Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Λουξεμβούργο ο Τσιάρας – Παρέμβαση στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, συναντήσεις

Στο Λουξεμβούργο ο Τσιάρας – Παρέμβαση στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, συναντήσεις
Οι συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ομολόγους του, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο
Την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη στα ζητήματα των πληρωμών των Ελλήνων αγροτών, την αποφασιστικότητα του Υπουργείου για πλήρη εξυγίανση του συστήματος πληρωμών με ταχύτατα βήματα και την απόλυτη προσαρμογή του στους ευρωπαϊκούς κανόνες λειτουργίας, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρας, στον επίτροπο Γεωργίας, Janusz Wojciechowski.
Ακόμη, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο κ. Τσιάρας είχε συναντήσεις με την Κύπρια Επίτροπο Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και με τους ομολόγους τους της Φινλανδίας Sari Essayah, της Πορτογαλίας José Manuel Fernandes, της Τσεχίας Marek Vyborny, της Λιθουανίας Kęstutis Navickas, της Ουγγαρίας István Nagy, της Ιρλανδίας Charlie McConalogue και της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσιάρας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνένωση δυνάμεων, στον νέο πενταετή κύκλο που ξεκινά, η ΕΕ θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού κόσμου, αλλά την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών.
«Οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να προστατεύουν και να ενισχύουν την παραγωγική δραστηριότητα και να θωρακίζουν αποτελεσματικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε δήλωσή του στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.
Υπογράμμισε πως «η παρουσία μου εδώ συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός πενταετούς κύκλου και την έναρξη μιας νέας περιόδους με πολλές νέες και μεγάλες προκλήσεις για την Ένωση ως σύνολο, αλλά και για τα κράτη μέλη ξεχωριστά και βεβαίως και για την Ελλάδα. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας και αλληλεγγύης, όπως επιτάσσουν οι αρχές και οι κοινές μας αξίες. Με κριτήρια την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων της Ένωσης και, βεβαίως, για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών».

Κλιματική κρίση και αποζημιώσεις

Σε παρέμβασή του για τις ζημιές που προκαλεί η κλιματική κρίση κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε σε όσα βίωσε η χώρα μας με τις καταστροφές στη Θεσσαλία και δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κροατίας για δέσμευση του 2% της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα, με σκοπό την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στη γεωργία.
«Η προσαρμογή στην κλιματική κρίση, μέσα από μια βιώσιμη και ευέλικτη διαχείριση, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας την επόμενη προγραμματική περίοδο, μέσα από νέες επενδύσεις σε υποδομές, με τεχνολογίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που είναι απαραίτητες για το μέλλον του αγροτικού τομέα», τόνισε.

Στήριξη αγροτικής παραγωγής

Ο Έλληνας υπουργός επαίνεσε τη βελγική Προεδρία για τις πρωτοβουλίες της στον αγροτικό τομέα προς έναν κοινό στόχο, τη στήριξη του γεωργικού τομέα, την επιβίωση και ευημερία του, με επίκεντρο τους γεωργούς.
Ανέφερε ότι «ένας βιώσιμος και ανθεκτικός γεωργικός τομέας συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια και αυτονομία της Ένωσης και παράλληλα αποτελεί μέρος της λύσης για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την προσαρμογή στις κλιματικές προκλήσεις και τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη ευρωπαϊκή οικονομία, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στα ζητήματα αλιείας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην τήρηση ισότιμων όρων ανταγωνισμού με τις τρίτες χώρες, καθώς, ενώ οι υποχρεώσεις των Κρατών Μελών είναι πολύ αυστηρές, δεν ισχύει το ίδιο για αυτές τις χώρες με τις οποίες ωστόσο μοιραζόμαστε τα ίδια αλιευτικά αποθέματα.

Διατροφική επισήμανση με σωστή αξιολόγηση

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διατροφικής επισήμανσης στις συσκευασίες, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η χώρα μας στηρίζει κάθε δράση που ενισχύει την ασφάλεια των τροφίμων, τη διαφάνεια και την προστασία των καταναλωτών.
Προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε υπέρ της χρήσης ενός συστήματος διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο πεδίο της συσκευασίας που θα βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν τις σωστές επιλογές.
Τόνισε ωστόσο ότι, το Nutri-Score δεν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή, καθώς παραπλανεί τους καταναλωτές και επηρεάζει τις επιλογές τους μέσα από μια ελλιπή και υπεραπλουστευμένη αξιολόγηση. Η επισήμανση, θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην υγεία των καταναλωτών έναντι του κέρδους και παράλληλα οφείλει να ενημερώνει σωστά τους πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης