σε έναν ευρύτερο χώρο προοδευτικών ανακατατάξεων», ήταν η απάντησή του σ΄όσους προτείνουν συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.
Αντέκρουσε με αιχμές τις κατηγορίες που δέχθηκε κάνοντας λόγο για "Πόντιους Πιλάτους" που έθεσαν θέμα ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα.
«Το να προσπαθείς μία εβδομάδα τώρα με κάθε τρόπο να πάρεις τον προβολέα από τον μεγάλο ηττημένο, που θα έπρεπε να απολογείται, για μένα είναι τυχοδιωκτισμός. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά εδώ σήμερα; Είναι τυχοδιωκτισμός. Ούτε δύο ώρες δεν επέτρεψαν κάποιοι να μπει προ των ευθυνών του ο Μητσοτάκης», υπογράμμισε.
Σχετικά με τα περί διαγραφών ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Διαγραφές: Έχω κάνει τόσες πολλές που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;»
«Το πολιτικό ήθος είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, όσα λέμε εδώ δημοσίως να τα πιστεύουμε μέσα μας και να θέλουμε πραγματικά να τα υπηρετήσουμε. Και όχι να θέλουμε ξαφνικά να δημιουργήσουμε μία αίσθηση πλήρους ταπείνωσης του κόσμου, ότι αποτύχαμε, και να γίνει κάτι άλλο. Να το περιγράψουμε το κάτι άλλο. Κι όχι να στήσουμε μια πασαρέλα για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο», συνέχισε.
«Όταν είπα το 2021 αυτόνομη πορεία, ήξερα πολύ καλά τις δυσκολίες. Ήξερα πολύ καλά ότι υπάρχει η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να μην είναι αυτοδύναμη. Όπως γνωρίζω και πολύ καλά πόσοι από εσάς μου λέγατε σε όλες τις ομιλίες: «βάλε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη».
Όλες οι επιλογές είχαν ρίσκο. Αυτό που είπα το 2021, αυτό υπηρέτησα μέχρι σήμερα. Έκανα λάθη; Έκανα λάθη σας το είπα. Αλλά αυτό υπηρέτησα, την ανανέωση, την πολιτική αυτονομία και την ενότητα. Και η ενότητα για μένα δεν είναι θεωρητική συζήτηση, είναι διαφάνεια και αξιοκρατικές επιλογές», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κλείνοντας τη συνεδρίαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης