Τελευταία Νέα
Speculator

Frigoglass: Το γαϊτανάκι εξαπάτησης των επενδυτών με την υπογραφή PwC και την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Frigoglass: Το γαϊτανάκι εξαπάτησης των επενδυτών με την υπογραφή PwC και την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Δυο μέρες χρειάστηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να καταλάβουν ότι υπάρχει θέμα και να αναστείλουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση της μετοχής
Σχετικά Άρθρα
Στις 13 Απριλίου του 2022 το BN είχε αναδείξει το ζήτημα της αξιοπιστίας των οικονομικών καταστάσεων της Frigoglass αλλά και της έκθεσης ελέγχου του Ορκωτού Ελεγκτή της PwC.
Στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2021 ο ορκωτός ελεγκτής με τρία επιχειρήματα που ήταν έωλα και ασαφή εξέδωσε πιστοποιητικό χρήσης 2021 στην Frigoglass ναι μεν με αναφορά ύπαρξης ουσιώδους αβεβαιότητας αλλά χωρίς να διαφοροποιείται η γνώμη της, δηλαδή ουσιαστικά δεν υπήρξε παρατήρηση η οποία θα είχε και επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο.

Γιαλαντζί … ουσιώδης αβεβαιότητα

Ειδικότερα σε σχέση την ουσιώδη αβεβαιότητα ο ορκωτός ελεγκτής ανέφερε τα εξής:

Ουσιώδης αβεβαιότητα σχετικά με τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα
Εφιστούμε την προσοχή στις Σημειώσεις 2.1 και 4.1.6 των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, οι οποίες αναφέρονται στους παράγοντες που η Εταιρεία και ο Όμιλος έχουν λάβει υπόψη σχετικά με την εφαρμογή της παραδοχής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας στην κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Όπως αναφέρεται στις Σημειώσεις 2.1 και 4.1.6, η θυγατρική του Ομίλου στη Ρωσία, η οποία επί του παρόντος αντιπροσωπεύει την κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη, μετά το περιστατικό πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της Ρουμανίας τον Ιούνιο του 2021, αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στη διακίνηση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, συνέπεια τόσο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και από άλλες χώρες όσο και των κυρώσεων που έχει επιβάλει αντίστοιχα η ρωσική κυβέρνηση ως απάντηση. Η ρωσική θυγατρική διατηρεί επίσης πιστωτικές γραμμές με διεθνείς και ρωσικές κρατικές τράπεζες, που είναι κυρίως κατ' απαίτηση. Η μη επιτυχής ανανέωση ορισμένων πιστωτικών γραμμών, από τη ρωσική θυγατρική, και η ικανότητα της θυγατρικής να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένης της συνεχιζόμενης και αγνώστου διάρκειας αβεβαιότητας που απορρέει από τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του Ομίλου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του δεσμεύσεις και κατά συνέπεια να επηρεάσει τη συνολική χρηματοοικονομική του κατάσταση. Αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους. Στη γνώμη μας δεν διατυπώνεται επιφύλαξη σε σχέση με το θέμα αυτό».

Τα επιχειρήματα στην ετήσια έκθεση του 2021

Τα επιχειρήματα της εταιρίας στα οποία παρέπεμπε και ουσιααστικά υιοθετούσε με τη διατύπωση επιφύλαξης ο ορκωτός ελεγκτής διατυπώνονταν ως εξής:
«Λαμβάνοντας ως δεδομένο, ωστόσο, ότι (α) δεν θα υπάρξει περαιτέρω σημαντική επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης, αλλά όχι μόνο, της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, (β) η Frigoglass Eurasia LLC θα είναι σε θέση να ανανεώσει σημαντικό μέρος των υφιστάμενων πιστωτικών της γραμμών, (γ) ο Όμιλος θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί στον κλάδο υαλουργίας στη Νιγηρία, και αφού ελήφθη υπόψη ότι σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου λήγουν το 2025, η Διοίκηση θεωρεί ότι τα αναμενόμενα επίπεδα ρευστότητας του Ομίλου θα είναι επαρκή για την κάλυψη των χρηματοοικονομικών και λειτουργικών του δεσμεύσεων για τους επόμενους 12 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
Με βάση τα παραπάνω, οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2021 έχουν συνταχθεί με βάση την αρχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας»

Έκθεση ορκωτού άνευ αντικρίσματος

Ο ορκωτός ελεγκτής λίγους μήνες μετά και στα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσιεύτηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου ξεχνά τι είχε πει προηγουμένως αλλά και υποτιμά μαζί με την εταιρία την νοημοσύνη των πάντων.
Και αυτό γίνεται διότι δεν μπορεί μια εταιρία να δημοσιεύει ισολογισμό στις 13 Απριλίου και να μην έχει εικόνα του εξαμήνου και έρχεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και να ισχυρίζεται ότι «Για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2022, οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούσαν το 9,6% και το 1,1% των πωλήσεων του Ομίλου, αντίστοιχα, οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από ακυρώσεις παραγγελιών». Δηλαδή προκύπτει ότι ένα από τα επιχειρήματα της εταιρίας που έκανε δεκτό ο ορκωτός ήταν κυριολεκτικά στον αέρα γιατί δεν μπορούν δυόμιση μήνες να αλλάξουν την πορεία μιας εξαμηνιαίας χρήσης. Πιο κάτω όμως στις ίδιες οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου χρησιμοποιούνται τα ίδια επιχειρήματα (και της ακύρωσης παραγγελιών) που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χρήση 2021. Και όλα αυτά ενώ η εταιρία αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και έχει μπει σε συζητήσεις με τους πιστωτές. Ουσιαστικά δηλαδή είναι ξεκάθαρο ότι η PwC τον Απρίλιο του 2021 στην έκθεση ελέγχου εξέδιδε πιστοποιητικό άνευ αντικρίσματος.
Σημειωτέον δε ότι από τις ίδιες τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει ότι η Frigoglass Eurasia έχει στο πρώτο εξάμηνο λάβει δάνειο 17,2 ευρώ από Ρωσική Τράπεζα και άρα πληρούται απολύτως η μια προϋπόθεση που τέθηκε στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021 και συνεχίζει να τίθεται και στο εξάμηνο του 2022.
Πάντως ο ορκωτός κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και στο τέλος Σεπτεμβρίου όπου στην ουσία αποκρύπτεται και τι ακριβώς σημαίνει η αναδιάρθρωση της εταιρίας.

Η έκθεση επισκόπησης και η αποσιώπηση της πραγματικότητας

Ο ορκωτός της PwC στην έκθεση επισκόπησης των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου αναφέρει τα εξής :
«Ουσιώδης αβεβαιότητα σχετικά με τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα
Εφιστούμε την προσοχή στις Σημειώσεις 2 και 4.1.6 της ενδιάμεσης συνοπτικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, οι οποίες περιγράφουν τους παράγοντες που η Εταιρεία και ο Όμιλος έχουν λάβει υπόψη τους σχετικά με την εφαρμογή της παραδοχής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας στην κατάρτιση της ενδιάμεσης συνοπτικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Όπως αναφέρεται στις Σημειώσεις 2 και 4.1.6, ο Όμιλος αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη μακροοικονομική αβεβαιότητα που απορρέει από τη σύγκρουση Ρωσίας- Ουκρανίας που είχε ως αποτέλεσμα ακυρώσεις παραγγελιών. Η κατάσταση επηρεάζεται επίσης αρνητικά δεδομένου ότι η θυγατρική του Ομίλου στη Ρωσία, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει την κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη μετά το περιστατικό πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της Ρουμανίας τον Ιούνιο του 2021, αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σχετικά με τη διακίνηση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, συνέπεια τόσο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και άλλες χώρες όσο και των κυρώσεων που έχει επιβάλει αντίστοιχα η ρωσική κυβέρνηση ως απάντηση. Αυτοί οι παράγοντες, μαζί με τους υπόλοιπους παράγοντες που περιλαμβάνονται στις Σημειώσεις 2 και 4.1.6, υποδεικνύουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητές τους.
Η διοίκηση συνεργάζεται με νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να επανεξετάσει και να αξιολογήσει τις οικονομικές και στρατηγικές επιλογές του Ομίλου Frigoglass (του «Ομίλου») με σκοπό τη βελτίωση της κεφαλαιακής του δομής, την εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, καθώς και τη μεγιστοποίηση της αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όπως περιγράφεται περαιτέρω στη Σημείωση 4.1.6, μια επιτροπή απαρτιζόμενη από κατόχους ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ποσού €260εκ. και λήξεως το 2025 (η «Επιτροπή Ομολογιούχων») έχει υποβάλει πρόταση δυνάμει της οποίας η Επιτροπή Ομολογιούχων και η Εταιρεία αναμένεται να συμφωνήσουν επί μίας σύμβασης υποστήριξης (η «Συμφωνία Υποστήριξης») με στόχο, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας. Όπως αναφέρεται στη Σημείωση 4.1.6, η Συμφωνία Υποστήριξης υπόκειται στην εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της Εταιρείας να διαπραγματευτεί μια ευρύτερη κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και της σύναψης μιας συμβατικής συμφωνίας δέσμευσης (lock-up agreement) μεταξύ της Εταιρείας, της Επιτροπής Ομολογιούχων και του μετόχου πλειοψηφίας της Εταιρείας. Η επιτυχής εκτέλεση και η αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Υποστήριξης, η ανανέωση ορισμένων εκ των υφιστάμενων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα πιστωτικών διευκολύνσεων του Ομίλου και η άμεση ολοκλήρωση της ευρύτερης διαδικασίας αναδιάρθρωσης είναι οι βασικοί παράγοντες που το Διοικητικό Συμβούλιο και η διοίκηση έχουν λάβει υπόψη τους για την κατάρτιση αυτής της ενδιάμεσης συνοπτικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης με βάση την παραδοχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας. Η έγκαιρη ολοκλήρωση των ανωτέρω αποτελεί σημαντικό παράγοντα που ενισχύει την ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την δραστηριότητά τους στο άμεσο μέλλον.
Στο συμπέρασμά μας δεν διατυπώνεται επιφύλαξη σε σχέση με το θέμα αυτό».
Το ερώτημα είναι βέβαια ποια εταιρία και ποιος όμιλος θα συνεχίσουν τη δραστηριότητα όταν αυτή μεταφέρεται στους πιστωτές και οι νυν μέτοχοι της εισηγμένης μένουν με το 15% της εταιρίας. Πέραν τούτου ουδεμία αναφορά υπάρχει για τα δάνεια 54 εκ ευρώ από θυγατρικές της εταιρίας και συγκεκριμένα τι είδους χειρισμός θα υπάρξει.
Σημειώνεται πάντως ότι το bankingnews τον Απρίλιο είχε επισημάνει ότι «με την τακτική πάντως που εφαρμόζει η PwC είναι προφανές ότι στη συνέχεια θα μπορεί να πει ότι απλά επιδεινώθηκαν τα πράγματα και εμείς δεν ξέραμε τίποτα όταν υπογράφαμε». Και πιθανά αυτό και να κάνει.
Την ίδια στιγμή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν ξεμείνει στην Καθαρά Δευτέρα και το μόνιμο πέταγμα του αετού αφού έκαναν δύο ημέρες να καταλάβουν ότι υπάρχει θέμα και να αναστείλουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση της μετοχής και επί μήνες παρακολουθούν αδιάφορα τα όσα τραγελαφικά ανακοινώνονται, διαδραματίζονται και δημοσιεύονται επίσημα είτε μέσω ανακοινώσεων είτε μέσω των οικονομικών καταστάσεων από την Frigoglass.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης