Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ύποπτες κινήσεις Μητσοτάκη: Θέλει τον Δένδια στην Προεδρία της Δημοκρατίας για να ανοίξει το δρόμο για Χατζηδάκη στη ΝΔ

Ύποπτες κινήσεις Μητσοτάκη: Θέλει τον Δένδια στην Προεδρία της Δημοκρατίας για να ανοίξει το δρόμο για Χατζηδάκη στη ΝΔ
Ο Κωστής Χατζηδάκης μπορεί να έχει φίλους μέσα στο κόμμα και στην κυβέρνηση όμως, στην βάση της Νέας Δημοκρατίας έχει πρόβλημα
Έχουμε εξηγήσει σε πολλά άρθρα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει να δώσει κάποιο πειστικό αφήγημα μέχρι το 2027 και ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος λόγω συσσωρευμένων λαθών στο πεδίο της άσκησης πολιτικών αλλά και στο πεδίο διαχείρισης των προβλημάτων της χώρας.
Έτσι μέχρι το 2027 θα κάνει διαχείριση του πολιτικού κόστους και της φθοράς που θα έχει.

Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει τον Δένδια στην Προεδρία της Δημοκρατίας;

Όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής του Μαξίμου αποτυπώνεται στις προχθεσινές διαρροές σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που θέλουν τον Πρωθυπουργό να στέλνει τον Νίκο Δένδια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αλήθεια, γιατί θέλει να αποστρατεύσει τιμητικά τον νούμερο ENA... δελφίνο της Νέας Δημοκρατίας;
Ο Δένδιας έχει από τις καλύτερα ποσοστά δημοφιλίας στην κυβέρνηση, έχει απήχηση στην βάση και μπορεί να μαζέψει και το δεξιό στοιχείο το οποίο πολιορκείται από πολλά κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.
Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ο ιδανικός αντικαταστάτης του Κ. Μητσοτάκη.
Και όμως, ο σημερινός πρωθυπουργός θέλει να τον αποστρατεύσει δια της Προεδρίας τον Ν.Δένδια για να εξυπηρετήσει το σκοπό του.

Καθαρίζει το τοπίο για τη ΝΔ το 2027

Το πρώτο σενάριο είναι να καθαρίσει το τοπίο από έναν μεγάλο εσωκομματικό του αντίπαλο που θα τον αμφισβητήσει.
Ήδη τον έχει κάνει ο κ. Δένδιας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ιδίως στα ελληνοτουρκικά.
Έτσι, μένει πλέον ως επόμενος δελφίνος ο φίλος του Πρωθυπουργού Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος δεν το έχει κρύψει ότι έχει βλέψεις για την αρχηγία της ΝΔ αλλά στις δημοσκοπήσεις έρχεται 5ος ή 6ος... .
Μάλιστα, συγκεκριμένοι κύκλοι θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης βλέποντας αυτή την βαθιά κρίση στη ΝΔ η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει σε ποσοστά το 28%, θα παραδώσει την εξουσία πριν τις εκλογές του 2027 στον Κ. Χατζηδάκη και η εκλογή του μπορεί να γίνει μέσα από ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η πιθανότητα για θέση στην Ευρώπη

Όμως, υπάρχει και το βασικό σενάριο ο Μητσοτάκης να πάει σε εκλογές το 2027 και να βγει πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία και έτσι να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ.
Εκεί θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Πρωθυπουργία και να μπει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Το ποιος θα είναι αυτός δεν έχει σημασία τώρα.
Ακολούθως να αφήσει την προεδρία της ΝΔ, να «κλειδώσει» μία θέση στην Ευρώπη και μετά να γίνουν εκλογές για την αρχηγία στην ΝΔ.

Ο Χατζηδάκης έχει συμμάχους, υστερεί στην βάση...

Πρώτος δελφίνος θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης που μαζεύει από τώρα συμμάχους.
Μπορεί να έχει φίλους μέσα στο κόμμα και στην κυβέρνηση όμως, στην βάση έχει πρόβλημα.
Και μην ξεχνάμε ότι σε ανοικτές εκλογές ψηφίζουν όλοι.
Και πλέον η ΝΔ έχει και ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ.
Όμως, δεν θα είναι ο μοναδικός
Θα υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, ενδεχομένως ένα πρόσωπο που μπορεί να θελήσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Έχει πετυχημένο προφίλ, έχει πρόσβαση σε κεντρώα κοινά, έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στο κυβερνητικό του έργο (ψηφιακές υπηρεσίες, μη κρατικά πανεπιστήμια).
Οπότε, είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου η απομόνωση του Ν.Δένδια στην Προεδρία της Δημοκρατίας την οποία δεν γνωρίζουμε αν θα αποδεχτεί διότι σημαίνει ουσιαστικά «συνταξιοδότηση» για τα επόμενα 5 χρόνια, από το 2025 μέχρι το 2030.
Σε περίπτωση πάντως, που δεν δεχτεί είναι υπαρκτό το σενάριο σύγκρουσής του με τον Κ. Χατζηδάκη και με κάποιο άλλο υποψήφιο σε εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν μετά το 2027.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης