Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Οι αθέατες πλευρές και αντιφάσεις του φορολογικού κατοίκου Ελβετίας Πάνου Γερμανού

Αποκάλυψη: Οι αθέατες πλευρές και αντιφάσεις του φορολογικού κατοίκου Ελβετίας Πάνου Γερμανού
Ήλθε και πάλι στο προσκήνιο της δημοσιότητας αφενός με τη δημόσια πρόταση για την εταιρεία πληροφορικής Entersoft, αφετέρου, με την θρυλούμενη μεγάλη επένδυση σε νέο «gigafactory» της εταιρείας μπαταριών SUNLIGHT, στη Δυτική Μακεδονία
Ο Πάνος Γερμανός έχει καταφέρει, επί περίπου τρεις δεκαετίες, να θεωρείται ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος και πρωτοπόρος Έλληνας επιχειρηματίας.
Στην πραγματικότητα, πολύ λίγα -πλην των επιχειρηματικών του εγχειρημάτων- είναι γνωστά για αυτόν.
Πρόσφατα, ήλθε και πάλι στο προσκήνιο της δημοσιότητας αφενός με τη δημόσια πρόταση για την εταιρεία πληροφορικής Entersoft, αφετέρου, με την θρυλούμενη μεγάλη επένδυση σε νέο «gigafactory» της εταιρείας μπαταριών SUNLIGHT, στη Δυτική Μακεδονία.
Παρόλα αυτά, μία συνολική θεώρηση της πορείας του Πάνου Γερμανού, μάλλον αποδομεί την εικόνα του οραματιστή επιχειρηματία με ... αριστερές ευαισθησίες και να τον τοποθετεί σε μία κατηγορία με άλλα χαρακτηριστικά και σημαντικές αντιφάσεις.

 Οι λιγότερο φωτισμένες πλευρές

Η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία -από πλευράς παραγωγής πλούτου για τον ίδιο- του Πάνου Γερμανού, είχε σε διάφορες καθοριστικές στιγμές της, «σκιές» που η επανάληψή τους θα μπορούσε να θεωρηθεί όχι τυχαίο γεγονός.
Συγκεκριμένα, όταν για πρώτη φορά τα οικονομικά του μεγέθη «εκτοξεύτηκαν» με την είσπραξη ενός δυσθεώρητου για την εποχή (2006) τιμήματος, για την πώληση της αλυσίδας καταστημάτων «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», στην υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου ακόμη, COSMOTE, εκτός από τα ερωτηματικά για την πολύ υψηλή αποτίμηση που πλήρωσε  ο Όμιλος του ΟΤΕ, επακολούθησε ποινική δίωξη κατά των Διευθυνόντων τον ΟΤΕ, της COSMOTE και του Πάνου Γερμανού, ως ηθικού αυτουργού σε απιστία των προηγουμένων. Βέβαια η δίωξη δεν είχε καμία κατάληξη γιατί ως γνωστόν σε τέτοιες περιπτώσεις , δηλαδή σε περιπτώσεις εξαγορών το τίμημα που καταβάλλεται δεν είναι κολάσιμο έστω κι αν είναι εξωφρενικό.
Στην επόμενη περίοδο, κατά την οποία ο Πάνος Γερμανός είχε καταστεί ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες, προέκυψε εμπλοκή του σε υποθέσεις μιζών για προμήθειες εξοπλισμών (με υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο), πεδίο παντελώς άσχετο με τις δραστηριότητες του ήδη επιτυχημένου επιχειρηματία. Και εκεί επελήφθη η δικαιοσύνη και πάλι ο Πάνος Γερμανός, τελικά, απηλλάγη των κατηγοριών.
Την ίδια περίοδο με τις διώξεις για τα εξοπλιστικά και ενώ ο νέος Όμιλος ΟΛΥΜΠΙΑ βρισκόταν σε ανάπτυξη, ο Πάνος Γερμανός επέλεξε να απομακρυνθεί από την Ελλάδα. Είχε πλέον  τη δυνατότητα να σχεδιάσει και χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε νέα δομή, ώστε να μπορεί να μεγιστοποιεί τα οφέλη της κατοχής μεγάλου πλούτου.
Έτσι, αφήνοντας τη διοίκηση του ομίλου ΟΛΥΜΠΙΑ στελέχη της αγοράς, ο ίδιος και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στην Ελβετία.

 «Μαύρο πρόβατο» για την Αμερική

Παρά το ότι η Ελληνική δικαιοσύνη τον απήλλαξε από τις κατηγορίες, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι είχαν άλλη άποψη για την υπόθεση των TOR M1. Όταν το 2018 η ΟΛΥΜΠΙΑ με ομάδα άλλων επιφανών Ελλήνων επιχειρηματιών υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς, την εξαγορά της AVIS Hellas, η Αμερικανική AVIS αρνήθηκε να εγκρίνει την συναλλαγή, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η υπογεγραμμένη συμφωνία και η AVIS Hellas να πωληθεί τελικά, στον όμιλο του Τούρκου μεγαλοεπιχειρηματία Koch. Η περίεργη και ασυνήθιστη αυτή έκβαση, η οποία αιφνιδίασε και απογοήτευσε τους υπόλοιπους εκλεκτούς επιχειρηματίες-συνεπενδυτές του ομίλου ΟΛΥΜΠΙΑ,  είχε μόνο μία εξήγηση: ότι ο όμιλος του Πάνου Γερμανού ήταν “blacklisted” στις ΗΠΑ, εξαιτίας της εμπλοκής του ιδρυτή του Πάνου Γερμανού, με προμήθειες Ρωσικών οπλικών συστημάτων.

 Φορολογικός κάτοικος Ελβετίας

Παρά το γεγονός ότι ο πλούτος του Πάνου Γερμανού δημιουργήθηκε στην πατρίδα του, ο πολλαπλώς ωφελημένος Πάνος Γερμανός, έχει καταφέρει εδώ και πολλά πλέον χρόνια, να μην πληρώνει φόρους στην Ελλάδα!
Δηλώνοντας  μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, επιχειρώντας μέσω trust και εταιρειών, έχει επιμελώς φροντίσει να απαλλαγεί από τα φορολογικά βάρη που φέρουν οι Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των εταιρειών του. Για να μειώσει δε, ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο να ασχοληθεί μαζί του η Ελληνική φορολογική αρχή, δεν αποκαλείται πλέον ιδιοκτήτης του ομίλου του αλλά «μέντορας». Ένας «σοφός» που καθοδηγεί τα βήματα του ομίλου ΟΛΥΜΠΙΑ από τα βουνά της Ελβετίας και εισπράττει τεράστια ποσά χωρίς φόρο και πάντως, σίγουρα, χωρίς αυτός και τα μέλη της οικογένειάς του να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα.

 Το «gigafactory» της SUNLIGHT και οι επιδοτήσεις

Η SUNLIGHT αποτελεί τα τελευταία χρόνια, το δυνατό χαρτί του ομίλου ΟΛΥΜΠΙΑ (στον αντίποδα, τα «προβληματικά» καταστήματα PUBLIC, με τα οποία ο Πάνος Γερμανός προσπάθησε ανεπιτυχώς, να επαναλάβει το «θαύμα» της αλυσίδας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» στο λιανικό εμπόριο).
Το τελευταίο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την προσπάθεια του Πάνου Γερμανού προκειμένου να λάβει επιδότηση, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την κατασκευή νέου gigafactory παραγωγής μπαταριών της SUNLIGHT, στη δυτική Μακεδονία,  ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ (σε συνολικό κόστος επένδυσης περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ), ένα ποσό αστρονομικό, που ωστόσο, ο Πάνος Γερμανός φαίνεται ότι απαιτεί από την Ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως «λαγό» τη Γαλλική κυβέρνηση, την οποία ο «Ελληνο-Ελβετός» επιχειρηματίας έχει φέρει σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με την Ελλάδα, προκειμένου να πετύχει (για μία ακόμη φορά;) ένα τεράστιο οικονομικό όφελος.

Θα απαιτήσει η Ελληνική Κυβέρνηση το στοιχειώδες;

Το ερώτημα όμως είναι πως η Ελληνική κυβέρνηση δεν απαιτεί από τον Πάνο Γερμανό,  το ελάχιστο: να «επαναπατρισθεί», εκείνος και η οικογένειά του, ως φορολογικοί κάτοικοι, στην Ελλάδα όταν καλείται να στηρίξει μια μεγάλη επιδότηση. Αυτή είναι και η αντίφαση μεταξύ μίας χώρας που ευεργετεί και ενός επιχειρηματία, που αρνείται να καταβάλει φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα και σίγουρα δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα μας, ούτε τον επιχειρηματικό της κόσμο.

Η μετοχική δομή και το καυτό ερώτημα

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τη δομή των εταιριών του Πάνου Γερμανού όπως κατατέθηκαν στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου κατά την πώληση της PLAY.
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό αποτελεί ένα ερώτημα κατά πόσο άλλαξε η δομή του ομίλου μέχρι σήμερα και αν τελικά αυτά που δηλώθηκαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο έχουν σχέση με την πραγματικότητα ειδικά με την άμεση συμμετοχή του κ. Καραγιάννη 15% στο Foloe Fund VCIC που ελέγχει τον όμιλο Ολυμπία.
pinakas_23.JPG
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης