Τελευταία Νέα
Πολιτική

Metron Analysis: Προβάδισμα ΝΔ με 30,2%, 2ο το ΠΑΣΟΚ στο 15,5%, βουτιά ΣΥΡΙΖΑ στο 8,8% - Ντέρμπι Ανδρουλάκη - Διαμαντοπούλου

Metron Analysis: Προβάδισμα ΝΔ με 30,2%, 2ο το ΠΑΣΟΚ στο 15,5%, βουτιά ΣΥΡΙΖΑ στο 8,8% - Ντέρμπι Ανδρουλάκη - Διαμαντοπούλου
Διογκώνεται η απογοήτευση προς την κυβέρνηση, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία συγκρατεί τα εκλογικά της ποσοστά

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, καθώς, ενώ στα ποιοτικά στοιχεία, η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση χτυπάει ιστορικά υψηλά, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία επανέρχεται πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30%.
Αυτό το οξύμωρο ... πολιτικό σχήμα φαίνεται πως αποδίδεται στις χαμηλές επιδόσεις της αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από το ΠΑΣΟΚ, που αν και κλειδώνει τη δεύτερη θέση βρίσκεται περί τις 15 μονάδες πίσω από το κυβερνών κόμμα.
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά στην πέμπτη θέση, καταγράφοντας ισχνά, μονοψήφια ποσοστά.
Επιπλέον, προκύπτουν άκρως ενδιαφέροντα πορίσματα για τις εσωκομματικές εξελίξεις τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, ιδίως δε στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, εκεί όπου η προεδρία αναμένεται να αποτελέσει σκληρή μάχη ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους.

aa.JPG

ab.jpg

Ειδικότερα, ως προς την εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis η Νέα Δημοκρατία αυτή τη φορά ξεπερνά οριακά το «ψυχολογικό» όριο του 30%, με 30,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλάει στην πέμπτη θέση με 8,8%, το ΠΑΣΟΚ με 15,5% κλειδώνει τη δεύτερη θέση, το ΚΚΕ είναι στην τρίτη θέση με ανεβασμένα ποσοστά της τάξεως του 10,6%, η Ελληνική Λύση στην τέταρτη με 9%, η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει 4,9%, η Νίκη στο 3,7% και η Φωνή Λογικής στο 3,9%.
Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δίνει μια πρόσκαιρη εκλογική ώθηση προς τη Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 που δείχνουν να υπερβαίνουν το όριο του 3%.

Πρόθεση ψήφου

βββα.JPG

Ως προς την πρόθεση ψήφου, ήτοι την αποτύπωση της προτίμησης των ερωτώμενων χωρίς στάθμιση, Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 23%, ελαφρά πάνω από το 22% της προηγούμενης μέτρησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 7%, το ΠΑΣΟΚ στο 11.8%, ενώ το ΚΚΕ περνάει ξανά στην τέταρτη θέση με 8,1% απέναντι στο 6.9% της Ελληνικής Λύσης.
Η Νίκη υποχωρεί στο 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας ελαφρά στο 3,7% και η Φωνή Λογικής στο 3%. 
Για πρώτη φορά καταγράφει άνοδο το ΜέΡΑ25 στο 2,8%.
Αυξάνονται, πάντως, και οι αναποφάσιστοι στο 10.7% και συνολικά η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 13,4%.
Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων δείχνουν τη ΝΔ να χάνει πρωτίστως προς τη Φωνή της Λογικής και το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 και το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση.

Σκληρό ντέρμπι για 3 στο ΠΑΣΟΚ - Ανεβαίνουν Διαμαντοπούλου, Δούκας αμφισβητούν την κυριαρχία Ανδρουλάκη

5_164.JPG

Ως προς την εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης προέδρου στην Χαριλάου Τρικούπη, εκεί προκύπτει μια σκληρή μονομαχία για ... 3 καθώς οι ερωτώμενοι που βρίσκονται στα όρια της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν κατά 24% τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα να έπονται σε απόσταση αναπνοής με 23% και 22% αντίστοιχα.
Η εικόνα ωστόσο αλλάζει άρδην όταν ερωτώνται οι «σίγουροι» ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ καθώς εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει 42% και ανοίγει κατά πολύ το προβάδισμά του από τον δεύτερο (23%) Χάρη Δούκα και την τρίτη (16%) Άννα Διαμαντοπούλου.
Τέλος, στους ερωτώμενους που προαναγγέλλουν ότι θα παραστούν δεδομένα στην εσωκομματική διαδικασία της Χαριλάου Τρικούπη για να ψηφίσουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται και πάλι με 31%, ενώ έπεται η Άννα Διαμαντοπούλου (24%) και ακολουθεί λίγο πιο πίσω ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας (22%) .

Οι απόψεις των πολιτών για το debate του ΠΑΣΟΚ

23_8.JPG


Απόλυτος διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Η έρευνα της Metron Analysis πραγματεύθηκε και το πώς προσέλαβε το εκλογικό σώμα την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ενώ στο σύνολο των ερωτηθέντων ένα 47% θεωρεί ότι ήταν κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ 39% προς τη λάθος, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ των ευρωκλογών του 2024 (που έγιναν με τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ) πλειοψηφεί η απάντηση προς τη λάθος κατεύθυνση με 53%, ενώ μόνο το 39% λέει προς τη σωστή. 
Με άλλα λόγια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται ένα αγεφύρωτο χάσμα, από το οποίο είναι άγνωστο το πως μπορεί να δραπετεύσει πολιτικά τυχόν νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

συρ1.jpg

Κι αυτό διότι στο σύνολο των ψηφοφόρων η πλειοψηφία (65%) εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκλέξει άλλον πρόεδρο, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται διαίρεση: το 48% θέλει εκλογή νέου προέδρου και το 43% επανεκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

συρ2.jpg


Ηχηρή αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση - Δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών η αντιπολίτευση

Παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δείξει στη ΔΕΘ ότι μπορεί να πάρει και κάποια μέτρα που να απαντούν σε κοινωνικά προβλήματα, το κλίμα της δυσαρέσκειας επιμένει.
Το 68% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και μόνο το 26% ότι πάνω προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση στις αρχές του μήνα είναι πολύ μικρή.

b_8.jpg

Το κλίμα αυτό δυσαρέσκειας αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο όμως και την αντιπολίτευση.
Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση φτάνουν το 66%, με μόνο 26% θετικές, πράγμα που σημαίνει ότι η δυσαρέσκεια αφορά και τον κορμό του εκλογικού ακροατηρίου της ΝΔ.
Όμως, όπως έχουμε δει και σε προηγούμενες έρευνες η γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αρνητική.
Το 90% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη και μόλις το 6% έχει θετική.

g_1.jpg

Όμως αρνητική είναι κατά βάση η γνώμη και για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΠΑΣΟΚ.
Εδώ οι αρνητικές γνώμές αγγίζουν το 73% και οι αρνητικές το 18%

d_3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης