Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Προεκλογικό ρουσφέτι Σταϊκούρα σε συγκεκριμένες ελεγκτικές εταιρείες δημιουργεί έδαφος για νέες Folli Follie

Αποκλειστικό: Προεκλογικό ρουσφέτι Σταϊκούρα σε συγκεκριμένες ελεγκτικές εταιρείες δημιουργεί έδαφος για νέες Folli Follie
Προωθεί τροπολογία σκάνδαλο για το χρόνο που μπορεί να ελέγχει μια ελεγκτική την ίδια εταιρία
Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου από ορκωτούς ελεγκτές ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών με εντολή Σταϊκούρα ο οποίος αναμένεται να το προωθήσει υπό μορφή τροπολογίας και χωρίς διαβούλευση.
Οι αλλαγές αυτές σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούν εξυπηρέτηση (ρουσφέτι) σε συγκεκριμένες εταιρίες της Big Six οι οποίες θα έχαναν πελατεία από το 2024 καθώς θα εφαρμοζόταν η αλλαγή ορκωτών ανά δεκαετία που προβλέπεται από τη νομοθεσία του 2017 η οποία ενσωματώνει τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ωστόσο δημιουργεί τον κίνδυνο για νέες Folli Follie δεδομένων των δυνατοτήτων που προσφέρει για παραμονή των ορκωτών ελεγκτών έως και 20 έτη στην ίδια εταιρία.
Στελέχη του κλάδου θεωρούν ότι αν το Υπουργείο ήθελε πράγματι να χαλαρώσει το πλαίσιο χωρίς να αυξήσει τους κινδύνους κάνοντας ρουσφέτια θα μπορούσε να εφαρμόσει το θεσμό του join audit μετά την παρέλευση δεκαετίας και έως άλλα επιπλέον τέσσερα έτη.
Ο θεσμός αυτός δίνει τη δυνατότητα παραμονής στον έλεγχο μιας εταιρίας μόνο αν προστεθεί και δεύτερη εταιρία στον έλεγχο γεγονός που περιορίζει τους κινδύνους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες εισηγμένες εταιρίες την τρέχουσα περίοδο είτε τρέχουν διαγωνιστικές διαδικασίες για να αναθέσουν τον έλεγχο από το 2024 είτε έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διαδικασίες για ορκωτό ή υπάρχουν και ελάχιστες [περιπτώσεις που άλλαξαν ορκωτό ένα χρόνο νωρίτερα δηλαδή από την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Επισημαίνεται ότι στελέχη της αγοράς των ορκωτών φωτογράφιζαν επικεφαλής εταιρίας ως το δράστη σύνταξης του νομοθετήματος που προωθεί το ΥΠΟΙΚ χωρίς διαβούλευση και υπό μορφή τροπολογίας παραβιάζοντας ουσιαστικά βασικές αρχές νομοθέτησης ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως ο έλεγχος από τους ορκωτούς.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης