Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο υποκλοπών - Αιφνιδιαστικός έλεγχος του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ - Στόχος η «λίστα Μενουδάκου»

Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο υποκλοπών - Αιφνιδιαστικός έλεγχος του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ - Στόχος η «λίστα Μενουδάκου»
Η κίνηση έγινε προκειμένου να επιβεβαιώσει αν υπήρξε ή όχι παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν την αποκαλούμενη «λίστα Μενουδάκου»
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών φέρνει ο αιφνιδιαστικός έλεγχος στα αρχεία της ΕΥΠ με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήση, που διενεργεί τη σοβαρή αυτή ποινική προκαταρκτική εξέταση.
Ειδικότερα, και όπως μεταδίδουν Τα Νέα, ο Α. Ζήσης συνοδευόταν από δύο ειδικούς πραγματογνώμονες, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, διενέργηθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν κακόβουλα μηνύματα με στόχο να εγκατασταθεί για την παρακολούθησή τους το παράνομο λογισμικό pretador.
Η κίνηση αυτή του εισαγγελέα έγινε , όπως εκτιμούν νομικές πηγές, προκειμένου να επιβεβαιώσει αν υπήρξε ή όχι παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν την αποκαλούμενη «λίστα Μενουδάκου», η οποία ανέκυψε μετά από ανεξάρτητη έρευνα που η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υπό τον πρόεδρό της και επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο.
Η διασταύρωση αυτή, αποτελεί τον πιο κρίσιμο «κρίκο» στην αλυσίδα των αποδεικτικών στοιχείων της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών.
Σημειωτέον, ότι σύμφωνα με την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντοπίστηκαν ενενήντα δύο μηνύματα SMS απόπειρας εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού , ιδίως όπως αυτό του Predator.

Διερευνάται η ύπαρξη ενιαίου καθοδηγητικού κέντρου των υποκλοπών

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων διερευνά το κατά πόσο υπήρξε τυχόν ενιαίο κέντρο πίσω από αυτές τις δύο λίστες ή αν αυτές αποτελούν μεταξύ τους «συγκοινωνούντα δοχεία», που μπορούν να οδηγήσουν τη δικαιοσύνη στον εντοπισμό συγκεκριμένων προσώπων και σε απόδοση ποινικών ευθυνών.
Όπως γίνεται αντιληπτό ένα τέτοιο συμπέρασμα θα άλλαζε ριζικά τα πολιτικά δεδομένα, καθώς η επίμαχη υπόθεση αφορά στον πυρήνα του κράτος δικαίου στη χώρα μας.
Επομένως, τυχόν στοιχεία προκύψουν από την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι ή ορισμένοι εξ αυτών που περιλαμβάνονται στη «λίστα Μενουδάκου» είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ ,η ποινική προκαταρκτική εξέταση αλλάζει πλέον εντελώς ρότα.
Έχει αυταξία, δε, το γεγονός ότι ο Αχιλλέας Ζήσης επέλεξε, όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο, να μεταβεί ο ίδιος στην ΕΥΠ, προκειμένου να διασταυρώσει τη σχετική λίστα, δεδομένου σε προγενέστερο στάδιο της έρευνας οι απόπειρες της ΑΔΑΕ αλλά οι αντίστοιχες από το τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο δεν απέδωσαν καρπούς.
Σημειωτέον ότι και οι εισαγγελείς πρωτοδικών που κατείχαν τον φάκελο των παρακολουθήσεις τον Σεπτέμβριο του 2023,  παρήγγειλαν στην ΑΔΑΕ, να ελέγξει διεξοδικά τους τηλεφωνικούς αριθμούς-αποδέκτες μηνυμάτων sms, διαμέσου των οποίων επιχειρήθηκε η εγκατάσταση του Predator και οι οποίοι περιλαμβάνονται στη γνωστή ως «λίστα predator» ή «λίστα Μενουδάκου» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).
Ωστόσο, η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, και το Τριμελές Όργανο του ν. 5002/2022 αποφάνθηκαν ότι δεν είχαν αρμοδιότητα να εκτελέσουν την πιο πάνω παραγγελία.
Για να ξεπεραστεί αυτό το νομικό πρόσκομμα, όπως επισημαίνουν πηγές από το χώρο της δικαιοσύνης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στον οποίο η Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη ανέθεσε την υπόθεση των υποκλοπών, προσπαθησε να εξαντλήσει τη νομική του εργαλειοθήκη και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Έτσι, προέκυψε η ξαφνική «εισβολή» του στα κεντρικά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που αξιώνει να κάνει τα επίμαχα αρχεία φύλλο και φτερό.
Αυτό που απομένει πλέον, είναι η ένταξη των ευρημάτων στο ευρύτερο πλέγμα της υπόθεσης των υπολοπών, η οποία έχει συνταράξει την κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου από το 2021 κι εντεύθεν.
Άλλωστε, όπως τονίζουν οι νομικές πηγές, η ποινική προκαταρκτική έρευνα οδεύει σταδιακά προς την ολοκλήρωσή.

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ : Πόσο αιφινιδιαστικός μπορεί να είναι ο έλεγχος στην ΕΥΠ; - Άργησε δύο χρόνια ο Άρειος Πάγος

«Διαβάσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την είδηση που δημοσιεύτηκε σήμερα ότι o αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, πραγματοποίησε αυτοπροσώπως αιφνιδιαστικό «έλεγχο για τις υποκλοπές στα αρχεία της ΕΥΠ» τονίζει σε ανακοίνωσή σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Πράγματι, ο έλεγχος αυτός έπρεπε να γίνει, αλλά άμεσα και από την πρώτη στιγμή» επισημαίνουν με νόημα από την Κουμουνδούρου, καταλογίζοντας στις αρχές εμφανή καθυστέρηση.
Βεβαίως, από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για έναν απαραίτητο έλεγχο προκειμένου «να διαπιστωθεί αν υπήρχε "ενιαίο κέντρο" παρακολουθήσεων, αν δηλαδή υπήρχαν πρόσωπα –ανάμεσά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανώτατοι δικαστές και δημοσιογράφοι– που παρακολουθούνταν ταυτόχρονα ή διαδοχικά και από την ΕΥΠ και από άγνωστα κέντρα με χρήση του παράνομου λογισμικού predator».
Ακολούθως στην ανακοίνωση παραθέτουν ορισμένα ερωτήματα που, όπως υποστηρίζουν, «αναζητούν επειγόντως απαντήσεις»:
Ειδικότερα διερωτώνται με νόημα, «Τώρα, δυο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ανακάλυψε ο Άρειος Πάγος ότι δεν δίνει τα σχετικά στοιχεία η ΕΥΠ; Πόσο αιφνιδιαστική είναι μια τέτοια «επίσκεψη», όταν το πρώτο πράγμα που κάνουν τέτοια σκοτεινά κέντρα είναι να καταστρέφουν κάθε στοιχείο για να καλύπτουν τα ίχνη τους;
- Γιατί χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες –μέσα στους οποίους, ας σημειωθεί, υπήρξε και η εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών- από την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη, όπου τονίστηκε ακριβώς πως η διαλεύκανση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό πρέπει να είναι προτεραιότητα και για τη Δικαιοσύνη;
Αύριο, Τρίτη 25 Ιουνίου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελούμενη από τον Σ. Φάμελλο, τον Αλ. Αυλωνίτη και τον Γ. Σαρακιώτη θα επισκεφτούν τον Άρειο Πάγο, σε προγραμματισμένη εδώ και 12 ημέρες συνάντηση για να συζητηθεί ακριβώς το θέμα των υποκλοπών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα σταματήσει να αναζητά απαντήσεις για τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών.
Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως η υπεράσπιση του κράτους δικαίου είναι θεμέλιο της δημοκρατίας.».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης