
"Τιμωρούμε πρωτίστως τους υπότροπους", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κανε λόγο για τάση ανοδική στα θανατηφόρρα τροχαία, με τα πράγματα σε κάποιες περιφέρειες της χώρας να είναι χειρότερα.
Ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι γίνουν πιο ασφαλείς οι καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών, εξηγώντας ότι αυτή τη λογική υπηρετούν τα υψηλότερα πρόστιμα και η οριστική αφαίρεση του διπλώματος σε ακραίες ή επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, ενώ στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινούνται τα αυστηρά όρια ταχυτήτων.
«Σήμερα είμαστε μπροστά σε μία επιλογή ευθύνης με έναν νέο ΚΟΚ με ποινές που αντιστοιχούν στην επικινδυνότητα διακρίνοντας ανάμεσα στην πρώτη παράβαση και στην επανάληψη αυτής. Η ατολμία θα ισοδυναμούσε με μία κατάσταση που πληγώνει τον κοινωνικό ιστό. Δεν μπορούμε να συνθηκολογήσουμε με το χάος και την ανομία σε καμία έκφανση της δημόσιας ζωής. Αυτή τη λογική υπηρετούν και τα υψηλότερα πρόστιμα και η αφαίρεση του διπλώματος σε ακραίες παραβάσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Νεκροί από τροχαία
«Ειδικά στη σημερινή συνεδρίαση, θα ήθελα να μιλήσω όχι μόνο ως πρωθυπουργός, αλλά και ως πατέρας, ως πολίτης που αγανακτεί ακούγοντας σχεδόν κάθε πρωί ένα θανατηφόρο δυστύχημα στην άσφαλτο, κάποιο περιστατικό με θύματα νέους που γύριζαν από βραδινή έξοδο, εργαζόμενους που πήγαιναν στη δουλειά τους. Ηλικιωμένους που βρισκόντουσαν στο δρόμο και ξαφνικά παρασύρθηκαν από έναν μεθυσμένο οδηγό, ο οποίος έτρεχε υπερβολικά έχοντας παραβιάσει και τον κόκκινο σηματοδότη. Είναι συχνές ειδήσεις. Μας ταράζουν εκείνη τη στιγμή που τις ακούμε. Όμως, δυστυχώς δεν αποδεικνύονται ικανές από μόνες τους να αλλάξουν εδραιωμένες συμπεριφορές. Εύκολα το παρατηρεί κανείς κοιτώντας γύρω του την ώρα που βρίσκεται στον δρόμο. Πόσοι συμπολίτες μας μιλούν στο κινητό; Πόσοι παραβιάζουν το κόκκινο; Πόσοι μοτοσικλετιστές, δικυκλιστές, ποδηλάτες δεν φορούν κράνος για να διαπιστώσουν τελικά πόσοι από εμάς παρασύρονται σε επικίνδυνες παρανομίες από μία καταστροφική σιγουριά για τις ικανότητές τους. Και όταν συμβεί όμως το κακό είναι συνήθως πολύ αργά. Γι’ αυτό και έφτασε επιτέλους η ώρα να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Είμαστε στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, «το 40% των νεκρών, κυρίως νέων, επιβαίνουν σε μηχανή. Το 25% των οδηγών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχουν βάλει ζώνη, με πολλαπλάσιο αριθμό συμπολιτών μας».
«Εφαρμόζουμε καθολικούς ελέγχους για το αλκοτέστ, όχι πλέον δειγματοληπτικούς. Ένας στους 4 θανάτους συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση του κινητού ακόμη ένας σοβαρός κίνδυνος, ειδικά τα γραπτά μηνύματα πολλαπλασιάζουν έως και 23 φορές τον κίνδυνο ενός δυστυχήματος. Σε αυτόν τον διάλογο ενσωματώθηκαν προτάσεις επιστημόνων και θυμάτων», σημείωσε.
«Ένας στους τέσσερις θανάτους συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι ίδιο ποσοστό με τη μη χρήση ζώνης. Είναι κάτι τόσο απλό. Αλλά, δυστυχώς, γίνεται και τόσο συχνά.
Τρίτη αιτία συγκρούσεων η χρήση κινητού, με τους ειδικούς να λένε ότι μία συνομιλία, ειδικά τα γραπτά μηνύματα, προσέξτε, πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο μέχρι και 23 φορές. Είναι τεράστιο ρίσκο αυτό το οποίο κάνουμε, να χρησιμοποιούμε, να πληκτρολογούμε στο κινητό, παίζοντας με τη ζωή μας αλλά και τη ζωή των άλλων.», ανέφερε.
Ο κόμπος έφθασε στο χτένι - Οι παρεμβάσεις
«Η στατιστική αίματος και πόνου αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι θεωρούν τις συγκεκριμένες ποινές αυστηρές. Ο κόμπος, όμως, έφθασε στο χτένι. Η μείωση του ορίου ταχύτητας στην πόλη έχει εφαρμοσθεί και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης με επιτυχία. Η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι σωστή, μας τη συστήνουν οι ειδικοί και θα σώσει ζωές. Επίσης, οι συγκοινωνιολόγοι μάς λένε πως οι μικρότερες ταχύτητες μπορεί να βελτιώσουν και την εικόνα του κυκλοφοριακού στην πόλη. Ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία είναι η εγκατάσταση καμερών».
«Οι πρώτες 90 θα λειτουργούν ήδη από τον επόμενο μήνα στην Αττική. Θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερες τον Σεπτέμβριο. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 1.500. Και βέβαια, ναι, θα εγκαταστήσουμε και πειραματικά τις πρώτες κάμερες στα λεωφορεία για την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων», συμπλήρωσε.
Τιμωρούμε πρωτίστως τους υπότροπους
«Θα επιμείνω στις βασικές παρεμβάσεις για τις συχνότερες παραβάσεις, την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και χρήση κινητού. Στις πιο σοβαρές το πρόστιμο θα πολλαπλασιάζεται και θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης. Τιμωρούμε πρωτίστως τους υπότροπους, όχι αυτούς οι οποίοι μπορεί σε καμία κακή στιγμή να κάνουν μία μεμονωμένη παραβίαση.», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Απάντηση για ταξί
«Δίνουμε προτεραιότητα στα αστικά λεωφορεία ελευθερώνοντας τις ειδικές λωρίδες από ταξί και προφανώς ΙΧ έχοντας ως εξαίρεση τα οχήματα που μεταφέρουν άτομα με αναπηρία ή τα οχήματα με μηδενικούς ρύπους. Έτσι, θα αυξηθεί η ταχύτητα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Παράλληλα, τα δρομολόγια των συγκοινωνιών θα γίνουν συνεπέστερα. Είναι κινήσεις που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι σε στάση εργασίας προχωρούν από τις 15:00 έως τα μεσάνυχτα οι οδηγοί ταξί στην Αθήνα, όπως έκανε γνωστό το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), διαμαρτυρόμενοι για το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αφήνει τον κλάδο εκτός λεωφορειολωρίδων.
Τα πρόστιμα
«Τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται και θα επιδίδονται στην προσωπική θυρίδα του παραβάτη στο gov.gr και τα έσοδα από αυτές τις ψηφιακές κλήσεις θα μπαίνουν στο Ταμείο Οδικής Ασφάλειας. Θα κατευθύνονται αποκλειστικά σε έργα αναβάθμισης του δικτύου, σε δράσεις που προάγουν την υπεύθυνη συμπεριφορά και τη σωστή οδήγηση στον δρόμο», τόνισε.
Ξεκαθάρισε πως «ο σκοπός μας δεν είναι να εισπράττουμε χρήματα από κλήσεις. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο να εισπράττουμε πολύ λίγα, τότε θα έχουμε πραγματικά πετύχει, μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων, να μπορέσουμε να έχουμε κάνει τους δρόμους μας πιο ασφαλείς».
Παραδοχές Μητσοτάκη
Καταλήγοντας παραδέχτηκε ότι «ένας νέος ΚΟΚ δεν επιλύει από μόνος το πρόβλημα της κυκλοφορίας».
Όπως ανέφερε, «απαιτούνται καλύτεροι δρόμοι, η κυβέρνηση επενδύει σε αυτόν τον τομέα, απαιτείται καλύτερη εκπαίδευση στα σχολεία και στο βάθος αυτής της διαδικασίας θα πρέπει οι πολίτες να ενθαρρύνονται να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους χάριν των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ένα θέμα είναι η ποιότητα των μέσων και ένα άλλο εξίσου σοβαρό, η συχνότητα και η ποιότητα των δρομολογίων. Χρειαζόμαστε καινούργια λεωφορεία, αλλά και περισσότερους οδηγούς. Μόνο εάν πεισθούν οι πολίτες για την αξιοπιστία των μέσων μαζικής μεταφοράς θα τα επιλέξουν έναντι των αυτοκινήτων τους».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μέχρι τις αρχές του 2026 θα έχουμε υποδεχθεί πάνω από 1.000 νέα λεωφορεία, μέχρι το 2027 θα έχουμε πλήρη ανανέωση του στόλου των λεωφορείων στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα έχουν φτάσει 450 νέα λεωφορεία και μέχρι το τέλος του 2027 αναμένονται ακόμα 110.
Για Μετρό
Ακόμη, ανέφερε ότι το Μετρό της Αθήνας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, στη Θεσσαλονίκη η επέκταση στην Καλαμαριά θα ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2026.
Έκανε λόγο για πιλοτική λειτουργία του Μετρό και του τραμ στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο.
«Πολιτική της κυβέρνησης είναι, από τη στιγμή που βελτιώνονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να στρέψουμε τον κόσμο ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα μακριά από το αυτοκίνητο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε χαρακτηριστικά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών