Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παραδοχή Μητσοτάκη για διατήρηση της ακρίβειας: Δεν θα γυρίσουμε στις τιμές προ 3ετίας - Έσοδα 300 εκατ. από το «χαράτσι» στα διυλιστήρια

Παραδοχή Μητσοτάκη για διατήρηση της ακρίβειας: Δεν θα γυρίσουμε στις τιμές προ 3ετίας - Έσοδα 300 εκατ. από το «χαράτσι» στα διυλιστήρια
Τα έσοδα από την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης θα είναι σχεδόν 300 εκατ. ευρώ και θα κατευθυνθούν στους ευάλωτους και κυρίως στους συνταξιούχους
Σχετικά Άρθρα
Σε μια παραδοχή που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στα ελληνικά νοικοκυριά, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η ακρίβεια φαίνεται να μετατρέπεται σε… κανονικότητα.
«Δεν θα γυρίσουμε στις τιμές προ τριετίας» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον Real FM για να επαναλάβει το αφήγημα περί αύξησης των μισθών και να… υποσχεθεί «αποκλιμάκωση των τιμών». Ωστόσο, η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ περιγράφει μια εικόνα... όχι τόσο ρόδινη για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος, προερχόμενο από εργασία. «Το συνδυασμένο αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της υστέρησης των πραγματικών μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα είναι το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης – PPS) το 2023 να αποτελεί το χαμηλότερο στην ΕΕ-27» σημειώνει η Έκθεση που προσθέτει: «Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο ωρομίσθιο στην ΕΕ-27 στους κλάδους: "Κατασκευές", "Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες", "Δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα" και "Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία"».
Συνολικά, την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ-27. Επομένως, η Ελλάδα όχι απλώς δεν συγκλίνει με την ΕΕ-27 σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας, αλλά αποκλίνει ταχύτατα και από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και από τις περιφερειακές χώρες, που αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο ραγδαία».

Στα 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα από το «χαράτσι» στα διυλιστήρια

Αναφερόμενος στην επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα έσοδα θα είναι σχεδόν 300 εκατ. ευρώ και ότι αυτά θα κατευθυνθούν στους ευάλωτους και κυρίως στους συνταξιούχους στο τέλος του έτους. «Η ενίσχυση θα δοθεί τα Χριστούγεννα ειδικά σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς» είπε χαρακτηριστικά.

Η ακρίβεια «έφαγε» τις αυξήσεις στους μισθούς

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εστίασε στις αυξήσεις των μισθών αν και όπως παραδέχθηκε «η αύξηση έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια». Ειδικότερα, ο ίδιος επεσήμανε «δεν πρέπει να ξεχνάμε που ήμασταν το 2019 και πόση έμφαση δίνεται στην αύξηση των ονομαστικών μισθών. Ήδη αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και ο μέσος.
Οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Όσον αφορά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «δεν θα αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία της απόφασης» αν και εξετάζει το ενδεχόμενο βελτιώσεων.
«Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά το εισόδημά του να είναι στον κατώτατο μισθό» σχολίασε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης