Ήταν 10 Μαΐου του 2016 όταν ο καλύτερος σουτέρ που είδαμε ποτέ βραβεύτηκε με τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής διάρκειας. Ξεχωριστή τιμή που ήρθε σαν επιστέγασμα μιας μοναδικής χρονιάς που όμοια της δεν έχει ξαναϋπάρξει.
Ο Curry πήρε το δεύτερο διαδοχικό βραβείο του MVP του παμψηφεί, κάτι που κανείς δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε. Όντας ο ηγέτης της ομάδας που κατέγραψε το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της Λίγκας, με 73 νίκες και μόλις 9 ήττες, ο Steph πήρε και τους 131 διαθέσιμους ψήφους πρώτης θέσης από τους συμμετέχοντες της εκλογικής διαδικασίας.
Τι έκανε τη χρονιά του Curry τόσο συναρπαστική; Πέρα από το ότι ήταν ο καλύτερος παίκτης της καλύτερης ομάδας, ο «Baby-Faced Assassin» ήταν ο πρώτος σκόρερ με 30,1 πόντους ανά αγώνα αλλά και ο πρώτος σε κλεψίματα με 2,1 τη βραδιά.
Από καταβολής ΝΒΑ, έγινε ο μοναδικός παίκτης που σκόραρε πάνω 30 πόντους σε λιγότερα από 35 λεπτά συμμετοχής, αλλά και ο πρώτος γκαρντ, μετά τον Jordan τη σεζόν 1991-92, που συνδύασε τόσο υψηλό σκοράρισμα με τέτοια τρομερή ευστοχία, αφού είχε πάνω από 50% εντός πεδιάς.
The game-winner. #StephGonnaSteph pic.twitter.com/a372ec2x8w
— Golden State Warriors (@warriors) February 28, 2016
Ήταν τόσο ασταμάτητος που τη συγκεκριμένη σεζόν ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες 30αρες (40), τις περισσότερες 40αρες (13) και τις περισσότερες 50αρες (3) στο πρωτάθλημα.
Αφήνοντας για λίγο την εκτελεστική δεινότητα του, σημαντική συνεισφορά είχε και στο δημιουργικό κομμάτι. Μετρώντας 6,7 τελικές πάσες, τις περισσότερες πάσες τύπου χόκεϊ (2,5), που είναι η πάσα που οδηγεί σε ασίστ, έχοντας και την πρωτιά στους πόντους ανά pick-and-roll (1,08), ο Curry απέδειξε περίτρανα πως ήταν και ένας ιδανικός οργανωτής.
Δεν χρειάζεται να είσαι βαθιά μυημένος στο μπάσκετ για να γνωρίζεις την άρρηκτη σύνδεση του Curry με το τρίποντο. Πάντα είχε τη φήμη του καλού σουτέρ, μόνο που τη συγκεκριμένη σεζόν φώναξε βροντόφωνα πως ήταν ο κορυφαίος.
Πέτυχε 402 τρίποντα με το εκκωφαντικό 45.4% να τον συντροφεύει και έγινε ο πρώτος παίκτης που ξεπέρασε τα 400 σε μια χρονιά, καταρρίπτοντας ευκολά το ρεκόρ που ο ίδιος είχε θέσει τη σεζόν 2014-15 με 286 σουτ. Παράλληλα, ήταν ασυναγώνιστα εύστοχος στα τρίποντα υπό καθεστώς πιεστικής άμυνας, με το 42.5% των προσπαθειών του να… βρίσκουν δυχτάκι.
Do you remember where you were when this happened? @StephenCurry30 with #SPLASH number 400. pic.twitter.com/bqG7PLE8ox
— Golden State Warriors (@warriors) April 14, 2016
Ο Curry ήταν τόσο καλός που αρκετοί υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να έχει κερδίσει ταυτόχρονα το βραβείο του πολυτιμότερου αλλά και αυτό του πιο βελτιωμένου παίκτη του NBA. Μπορεί στο σύνολο του κειμένου να γίνεται χρήση στατιστικών, αλλά αυτό που ουσιαστικά τον έχρισε ως τον πρώτο ομόφωνο MVP στην ιστορία του πρωταθλήματος, δεν μπορεί να εκφραστεί με αριθμούς.
Ο Steph άλλαξε το μπάσκετ. Όσο φρενήρης και να λέμε ότι είναι ο ρυθμός των αγώνων στην Αμερική, ποτέ δεν είχαμε δει κάποιον να σουτάρει στα πρώτα 4-5 δευτερόλεπτα που έπαιρνε τη μπάλα στα χέρια του. Τα σουτ από τα 10 μέτρα έμοιαζαν με επιλογή απελπισίας και σπανίως μια ομάδα επιχειρούσε περισσότερα τρίποντα από δίποντα.
Οι παίκτες χωρίς ιδιαίτερη σωματική διάπλαση θεωρούνταν ξοφλημένοι και σε κανέναν αμυντικό δεν είχε δημιουργηθεί η ανάγκη να μαρκάρει λυσσαλέα τον προσωπικό του αντίπαλο μόλις αυτός περάσει το κέντρο.
Όλα τα παραπάνω τα εισήγαγε στη ρουτίνα του ΝΒΑ ο ηγέτης της ομάδας από το Golden State. Αυτός που επανάφερε τα χαμόγελα και εκτόξευσε την αξία ενός ιστορικού franchise. Ο MVP του 2016, Steph Curry.
Πάνος Σταμούλης
Σχόλια αναγνωστών