Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Πάρτι απευθείας αναθέσεων από φορείς του Δημοσίου σε εταιρία που ιδρύθηκε τέλη 2021 - Ποια είναι η Spark;

Αποκλειστικό: Πάρτι απευθείας αναθέσεων από φορείς του Δημοσίου σε εταιρία που ιδρύθηκε τέλη 2021 - Ποια είναι η Spark;
H SPARK ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. έχει λάβει σωρεία αναθέσεων για εργασίες από Δήμους, Νομικά Πρόσωπα Δήμων, Νοσοκομεία και άλλους φορείς του Δημοσίου
Μπορεί μια εταιρία που ιδρύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 μέσα σε λιγότερο από ένα έτος να έχει συνάψει συμβάσεις άνω του 1 εκ ευρώ με πλήθος φορέων (πάνω από 40) του Δημοσίου και με απευθείας αναθέσεις;
Κι όμως μπορεί αν κάποιος δει τα στοιχεία της Διαύγειας με βάση τα οποία η SPARK ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. έχει λάβει σωρεία αναθέσεων για εργασίες από Δήμους, Νομικά Πρόσωπα Δήμων, Νοσοκομεία και άλλους φορείς του Δημοσίου.
Η SPARK δεν περιορίζεται στην λήψη έργων που αφορούν σε έναν συγκεκριμένο τομέα αλλά επεκτείνεται σε πλήθος αντικειμένων. Συγκεκριμένα τα περισσότερα από τα έργα που έχει αναλάβει αφορούν σε παροχή υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου αλλά και εκπαίδευση προσωπικού στις διαδικασίες και παροχή υπηρεσιών DPO.
Ταυτόχρονα όμως της έχουν ανατεθεί με απευθείας ανάθεση έργα που αφορούν στην Διαχείριση και αξιολόγηση Κινδύνων, σε συμβουλευτική υποστήριξη για προγραμματικές συμφωνίες, σε δημιουργία εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας αλλά και διάφορες μελέτες.
Ποια είναι όμως η Spark Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ συστάθηκε στις 28/12/2021 έχοντας ως μοναδικό εταίρο και διαχειριστή την κα Παρασκευή Καλδίρη η οποία κατέβαλε κεφάλαιο ύψους 20.000 ευρώ.
Η Spark έχει δηλώσει στο ΓΕΜΗ ως ιστοσελίδα εμπορικής δημοσιότητας την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.sparkbc.gr η οποία όμως δεν λειτουργεί και αν κάποιος επιχειρήσει να την επισκεφτεί θα διαβάσει ότι βρίσκεται υπό κατασκευή.

under.JPG
Υπό αυτά τα δεδομένα είναι απορίας άξιον με ποιο τρόπο προχώρησαν τόσοι φορείς σε απευθείας αναθέσεις σε μια νεοσύστατη εταιρία.
Με ποια εχέγγυα άραγε έγιναν αυτές οι αναθέσεις και πως πιστοποίησαν τη δυνατότητα της εταιρίας να υλοποιήσει τα έργα τα οποία έχει αναλάβει;
Μετά από μια έρευνα που έγινε σε ότι αφορά στη ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια προκύπτει ότι είναι φιλόλογος ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσα άτομα απασχολούνται και τι πιστοποιήσεις έχουν δεδομένου ότι τόσο ο εσωτερικός έλεγχος όσο και η υπηρεσία DPO για να παρασχεθούν πρέπει να υφίστανται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Επίσης από τις αναρτήσεις στη Διαύγεια των φορέων του Δημοσίου δεν προκύπτουν στοιχεία ελέγχου της επάρκειας της εταιρίας.
Επισημαίνεται ότι από κάποιους φορείς οι αναθέσεις στην SPARΚ είναι περισσότερες της μιας γεγονός που εγείρει και ζητήματα κατάτμησης αλλά και σύγκρουσης συμφερόντων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις φορέων με περισσότερες των μια απευθείας αναθέσεων.

Αττικό Νοσοκομείο


Με το Αττικό Νοσοκομείο η εταιρία έχει συνάψει τρεις συμβάσεις συνολικής αξίας 108.260 ευρώ με τη μεγαλύτερη να είναι αξίας 58.280 ευρώ και να προέρχεται από εκχώρηση σύμβασης καθώς το έργο είχε λάβει η εταιρία KnR η οποία αιτήθηκε την εκχώρηση των συμβατικών της υποχρεώσεων και η διοίκηση του Νοσοκομείου το έκανε δεκτό. Δηλαδή άλλος πήρε το έργο το οποίο αφορά στη συμμόρφωση με το GDPR και το εκτελεί η Spark . Αλήθεια πως μπορεί να συμβεί αυτό; Τα άλλα δύο έργα είναι 24.800 ευρώ και 24.180 ευρώ αντίστοιχα και αφορούν σε υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου και διενέργεια μελετών.

Δήμος Αλίμου

Ο Δήμος Αλίμου έχει πορχωρήσει σε τρεις απευθείας αναθέσεις.
Η πρώτη αφορά σε υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου του Δήμου και είναι ύψους 37.200 ευρώ δηλαδή στο όριο της απευθείας ανάθεσης (30.000 ευρώ συν ΦΠΑ 24%) και η δεύτερη που είναι ύψους 8.000 ευρώ αποτελεί «ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ».
Η τρίτη και ποιο πρόσφατη είναι η «Ετήσια Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων για την εφαρμογή του Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων GDPR» έναντι ποσού 9.176 ευρώ στο Θουκυδίδειο Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το περίεργο είναι ότι εδώ κατατέθηκαν 3 προσφορές το ύψος των οποίων δεν αναφέρεται και η αιτιολόγηση είναι ότι η SPARK «υπέβαλε προσφορά σύμφωνα με τo πρωτογενές αίτημα / μελέτη της υπηρεσίας»!!!.

Επίσης στο όριο των απευθείας αναθέσεων δηλαδή 37.200 προβλέπονται σε έργα που έχουν δοθεί από τους Δήμους Καρύστου και Πάρου και κοντά στο όριο από τους φορείς Περιφερειακός φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων και Δήμος Θερμαϊκού. Σημειωτέον ότι μεταξύ των φορέων που έχουν προβεί σε απευθείας αναθέσεις είναι το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Εθνικό Θέατρο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης