Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φλωρίδης για ενδοοικογενειακή βία: Αν ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, η προφυλάκιση είναι ο κανόνας- Στόχος να μην γίνουν τα περιστατικά

Φλωρίδης για ενδοοικογενειακή βία: Αν ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, η προφυλάκιση είναι ο κανόνας- Στόχος να μην γίνουν τα περιστατικά
Bασικός στόχος των αλλαγών που ξεκίνησαν να νομοθετούνται από τον Φεβρουάριο ήταν «να πάψει να υπάρχει το αίσθημα ατιμωρησίας» και «να περιοριστεί το κλίμα φόβου του θύματος», ανέφερε ο Γ. Φλωρίδης
Σχετικά Άρθρα
«Στόχος δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές, στόχος είναι να μην γίνουν τα περιστατικά» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, εξηγώντας ότι «ο σκοπός της ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων τον Φεβρουάριο ήταν ότι έπρεπε μετά από πάρα πολλά χρόνια που το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δραστών, να δούμε και τα θύματα, γιατί δικαιώματα έχουν και τα θύματα».
Ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, αλλά και δικηγορικούς συλλόγους με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, με αιχμή την εκκίνηση πειθαρχικής έρευνας για την αρχική απόφαση μη προφυλάκισής και τις 13 νέες ρυθμίσεις για την ποινική μεταχείριση κατηγορούμενων για ενδοοικογενειακή βία, είπε ότι «ψέματα λένε οι δικηγορικοί σύλλογοι (έγιναν άρον-άρον), γιατί ξέρουν ότι τις νέες ρυθμίσες τις επεξεργαζόμαστε από την ψήφιση των προηγούμενων, γιατί το φαινόμενο εξελίσσεται. Και μάγοι να είμαστε, δεν μπορούμε σε ένα Σαββατοκύριακο να φτιάξουμε νόμους».
Στρέφοντας τα βέλη του προς τους δικηγόρους είπε χαρακτηριστικά «τι καημός τους έχει πιάσει τώρα όλους τους δικηγόρους που αντιδρούν; Το μέτρο είναι σε ισχύ 1,5 μήνα και έχει αρχίσει να αποδίδει»
Εξήγησε ότι βασικός στόχος των αλλαγών που ξεκίνησαν να νομοθετούνται από τον Φεβρουάριο ήταν «να πάψει να υπάρχει το αίσθημα ατιμωρησίας» και «να περιοριστεί το κλίμα φόβου του θύματος».
Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι γενικός κανόνας η προφυλάκιση σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, όμως «εάν ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, η προφυλάκιση είναι ο κανόνας για όσους ο δικαστής αντιλαμβάνεται ότι η προφυλάκιση μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι νέες, συμπληρωματικές ρυθμίσεις ισχύουν ήδη για την αθλητική βία και τον εμπρησμό, τώρα θα ισχύουν και για την ενδοοικογενειακή βία».
Απαντώντας στα σχόλια ότι «ο νόμος Φλωρίδη πάει να γίνει το αντίθετο του νόμου Παρασκευόπουλου, που είχε οδηγήσει σε πολλές αποφυλακίσεις», είπε ότι «δεν είναι έτσι... Από την πλευρά των θυμάτων μιλάω: με τον «νόμο Παρασκευόπουλου» πώς ένιωθαν οι συγγενείς των θυμάτων όταν αποφυλακίζονταν δολοφόνοι μετά από 2-3 χρόνια; Πως ένιωθαν τα θύματα όταν αποφυλακίζονταν βιαστές και παιδοβιαστές; Πού ήταν όλοι αυτοί τότε να πούνε μια κουβεντούλα;».
Με αφορμή την πειθαρχική έρευνα που παρήγγειλε η ηγεσία του Αρείου Πάγου για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα, που αποφάσισαν τη μη προφυλάκιση του Απ. Λύτρα μετά από την αρχική απολογία του για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος σχολίασε στον ΑΝΤ1 ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν φοβισμένους εισαγγελείς και ανακριτές.
Από την πλευρά του, ο κ. Φλωρίδης, αφού ανέφερε ότι δεν θέλει να σχολιάσει οτιδήποτε για την υπόθεση Λύτρα για να μην θεωρηθεί ως παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης στην διερεύνηση της υπόθεσης, τόνισε ότι «στην Δημοκρατία υπάρχουν ανεξάρτητες εξουσίες, αλλά όχι ανεξέλεγκτες εξουσίες. Το Σύνταγμα ορίζει πως ελέγχεται κάθε μια. Οι δικαστές ελέγχονται αποκλειστικά από την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Μια έρευνα δεν σημαίνει και δίωξη, διότι μπορεί να προκύψει ότι πολύ καλά έκαναν οι δικαστές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης