Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Σίγουρα το επόμενο διάστημα θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ

Μαρινάκης: Σίγουρα το επόμενο διάστημα θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ
"Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τις πρώτες κινήσεις μετά την επίσημη έναρξη της θητείας του νέου, του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», ανέφερε ο Π.Μαρινάκης
Για καλό κλίμα και εμπέδωση της σταθερής στρατηγικής σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο D. Trump.
Ο κ. Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ανέφερε πως «ήταν ένα σημαντικό πρώτο τηλεφώνημα μετά την επανεκλογή του Προέδρου Trump με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήτανε σε πάρα πολύ θετικό κλίμα, προφανώς ο βασικός λόγος ήταν να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον Trump. Η επικοινωνία προφανώς είναι ιδιωτική, οπότε μένουμε σε αυτά τα οποία έχουν δοθεί, δηλαδή ότι αποτυπώθηκε το καλό κλίμα και η σταθερά στρατηγική σχέση, βαθιά στρατηγική σχέση, μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Δεν είχαμε καμία φοβία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, για αυτό και δεν είχαμε πάρει καμία θέση. Προκύπτει η στενή σχέση της Ελλάδας και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε όλες τις αντίστοιχες θητείες Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο Κ. Μητσοτάκης προσεκλήθη και από τα δύο κόμματα του Κογκρέσου να μιλήσει και χειροκροτήθηκε και από τα δύο κόμματα και υπάρχουν πολύ στενές σχέσεις και με το κόμμα του κ. Trump., το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Αυτό το οποίο προφανώς αναγνωρίζεται συνολικά, είναι η πρόοδος της Ελλάδας και σίγουρα στους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, θέλουμε να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία και αυτή τη σχέση».
Με αφορμή και την πολιτική αλλαγή στην Ουάσιγκτον και τις διαφορετικές θέσεις Trump στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε αρχικά πως «αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν δεν μπορεί να δει περιόδους όπου τα κράτη, μεγαλύτερα ή μικρότερα ή μεταξύ τους η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είχαν απόλυτη ταύτιση σε όλα. Καταρχάς κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και τις δικές της θέσεις. Προφανώς λοιπόν, εμείς αυτό το οποίο θα κοιτάξουμε να κάνουμε είναι το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας χωρίς εκπτώσεις, σε κάποια ελάχιστα, όπως είναι οι αξίες, η προστασία των αξιών της Δημοκρατίας».
Σημείωσε πως «η θέση μας, νομίζω, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι μία αυτονόητη θέση ενός δημοκρατικού κράτους, ενός κράτους το οποίο όχι απλά έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ του αμυνόμενου, αλλά έχει βαθιές ρίζες δημοκρατικότητας. Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια δεν θα μπορούσε, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε, η Ελληνική Κυβέρνηση να μην είναι με τον αμυνόμενο. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τις πρώτες κινήσεις μετά την επίσημη έναρξη της θητείας του νέου, του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».
Για τα εξοπλιστικά και τις στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ξεκαθάρισε πως «υπάρχει συνέχεια στα κράτη. Αυτές οι Συμφωνίες δεν εγκρίνονται μόνο από ένα μονοπρόσωπο όργανο, από τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, περνάνε με πλειοψηφίες. Η Ελλάδα έχει καταφέρει αυτά τα οποία ήταν ζητούμενα μέχρι το 2019 και ζητούσε -αν θυμάστε- όχι F-35, πολύ χαμηλότερης δυναμικής εξοπλιστικά προγράμματα, τώρα να είναι δεδομένα. Να έχει περάσει όλα τα στάδια της έγκρισης και να βρίσκεται σ' ένα στάδιο απόλυτης υλοποίησης των Συμφωνιών. Δεν είναι μόνο τα F-35, είναι και πολλές άλλες εξοπλιστικές κινήσεις οι οποίες έχουν γίνει για την οχύρωση της χώρας. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζει τη δική της πολιτική με βάση σχέσεις ή συμφωνίες άλλων κρατών, όμως ως κράτος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως είναι και οι ΗΠΑ, αλλά και η Τουρκία, επειδή εκεί πάει το επόμενο πάντοτε ερώτημα, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και όροι οι οποίοι είναι απαράβατοι».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ό,τι έχει συμφωνηθεί θα τηρηθεί, ενώ «η όποια ανησυχία καλλιεργείται και, εντάξει το να καλλιεργείται αυτή η ανησυχία από το εξωτερικό, έχει μια λογική, μια αιτία που μπορεί κανείς να την αναζητήσει σε προφανείς λόγους, αλλά το να καλλιεργείται αυτή η ανησυχία από το εσωτερικό, δείχνει ότι κάποιοι βάζουν πάνω από το εθνικό συμφέρον τους δικούς τους αντιπολιτευτικούς σκοπούς. Τους αφήνουμε στο περιθώριο και για άλλη μια φορά η ισχυροποίηση της χώρας θα κλείσει στόματα».
Κληθείς να απαντήσει εάν ο Trump αποδέχτηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού να έρθει στην Ελλάδα, είπε πως «δεν υπάρχει κάτι επίσημο σε επίσκεψη. Όπως καταλαβαίνετε ακόμα είναι εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα σε λίγους μήνες, θα βγάλει το δικό του προγραμματισμό, αλλά προφανώς ήταν θετική η αντίδραση. Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας ο Πρόεδρος Trump. Από εκεί και πέρα, βέβαια, προφανώς μέσω των επιτελείων θα οριστικοποιηθούν όλα αυτά όταν και εφόσον μπορέσει αυτό να γίνει»..
Πρόσθεσε πως «θα υπάρχει, προφανώς, μέσα στα χρόνια της θητείας του Trump θα υπάρξουν και επισκέψεις και του Πρωθυπουργού, αλλά καλό είναι να μην προδικάζουμε τα προγράμματα για κάτι το οποίο αφορά τα επόμενα χρόνια μιας θητείας η οποία επίσημα ξεκινάει από το 2025. Ας περιμένουμε τα επιτελεία να μιλήσουν μεταξύ τους, ας δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις, κι εδώ θα είμαστε να σας ανακοινώνουμε».

Διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση

«Δε νομίζω ότι έχει ακουστεί από τη Νέα Δημοκρατία ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει όλα τα πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν, ήδη, δει το φως της δημοσιότητας και είναι, ήδη, δεδομένα και για τα Rafale και για τις φρεγάτες Belharra. Κανείς δεν τα έχει αμφισβητήσει αυτά. Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις για τις διαθέσεις του γείτονα, όπου εκεί όλοι συμφωνούμε ότι εφόσον η χώρα μας συνεχίζει και υπηρετεί τη διαχρονική εθνική γραμμή, που είναι η συζήτηση μιας και μόνο διαφοράς με την Τουρκία, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, υπηρετεί τη διαχρονική εθνική, ελληνική, κυπριακή -ταυτόσημη- θέση για το Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε κανείς δεν έχει να φοβάται. Άλλοι θεωρούν περισσότερο καλές ή λιγότερο καλές τις προθέσεις της Τουρκίας. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση. Διάλογος σημαίνει διεκδίκηση και νομίζω αυτά τα πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει ψηλώσει πολύ χωρίς να κάνει εκπτώσεις και θα συνεχίσει να μην κάνει εκπτώσεις, αλλά θα συνεχίσει κιόλας να συνομιλεί γιατί από αυτόν τον διάλογο κερδίζει», ανέφερε στη συνέχεια.
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για επάνοδο στην εποχή των «λεφτόδενδρων» σχετικά με την τροπολογία, που κατετέθη για υπαγωγή των υγειονομικών στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, ενώ έκανε αναφορά στα μέτρα που  θα ισχύσουν από 1/1/2025.
Σε ό,τι τις εξελίξεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως «αυτό το γνωρίζει μόνο ο Πρωθυπουργός. Είναι πάρα πολύ πρόωρη η συζήτηση. Θεωρώ ότι θα ανοίξει με το νέο έτος. Και δεν ωφελεί και σε τίποτα, είναι, μάλιστα, και προσβλητικό για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Δημοκρατίας εν προκειμένω. Στη ώρα τους θα δοθούν απαντήσεις από τον αρμόδιο που είναι να τις δώσει, τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης