Τελευταία Νέα
Chania
Πολιτική

Γεωργιάδης: Νέο εργαλείο για τον εντοπισμό πλαστών φαρμάκων - Απρίλιο η αποστολή στο σπίτι φαρμάκων υψηλού κόστους

Γεωργιάδης: Νέο εργαλείο για τον εντοπισμό πλαστών φαρμάκων - Απρίλιο η αποστολή στο σπίτι φαρμάκων υψηλού κόστους
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους και από ιδιωτικά φαρμακεία
Σχετικά Άρθρα
Το νέο σύστημα ελέγχου της γνησιότητας των φαρμάκων  παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει από τον ΕΟΠΥΥ η αποστολή στο σπίτι των ΦΥΚ (φαρμάκων υψηλού κόστους).
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO), η πλήρης λειτουργία του οποίου ξεκίνησε στις 9 Φεβρουαρίου 2025, ενώ είχε συσταθεί από τον Νοέμβριο του 2023 ως ένα νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τον οποίο η χώρα μας εναρμονίζεται με τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2016/161 της Επιτροπής, που συμπληρώνει την Οδηγία 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που εμφανίζονται στη συσκευασία φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «όταν ανέλαβα το Υπουργείο Υγείας στις αρχές Ιανουαρίου του ’24, την πρώτη εβδομάδα μου επισημάνθηκε η κρισιμότητα του να προλάβουμε να εφαρμόσουμε έως την 9η Φεβρουαρίου το νέο σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων που ισχύει πια για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η επιτυχία και δεν κατάφεραν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σήμερα να είναι συνδεδεμένες, όπως κατάφερε η Ελλάδα. Τι θα σήμαινε εάν η Ελλάδα δεν το είχε επιτύχει; Θα σήμαινε ότι θα ετίθετο σε σοβαρό κίνδυνο ο εφοδιασμός φαρμάκων της χώρας. Άρα σε λίγες εβδομάδες θα μέναμε από φάρμακα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία. Για να μπορέσει να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειάστηκαν σημαντικές επενδύσεις κυρίως και από τους φαρμακοποιούς αλλά και από όλη την αλυσίδα. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη συνεργασία περίπου 10.500 ιδιωτικών φαρμακείων, 38 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, 190 ιδιωτικών κλινικών, 150 δημοσίων νοσοκομείων και 140 χονδρεμπόρων στην Ελλάδα οι οποίοι διανέμουν ετησίως περίπου 500 εκατομμύρια συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και 310, τουλάχιστον, κατόχους αδειών κυκλοφορίας».
«Δεν μπορεί να μετακινηθεί- διακινηθεί συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς να το παρακολουθεί. Είναι πολλαπλώς πιο ισχυρό από την ταινία γνησιότητας», εξήγησε.
Σημειώνεται ότι οι νέες συσκευασίες που περιέχουν σειριακούς κωδικούς QR (barcode) και όχι τα κουπόνια γνησιότητας που είχαν έως σήμερα.

Ο HMVO

Ο HMVO λειτουργεί ως το επίσημο όργανο διαχείρισης και λειτουργίας του Ελληνικού Συστήματος Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVS), μέσω του οποίου καταγράφονται και επαληθεύονται όλα τα φάρμακα που φέρουν χαρακτηριστικά ασφαλείας και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αποτρέποντας την είσοδο παραποιημένων φαρμάκων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού. Παράλληλα, παρέχει υποστήριξη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και διασφαλίζει τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών, προκειμένου να επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Μάλιστα, παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του Οργανισμού.
Το ηλεκτρονικό σύστημα επαλήθευσης του HMVO για τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και για τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων που εκτελούν συνταγές μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, συνδέεται μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Παράλληλα, οι ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν φαρμακείο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς τους συνδέονται απευθείας με το HMVO. Επιπλέον, το σύστημα συνδέεται με τον μηχανισμό αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, εξυπηρετώντας και τους σκοπούς αποζημίωσης.
Τέλος, προβλέπονται υποχρεώσεις για τους χονδρεμπόρους και τους διανομείς.

Φάρμακα με barcode

«Κάθε φαρμακείο ή τελικός χρήστης θα ελέγχει πλέον κάθε συσκευασία πριν διανεμηθεί μέσω του σκαναρίσματος του νέου barcode. Και με αυτό τον τρόπο έχουμε την καλύτερη δυνατή ιχνηλάτηση φαρμάκων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον ΗMVO και συγκεκριμένα μέσα από τη συλλογή δεδομένων για τις εκτελέσεις συνταγών στα φαρμακεία και τη διασύνδεσή του με τον ΗΣΠΑΔΙΦ, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων, που έχουμε ήδη αναπτύξει στην Ελλάδα αποκτούμε την πλήρη δυνατότητα να κατανοούμε που καταναλώνονται τα φάρμακα ακόμα και ως προς την ιδιωτική τους δαπάνη. Άρα, μπορούμε να προβλέπουμε με ακρίβεια τις ανάγκες σε αποθέματα, να μειώνουμε τις ελλείψεις, να ξέρουμε ποια φάρμακα μπορούμε να βάλουμε σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών ή όχι, να ξέρουμε ακριβώς τη χώρα προέλευσης φαρμάκου, άρα και την ποιότητά του και να εμποδίζουμε κάθε τι από παραπλανητική διακίνηση. Σήμερα, η Ελλάδα αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι αν συνεργαζόμαστε σωστά με μέθοδο, καλόπιστα και με λιγότερη γκρίνια μπορούμε να επιτυγχάνουμε εξαιρετικά δύσκολους στόχους», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ωστόσο τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δεν εντάσσονται στο σύστημα αυτό και θα συνεχίσουν να έχουν την ταινία γνησιότητας.
Κάνοντας αναφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επισήμανε πως το «παλιό σύστημα συνταγογράφησης δεν υποστήριζε αυτή τη διασύνδεση. Ζητώ συγνώμη από τους γιατρούς που ταλαιπωρήθηκαν αλλά τώρα έχουν όλα ομαλοποιηθεί».

Xαρακτηριστικά ασφαλείας

O Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, δήλωσε ότι «στη χώρα μας, λειτουργούσε εδώ και χρόνια αντίστοιχο σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων μέσω της επικόλλησης και χρήσης της «ταινίας γνησιότητας» από τον ΕΟΦ. Στην πράξη, το νέο αυτό σύστημα αντικαθιστά την παραδοσιακή “ταινία γνησιότητας” με τα «χαρακτηριστικά ασφαλείας», δηλαδή ένα μοναδικό αναγνωριστικό (κωδικός barcode) στη συσκευασία συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, το οποίο θα επαληθεύεται ηλεκτρονικά μέσω του Ελληνικού Συστήματος Επαλήθευσης Φαρμάκων. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται η είσοδος παραποιημένων φαρμάκων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού και η χώρα μας εναρμονίζεται με το Ενωσιακό δίκαιο για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα».
Ο Πρόεδρος του ΗMVO και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), Ολ. Παπαδημητρίου, τόνισε ότι «η ανάπτυξη ενός τόσο σύγχρονου, εξελιγμένου τεχνολογικά και αποτελεσματικού συστήματος επαλήθευσης φαρμάκων αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα, προϊόν πολυετούς προετοιμασίας και συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα. Τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η υλοποίηση του απαίτησε σημαντικές επενδύσεις, στενή συνεργασία, εκτενείς προσπάθειες, αλλά και αφοσίωση από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, ώστε να τεθεί σε λειτουργία και να εφαρμοστεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών. Ο νέος δισδιάστατος γραμμωτός κώδικας (2D Barcode) θα αντικαταστήσει την ταινία γνησιότητας του ΕΟΦ, και η διαδικασία αποζημίωσης των φαρμάκων θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την επαλήθευση (decommissioning). Αξίζει να σημειώσουμε πως το νέο σύστημα αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση όχι μόνο της ποιότητας των παρεχόμενων φαρμακευτικών υπηρεσιών στη χώρα μας, αλλά και για την αναβάθμιση του Εθνικού συστήματος υγείας, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον».
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), Ευ. Μανωλόπουλος, δήλωσε ότι «για τον ΕΟΦ είναι μια μεγάλη μέρα, γιατί ο ΕΟΦ έχει την τελική ευθύνη υπό την εποπτεία του Υπουργείου να διασφαλίζει την ομαλή κυκλοφορία των φαρμάκων, και αυτό το εργαλείο είναι κάτι που μας το ζητούσαν από την Ευρώπη. Πρέπει να ομολογήσω ότι όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία, τον Νοέμβριο του 2023, φαινόταν λίγο δύσκολο ότι θα γίνει. Παρόλα αυτά, και με την καθοδήγηση του Υπουργού, δουλέψαμε και Σαββατοκύριακα πολλοί υπηρεσιακοί στον ΕΟΦ και στο Υπουργείο και φτάσαμε σε αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα, που νομίζω βελτιώνει το σύστημα περαιτέρω. Ήταν καλό το προηγούμενο σύστημα, αλλά τώρα ομαλοποιούμαστε περισσότερο με την Ευρώπη, διασφαλίζουμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, οπότε για μας είναι μια μεγάλη μέρα».
Η Διοικήτρια & Πρόεδρος Δ.Σ., Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Θ. Καρποδίνη, σημείωσε πως «στον ΕΟΠΥΥ πραγματικά υποστηρίζουμε κάθε δράση η οποία αυξάνει τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα και μειώνει τον κίνδυνο διακίνησης ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Αυτό είναι που επιτυγχάνεται και εξασφαλίζεται με το δισδιάστατο κουπόνι. Θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε η μόνη χώρα η οποία κατάφερε μέσα από αυτή τη διαδικασία του ελέγχου δηλαδή της πλαστότητας με άυλο τρόπο, να κάνει και διασύνδεση με το σύστημα αποζημίωσης, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση μιας δράσης που τρέχουμε στον οργανισμό σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ώστε να καταφέρουμε μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού να πραγματοποιήσουμε την πλήρη άυλη υποβολή».
Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απ. Βαλτάς, ανέφερε πως «το πρόβλημα των ψευδεπίγραφων φαρμάκων υπήρχε και στην Ευρώπη, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Όμως υπήρχαν τεράστια προβλήματα και προβληματισμοί. Πρώτον, εμείς σαν ομάδα εδώ έχουμε δικαίωμα βέτο σε διάφορα θέματα. Τα data θα πρέπει να ανήκουν μόνο στον ΕΟΦ. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Δεν ξέρω τι θα λένε όλοι οι ευρωπαίοι βιομήχανοι αν κάποια στιγμή τα data απαιτήσουν να τα πάρουν οι ίδιοι, τα προσωπικά δεδομένα ανήκουν μόνο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Το δεύτερο το οποίο θα ήθελα να το τονίσω είναι συγχαρητήρια στην ΗΔΙΚΑ γιατί έλυσε ένα τεράστιο πρόβλημα που είχαν οι άλλες χώρες όταν πήρε πάνω της μια διαδικασία, του ενδιάμεσου για να λύσει προβλήματα. Και να σας πω για τα φαρμακεία. Εμείς είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης για αυτό το θέμα. Διότι ξαφνικά τα φαρμακεία να επιβαρυνθούν με 4 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ίχνος ανταποδοτικότητας, ναι, για εμένα είναι πρόβλημα και το έχω πει επανειλημμένες φορές. Και εκεί, θα πρέπει κάποια στιγμή οι εισαγωγικές εταιρίες να συνειδητοποιήσουν ότι ναι τα clawback τους, ναι ο προβληματισμός τους, αλλά ο ασθενής είναι πάνω από όλα. Δικαιολογίες του στυλ δεν μπορώ, δεν έχω λεφτά, κλπ για να πάρει το φάρμακο υψηλού κόστους ο Έλληνας ασθενής δεν πρέπει να υπάρχουν. Συμφωνώ, ναι για τα ψευδεπίγραφα, ναι για τα καινούργια μέτρα που πάνε να μας βάλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κάποια στιγμή θα βλέπετε ένα πανελλήνιο να διαμαρτύρεται από το πρωί μέχρι το βράδυ όταν υπάρχει τροχοπέδη στο φάρμακο, στον Έλληνα ασθενή».
Η Πρόεδρος του PhaRMA Innovation Forum (P.I.F.), Λ. Μπαρμπετάκη, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «θα είμαστε εκεί για τον ασθενή στην Ελλάδα και πάντα θα είμαστε υπέρ πολιτικών, μέτρων και αποφάσεων τα οποία θα βοηθούν στην εξασφάλιση και της ποιότητας και της εφαρμογής πολιτικών αλλά και της άμεσης πρόσβασης. Και επίσης από την πλευρά μας θα είμαστε πάντα συμμέτοχοι σε συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας στις οποίες θα μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, (Π.Ε.Φ.), Γ. Βασιλόπουλος, δήλωσε ότι «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήταν έτοιμη από καιρό και δεν εφείδετο δαπανών ή προσπαθειών δεδομένου ότι πάνω απ’ όλα για εμάς είναι ο Έλληνας ασθενής, του οποίου τις ανάγκες θέλουμε κατά προτεραιότητα να καλύπτουμε. Και ήμασταν έτοιμοι και κάναμε μεγάλες επενδύσεις στις γραμμές παραγωγής για να υποστηρίξουν την ασφάλεια των χορηγήσεων και βεβαίως την προσαρμογή μας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά πάνω απ’ όλα τον Έλληνα ασθενή και τις δικές του ανάγκες για αξιοπιστία και για ποιοτικό φάρμακο. Και έτσι θα είμαστε πάντα άλλωστε. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία το έχει αποδείξει ότι είναι στο πλευρό των Ελλήνων ασθενών και γενικότερα του τόπου».
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Σύνδεσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), Μ. Χειμώνας ανέφερε ότι «η ελληνική βιομηχανία, τα ελληνικά εργοστάσια με περίπου 200 γραμμές παραγωγής και κάθε κόστος γραμμής γύρω στις 400.000, έχει δώσει 80 εκατομμύρια μερί στιγμής κυρίως για την Ευρώπη αλλά και για εδώ. Τόσο κάνει μια γραμμή παραγωγής: 300.000 με 400.000 επί 200 γραμμές, είναι 80 εκατομμύρια που έχουν δοθεί ήδη. Και ταυτόχρονα η βιομηχανία καλύπτει πλήρως το κόστος του συστήματος, το οποίο είναι περίπου 2 εκατομμύρια το χρόνο. Αυτό όσον αφορά το πλαίσιο».

Από Απρίλιο

Μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει από τον ΕΟΠΥΥ η αποστολή στο σπίτι των ΦΥΚ (φαρμάκων υψηλού κόστους). Ήδη, έχει επιλεχθεί ένας πλειοδότης για το έργο και όπως εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, δεν θα προκύψουν προσφυγές και καθυστερήσεις. Εξάλλου από το 2023 έχει νομοθετηθεί ότι ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρείες θα μπορούν να διαθέτουν τα φάρμακα υψηλού κόστους και να τα παραδίδουν κατ' οίκον στους ασθενείς.
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους και από ιδιωτικά φαρμακεία, λέγοντας πως «είμαι απολύτως σύμφωνος, παρότι γνωρίζουμε ότι θα κοστίσει λίγο περισσότερο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης