Στην καρδιά αυτής της μεταρρύθμισης βρίσκεται το ΑΣΕΠ, ένας θεσμός που συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας και εγγυάται την αξιοκρατία και τη διαφάνεια
«Γιατί παθογένεια», τόνισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη σχετική συζήτηση, «είναι να χρειάζεται κάποιος νέος δημόσιος υπάλληλος δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια για να διοριστεί και να αναλάβει υπηρεσία.
Παθογένεια είναι κρίσιμοι τομείς του δημόσιου τομέα να χρειάζονται προσωπικό, αυτό να έχει εγκριθεί, να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και για γραφειοκρατικούς λόγους να καθυστερούν οι τοποθετήσεις στις συγκεκριμένες θέσεις».
Ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε την «ευκαιρία να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση μιας σπουδαίας μεταρρύθμισης που δεν αφορά μόνο τις διοικητικές διαδικασίες, αλλά, στην ουσία, τον ίδιο τον πολίτη και τις υπηρεσίες που λαμβάνει.
Στην καρδιά αυτής της μεταρρύθμισης βρίσκεται το ΑΣΕΠ, ένας θεσμός που συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας και εγγυάται την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα.
Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με το παρόν σχέδιο νόμου είναι να το εκσυγχρονίσουμε, να του δώσουμε τα εργαλεία για να λειτουργεί πιο ευέλικτα και να προχωρά πιο γρήγορα τις διαδικασίες».
Παράλληλα, έκανε λόγο για «διπλή πρόκληση», με αφορμή το νομοσχέδιο: «Από τη μία, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες προσλήψεων για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στο Δημόσιο και να βελτιώσουμε τη λειτουργία του.
Στόχος μας είναι ο χρόνος από την διενέργεια ενός διαγωνισμού μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων και την ανάληψη των θέσεων από τους επιτυχόντες να μειωθεί περίπου στους 6 μήνες.
Όλα αυτά φυσικά θα κριθούν στο πεδίο!
Από την άλλη, να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε ότι η διαδικασία είναι αδιάβλητη, αξιοκρατική και απολύτως διαφανής.
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, επιδιώκει να συνδυάσει την αποτελεσματικότητα με τη διαφάνεια».
Νέο σύστημα κινήτρων
Το νομοσχέδιο, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «δεν περιορίζεται μόνο στη βελτίωση των διαδικασιών πρόσληψης.
Εισάγει επίσης ένα νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Επιβραβεύουμε την παραγωγικότητα και ενθαρρύνουμε την επίτευξη στόχων, με βάση αντικειμενικά και συγκεκριμένα κριτήρια.
Έτσι, το Δημόσιο γίνεται πιο αποδοτικό, αλλά και οι υπάλληλοί του αισθάνονται ότι οι προσπάθειές τους αναγνωρίζονται και ανταμείβονται».
Πρόκειται, όπως είπε, για «ένα αποφασιστικό βήμα προς έναν καλύτερο, πιο λειτουργικό δημόσιο τομέα.
Η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και η εισαγωγή συστήματος κινήτρων δεν είναι μόνο αναγκαίες, αλλά και αναπόφευκτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και με αυτήν την πρωτοβουλία συμβάλλει σε αυτό».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών