Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: «Μάτια ερμητικά κλειστά» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για 10 χρηματιστηριακές που βρίσκονται στο… «κόκκινο»

Αποκάλυψη: «Μάτια ερμητικά κλειστά» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για 10 χρηματιστηριακές που βρίσκονται στο… «κόκκινο»
Oι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προσπαθούν να προωθήσουν τα «θέματα» προς συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή και το ΔΣ.
Δέκα χρηματιστηριακές εταιρίες βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες «στο κόκκινο» από πλευράς εποπτικών κεφαλαίων με την ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να τηρεί τουλάχιστον μια παράδοξη στάση.
Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα των εν λόγω χρηματιστηριακών είναι γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες η τακτική που ακολουθείται είναι τουλάχιστον πρωτοφανής καθώς βασίζεται στην κωλυσιεργία και την συνεχή παροχή ευκαιριών σε όσους έχουν ζήτημα παρά το γεγονός ότι κάνοντας ότι δεν βλέπει το πρόβλημα ή προσεγγίζοντάς το με όρους προκλητικής ανοχής αυξάνει τον συστημικό κίνδυνο στην αγορά.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχουν εντοπίσει τα ζητήματα προκειμένου να απαλλαγούν από το βάρος της ευθύνης προσπαθούν να προωθήσουν τα «θέματα» προς συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή και το ΔΣ.
Τα θέματα προωθούνται με αρκετή καθυστέρηση και η τακτική που ακολουθείται είναι να παρέχονται χρόνοι συμμόρφωσης που υπερβαίνουν τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται στη νομοθεσία.
Παρά τις πιέσεις υπηρεσιακών παραγόντων η ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνει να αδυνατεί να αντιληφθεί τους κινδύνους που δημιουργούνται από Χρηματιστηριακές που οι οικονομικές τους καταστάσεις είναι από μόνες τους προβληματικές.
Επιπλέον τηρείται η τακτική της μη δημοσιοποίησης αποφάσεων που σχετίζονται με διαδικασίες ανάκλησης ή συμμόρφωσης χρηματιστηριακών εταιριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν χρηματιστηριακές εταιρίες σε λειτουργία οι οποίες δεν έχουν υποβάλλει ακόμα και σήμερα οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2023. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι υποχρεούνται να τις υποβάλλουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η μη υποβολή συνιστά λόγο ανάκλησης της άδειας αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.
Πέραν αυτού σε οικονομικές καταστάσεις που έχουν δημοσιευτεί ή οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2022 που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ παρατηρείται το φαινόμενο οι ορκωτοί να κάνουν πλημμελή έλεγχο.
Το ΒΝ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επανέλθει με πιο αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στις χρηματιστηριακές με στόχο την ενημέρωση των επενδυτών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης