Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Χρηματιστηριακές εταιρίες και liquidity provider, στήνουν κομπίνες ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε βαθύ ύπνο

Αποκλειστικό: Χρηματιστηριακές εταιρίες και liquidity provider, στήνουν κομπίνες ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε βαθύ ύπνο
Οι εξωτικοί liquidity providers, οι συμφωνίες με ελληνικές ΑΕΠΕΥ που έχουν την … άδεια, το «ξάφρισμα» των επενδυτών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ύπνο βαθύ
Το παράδεισο τους έχουν βρει τελευταία στην Ελλάδα τα κάθε είδους CFντάδικα και πρώην FOREXάδικα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews καθώς ήδη έχουν αδειοδοτηθεί δυο νέες χρηματιστηριακές εταιρείες και νέοι φάκελοι ετοιμάζονται για να κατατεθούν προς αδειοδότηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 
Οι εταιρείες αυτές είναι ΑΕΠΕΥ αλλά διαφέρουν από τις παραδοσιακές Χρηματιστηριακές ΑΕΠΕΥ και δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των Συμβολαίων Διαφοράς (CFDs).
Ο πελάτης μια τέτοιας εταιρείας δεν επενδύει σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια αλλά σε κάποιο προϊόν που δεν διαπραγματεύεται σε κάποια οργανωμένη αγορά, αλλά είναι κατασκευασμένο από την εταιρεία που το προωθεί ή από κάποια συνεργαζόμενη με αυτή εταιρεία.
Τα προϊόντα που προωθούν έχουν συνήθως σαν υποκείμενο κάποιον δείκτη ή κάποια μετοχή με μόχλευση, μοιάζουν δηλαδή με παράγωγο.
Λόγω του επενδυτικού προφίλ τους αλλά και της μεγάλης μόχλευσης οι επενδυτές στην μεγάλη τους πλειοψηφία χάνουν τα λεφτά τους.
Επειδή όμως ο επενδυτής έχει επενδύσει σε ένα σύνθετο προϊόν κατασκευής του συνεταιρικού μορφώματος που προκύπτει από την συνεργασία της ΑΕΠΕΥ και του liquidity provider και καθώς το προϊόν αυτό δεν διαπραγματεύεται σε κάποια οργανωμένη αγορά, τα λεφτά που χάνει ο επενδυτής (αφού στην πραγματικότητα δεν έχουν επενδυθεί κάπου) τα κερδίζει το μόρφωμα.

Ουσιαστικά το μόρφωμα ρίχνει τον πελάτη - επενδυτή προς ίδιον όφελος

Η συνεργαζόμενη με τη αδειοδοτημένη ΑΕΠΕΥ, η οποία ουσιαστικά λειτουργεί ως μπροστινός της, ονομάζεται liquidity provider και έχει έδρα κάποιο εξωτικό νησί της Καραϊβικής.
Στην πραγματικότητα δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Δεν παρέχει δηλαδή μόνο την ρευστότητα στην ΑΕΠΕΥ αλλά παρέχει όλο το πακέτο δηλαδή παρέχει τις γνωριμίες, την τεχνολογία, την πλατφόρμα συναλλαγών, την τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό των προϊόντων, το μάρκετινγκ, την τεχνογνωσία της προώθησης των προϊόντων του μορφώματος σε ανυποψίαστους συνήθως άσχετους επενδυτές, τις προκατασκευασμένες άτυπες συμβουλές που θα λένε οι υπάλληλοι της ΑΕΠΕΥ κλπ.
Οι δυο εταιρείες αυτές συνήθως λειτουργούν ως μια και αποτελούν ένα άτυπο συνεταιρικό μόρφωμα το οποίο τυπικά παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες.
Στην πραγματικότητα όμως, η «δουλειά» του είναι να αναζητεί ανίδεους με τις επενδύσεις πελάτες, μέσω διαφημίσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κυρίως μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών.
Σε αυτούς προωθεί κάτι που μοιάζει με επένδυση αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα στοίχημα με κακούς όρους για τον πελάτη.

Ο εξωτικός liquidity provider

Το πάνω χέρι στον συνεταιρισμό αυτόν έχει ο εξωτικός, μη εποπτευόμενος, liquidity provider καθώς σε αυτόν καταλήγει η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων.
Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και άλλες εξωτικές εταιρείες εκτός από τον liquidity provider στο σχήμα οι οποίες αμείβονται αδρά επίσης.
Τα χρήματα των πελατών φεύγουν ως χαμένα από την ΑΕΠΕΥ προς τους διάφορους providers. Στην ΑΕΠΕΥ μένουν ελάχιστα καθώς αυτή είναι εταιρεία φορολογούμενη και εποπτευόμενη και καθώς συνήθως παρανομεί, έχει ρίσκο.
Οι παρανομίες των εταιρειών αυτών είναι διαφορετικές κατά περίπτωση και περιλαμβάνουν τις άτυπες συμβουλές προς τους πελάτες για την προώθηση των προϊόντων αυτών, την έλλειψη διαδικασιών AML και KYC (Know Your Customer), την εικονική κατηγοριοποίηση των πελατών, τις εικονικές τιμολογήσεις τεράστιων ποσών προς το εξωτερικό, την μη αποστολή στοιχείων CRS κλπ.

Ο Βαθύς ύπνος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


Όλα αυτά γίνονται με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, αλλά και για να είμαστε δίκαιοι, τα ίδια και χειρότερα φαινόμενα συμβαίνουν και στην «αδελφή» Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου όπου οι εξωτικές κομπίνες σε βάρος ανυποψίαστων επενδυτών έχουν λάβει επικές διαστάσεις.
Στο τέλος της ιστορίας την πληρώνουν οι επενδυτές αφού ο ορισμός της προστασίας είναι άγνωστη λέξη για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο να βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο. Γιατί μπορεί κάποιοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πιστεύουν ή να λένε ότι πιστεύουν πως το Συνεγγυητικό δεν καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι τελικά καλύπτει όταν οι υποθέσεις εξαπατημένων επενδυτών θα κριθούν από τα δικαστήρια.
Και αυτό διότι όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι το Συνεγγυητικό υποχρεωτικά καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις.
Κατά τα λοιπά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολείται με τον εάν θα πρέπει να κάνει το χατίρι του Κοντόπουλου για τον νέο Κανονισμό του ΧΑ (ο οποίος βρίθει παρανομιών) και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης πετά αετό ενώ μια απλή ρύθμιση που θα υποχρέωνε τους liquidity providers να έχουν έδρα την Ελλάδα θα περιόριζε τις πρακτικές της απάτης.
Προφανώς όμως κάποιος πρέπει να τα πει στον κ. Χατζηδάκη και αυτή είναι η ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και οι σύμβουλοί του που στη συγκεκριμένη περίπτωση ζυγίστηκαν μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιπείς. Απορία πάντως προκαλεί και το γεγονός ότι τα χρήματα πετούν προς εξωτικούς προορισμούς αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος περί άλλα τυρβάζει ενώ εγείρονται πέραν από ζητήματα ξεπλύματος χρήματος και θέματα φοροαποφυγής-φορδιαφυγής για τα οποία επίσης η ΑΑΔΕ δείχνει να μην έχει πάρει μυρωδιά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης