Μαθήματα για το πως προκαλείται επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ δηλαδή του κράτους φαίνεται ότι παραδίδει η διοίκηση του ΙΦΕΤ με τις κινήσεις που πραγματοποίησε στην περίπτωση του σκευάσματος ANAPEN.
Ειδικότερα από τα μέσα του τρέχοντος έτους έως και τέλος Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάστηκε μια μεγάλη έλλειψη στην ελληνική αγορά του συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος το οποίο χρησιμοποιείται για τη διάσωση ανθρώπων που παρουσιάζουν οξείες αλλεργικές αντιδράσεις.
Ο λόγος της άνευ δικαιολογίας έλλειψης, που έθεσε σε κίνδυνο, δυνητικά μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, ήταν η έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας από την πλευρά του ΙΦΕΤ ως της υπεύθυνης εταιρίας για την εισαγωγή και διάθεση στην Ελληνική αγορά φαρμάκων αναγκαίων για τη Δημόσια Υγεία που δεν διατίθενται από τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και της εταιρίας ALLERTEC που είναι η εταιρία η οποία κατέχει την άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα.
Σε συνέχεια των παραπάνω ο IFET προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για την αγορά και διάθεση στην Ελλάδα του αντίστοιχου με το ANAPEN προϊόντος Jext 150 & 300 micrograms solution for injection in pre-filled pen της εταιρίας ALK-Abelló A/S.
Η αρχική παραγγελία που δόθηκε από τον ΙΦΕΤ ήταν 15,000 τεμ Jext 300 micrograms και 5,000 τεμ Jext 150 micrograms, φτάνοντας σε συνολικό ύψος τις 520.000 ευρώ.
Οι παραπάνω ποσότητες αντιστοιχούν στην ετήσια δαπάνη για ενήλικους και ανήλικους ασθενείς στη χώρα μας.
Η απάντηση που …κοστίζει
Η εταιρία ALLERTEC σε συνέχεια της μη συνεργασίας που αντιμετώπισε και με κίνδυνο να συνεχιστεί η έλλειψη του σκευάσματος, προχώρησε στην άμεση εκ νέου εισαγωγή του ANAPEN το οποίο είναι γνωστό σε ασθενείς, γιατρούς και φαρμακοποιούς την τελευταία δεκαετία. Το σκεύασμα ANAPEN ανήκει στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Ως αποτέλεσμα το ANAPEN αναγράφετε στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης (φαρμακείων) σε αντίθεση με το Jext, με κίνδυνο να μην παραγγελθεί από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες και να μην εξαντληθεί το απόθεμα πριν την ημερομηνία λήξεως του.
Η παραπάνω εξέλιξη θα προκαλέσει ζημία στον ΙΦΕΤ και στο Ελληνικό δημόσιο ανάλογη με το συνολικό κόστος αγοράς των εν λόγω προϊόντων.
Σε αντίθετη περίπτωση και εάν τα φαρμακεία παραγγείλουν αποκλειστικά το σκεύασμα Jext, βάση των τιμών λιανικής πώλησης η τιμή του Jext συσκευασία μονής σύριγγας διαμορφώνετε στις 51,95 Ευρώ, ενώ του ANAPEN που διατίθεται σε συσκευασία διπλής σύριγγας, διαμορφώνεται στις 69,63 ευρώ.
Επιπρόσθετα το ANAPEN επιστέφει στον ΕΟΠΥΥ μέσω clawbacks & rebate, 40% τις χονδρικής του τιμής.
Στην περίπτωση του Jext, λόγω της διάθεσης του από τον ΙΦΕΤ δεν υπάγεται σε clawbacks & rebate αλλά και λόγω της μονής συσκευασίας του είναι ακριβότερο του ANAPEN που διατίθεται σε διπλή συσκευασία.
Ως αποτέλεσμα είναι φανερό ότι η εισαγωγή και διάθεση του σκευάσματος Jext, θα επιβαρύνει τελικά την φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ γεγονός που στην καλύτερη περίπτωση προκαλεί ερωτήματα για τον τρόπο που κινείται η διοίκηση του ΙΦΕΤ δεδομένου ότι δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την επίτευξη του χαμηλότερου δυνατού κόστους για το δημόσιο.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών