Sports Βusiness

Μπαρτσελόνα: Οι ρήτρες αποδέσμευσης έχουν τη... "βασίλισσά" τους

Μπαρτσελόνα: Οι ρήτρες αποδέσμευσης έχουν τη...

Όταν λέμε «δέσιμο», η Μπαρτσελόνα το εννοεί και το απέδειξε για ακόμη μία φορά…

Σχετικά Άρθρα

Ήταν Αύγουστος του 2017. Η Παρί Σεν Ζερμέν «σπάει» κάθε ρεκόρ και η φαντασία ξεπερνάει τη λογική. Ο Νεϊμάρ βλέπει τη ρήτρα αποδέσμευσης του συμβολαίου του, να ισοφαρίζεται από τη πρόταση του γαλλικού συλλόγου και ετοιμάζει βαλίτσες για το Παρίσι.

Το κόστος έφτανε τα 222 εκατ. ευρώ. Ποσό, που κανείς στον ποδοσφαιρικό κόσμο δεν περίμενε πως θα δει να δίνεται για ποδοσφαιριστή. Από την πλευρά των «μπλαουγκράνα», η αγία τριάδα του MSN (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ), διαλύεται. Και κάπου εκεί, το θέμα στις ρήτρες έρχεται στην επιφάνεια.

Εκείνη τη μέρα, όλη η φιλοσοφία του ισπανικού συλλόγου, άλλαξε απότομα. Οι ρήτρες αποδέσμευσης στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών αυξήθηκαν σε ακραίο βαθμό. Τα νούμερα που υπάρχουν δίπλα σε Λιονέλ Μέσι και Αντουάν Γκριεζμάν, χτυπάνε κόκκινο.

Τελευταίο παράδειγμα, αυτό του υπερταλαντούχου Νίκο Γκονζάλεζ, ο οποίος ανανέωσε με τη Μπαρτσελόνα και του τοποθετήθηκε το ποσό των 500 εκατ. ευρώ (!). Μπορεί να είναι μόλις 19 ετών, να μην έχει κάνει επαγγελματικό ντεμπούτο, ωστόσο και μόνο που θεωρείται ο επόμενος Μπούσκετς, είναι αρκετό για να τοποθετηθεί τέτοια ρήτρα.

Έχασε Νεϊμάρ αλλά κέρδισε… Μέσι!

Το περασμένο καλοκαίρι, ήταν αρκετά «καυτό» για τον Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός αστέρας, είδε τον Λουίς Σουάρες να φεύγει και τη Μπαρτσελόνα να δημιουργείται δίχως κάποιο πλάνο, με αποτέλεσμα να ζητάει να… αποχωρήσει από τον σύλλογο. Στο συμβόλαιό του, υπήρχε ειδική οψιόν, στην οποία εφόσον ο έμπειρος επιθετικός ήθελε να φύγει, τότε μπορούσε να το κάνει ως ελεύθερος.

Ωστόσο, μία κίνηση που είχε γίνει όταν πήρε μεταγραφή ο Νεϊμάρ, κράτησε τον διεθνή άσο στη Βαρκελώνη. Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση της ρήτρας αποδέσμευσής του Βραζιλιάνου από τη Παρί Σεν Ζερμέν, εκτόξευσε αυτή του Μέσι στα 700 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κίνηση, έβαλε και φρένο στην αποχώρησή του. Ουσιαστικά, αυτός ήταν ο λόγος που οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι, έκαναν πίσω στο θέμα της μεταγραφής του.

Έτσι, η πρώτη «νίκη» του νέου συστήματος με τις υψηλές ρήτρες, ήταν η διατήρηση της σημαίας στον… ιστό της. Μάλιστα, οι εξελίξεις στην προεδρία των «μπλαουγκράνα», έχουν κάνει τον Αργεντινό επιθετικό να ξανασκέφτεται το θέμα της παραμονής του. Αυτό, δεν θα είχε συμβεί, εφόσον ο Νεϊμάρ δεν αποχωρούσε με 222 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2017.

Στην κορυφή ο… Γκριεζμάν!

Μία ματιά στη λίστα με τα ποσά που έχει βάλει στα συμβόλαιά των παικτών της, η Μπαρτσελόνα, στη κυριολεξία ζαλίζουν. Είναι εκπληκτικό πως το μικρότερο κόστος που έχει τοποθετηθεί είναι 100 εκατ. ευρώ στον «κομμένο» Ρίκι Πουτς. Ωστόσο, στην κορυφή, παρόλο που πολλοί θα περίμεναν τον Λιονέλ Μέσι, είναι άλλος.

Ο Αντουάν Γκριεζμάν έχει την τιμητική του και είναι στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Ο Γάλλος επιθετικός μπορεί να μην θυμίζει σε τίποτα τον επιθετικό που απολαύσαμε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως αυτό δεν εμπόδισε τους ανθρώπους του ισπανικού συλλόγου, να του τοποθετήσουν ρήτρα αποδέσμευσης στα 800 εκατ. ευρώ (!).

Για αυτό το αστρονομικό ποσό και μόνο, η Μπαρτσελόνα είναι διαθέσιμη να αφήσει τον διεθνή επιθετικό. Από εκεί και πέρα, τα περισσότερα ποσά, κυμαίνονται από 500 με 300 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα, βρίσκονται και των Μαρκ Τερ-Στέγκεν, Ζεράρ Πικέ, Φρένκι Ντε Γιονγκ κλπ.
ac-table-sport-barca-top-10-release-clauses.jpg

Η ιδιαίτερη μεταχείριση στα… wonderkids!

Ο Νίκο Γκονζάλεζ δεν είναι η πρώτη περίπτωση που η Μπαρτσελόνα κλειδώνει ένα τόσο μεγάλο ποσό πάνω του. Ο 19χρονος μέσος μπορεί να μην έχει αγωνιστεί σε επαγγελματικό επίπεδο, όμως το ταλέντο του είναι αυτό που τον κάνει ως έναν από τους ανερχόμενους ποδοσφαιριστές της Ισπανίας. Τα 500 εκατ. ευρώ που μπήκαν στο συμβόλαιό του, ήταν απλώς μία συνέχεια των υπολοίπων.

Ο Άνσου Φάτι είναι το αμέσως επόμενο wonderkid των ακαδημιών, που μπορεί αρχικά να είχε κάπου στα 100 εκατ. ευρώ, όμως σύντομα, πήρε μία θέση ανάμεσα στις κορυφαίες με 400 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο νεοαποκτηθείς και μόλις 18 ετών, Πέδρι, από την αρχή είχε ίδια ρήτρα με τον Φάτι ενώ το ίδιο ισχύει και για Σερζίνιο Ντεστ.

Βέβαια, δεν είναι στην ίδια κατηγορία και ο Ιλάι Μορίμπα. Ο 18χρονος μέσος μπορεί να έχει αποδείξει πως έχει όλο το μέλλον μπροστά του, όμως στο συμβόλαιό του έχει μόλις 100 εκατ. ευρώ ως κόστος που μπορεί να φύγει. Φυσικά, είναι μία περίπτωση που θα έχει προτεραιότητα στις ανανεώσεις των συμβολαίων. Μην ξεχνάμε, πως ο νεαρός άσος έχει πάρει το παρατσούκλι του «νέου Πογκμπά».

Γιατί τόση… εμπιστοσύνη στον Νίκο Γκονζάλεζ;

Ο Ισπανός αμυντικός χαφ είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Μπορεί τα προηγούμενα ταλέντα που βγήκαν από τη La Masia, να έχουν υψηλές ρήτρες, όμως ο 19χρονος άσος είναι ο πρώτος που… απευθείας έφτασε σε τέτοιο ποσό. Και όχι άδικα. Το απίστευτο ταλέντο που έχει, τον έχει κάνει να ξεχωρίσει σε όλη τη χώρα. Ένας πολυθεσίτης του άξονα, που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε περίσταση και στυλ παιχνιδιού.

Με την ίδια ευκολία, μετατρέπεται από 6άρι σε 10άρι και το αντίστροφο. Οι 23 συμμετοχές και οι δύο ασίστ με την δεύτερη ομάδα των «μπλαουγκράνα» φέτος, δείχνουν γιατί υπάρχει τόση εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του νεαρού. Ουσιαστικά, θεωρείται μία σύγχρονη μορφή του Σέρτζιο Μπούσκετς, λόγω ύψους (1,88 μ.) και κινήσεων στον αγωνιστικό χώρο.

Η λίστα περιέχει αρκετά ονόματα που δεν έχουν τόσο ενεργή συμμετοχή για να δικαιολογήσουν τα συγκεκριμένα ποσά. Αυτό δεν εμποδίζει τη Μπαρτσελόνα από το να σταματήσει τις τοποθετήσει τόσο υψηλών ρητρών αποδέσμευσης.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης