Μπορεί ο Σέρβος να έφτασε τα 20 Grand Slam στην καριέρα του αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να μαζέψει τα ίδια χρήματα με τους ετέρους του big 3.
Με τον θρίαμβό του επί του Μπερετίνι στον τελικό του Wimbledon ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε τους 20 τίτλους Grand Slam. Ο Νόλε επικράτησε 3-1 σετ του 25χρονου Ιταλού και κατάφερε να πανηγυρίσει τον τρίτο σερί του τουρνουά, ωστόσο εκτός court οι επιτυχίες του δεν είναι τόσο μεγάλες.
Ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου, έδειξε εντυπωσιακό πρόσωπο σε μια νίκη με 6-7 (4), 6-4, 6-4, 6-3 στον τελικό στο Λονδίνο. Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος είχε ήδη κερδίσει το Australian Open και το Roland Garros φέτος και κυνηγάει πλέον το απίστευτο ρεκόρ του Ροντ Λέιβερ ο οποίος το 1962 και το 1969 είχε κερδίσει και τα 3 Grand Slam!
Το πλησιέστερο που έχει φτάσει σε αυτό το κατόρθωμα ο Φέντερερ είναι να κερδίσει τρεις από τους τέσσερις μεγάλους τίτλους – κατάφερε να τα κατακτήσει όλα εκτός από το Roland Garros το 2004, 2006 και 2007. Με έναν θρίαμβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε τρεις εβδομάδες, θα μπορούσε να ευθυγραμμίσει το Golden Slam ενός ημερολογιακού έτους, ένα επίτευγμα που είχε προηγουμένως επιτύχει μόνο η Στέφι Γκραφ.
Αυτό σίγουρα θα ενίσχυε τον τίτλο του φαβορί που ήδη κατέχει, ως τον κορυφαίο τενίστα όλων των εποχών. Ένα ακόμη σημαντικό «όπλο» του είναι το ρεκόρ των 149,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματικά έπαθλα, συν τα 2,4 μετά τον χθεσινό τελικό. Το γεγονός αυτό τον βάζει μπροστά από τον Φέντερερ κατά περίπου 20 εκατομμύρια και κατά 25 από τον Ναδάλ.
Όσον αφορά τα συνολικά κέρδη, ωστόσο, η εικόνα δεν είναι τόσο ευνοϊκή για τον Τζόκοβιτς. Από τότε που έγινε επαγγελματίας το 2003, ο Σέρβος σταρ κέρδισε περισσότερα από 430 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των χορηγήσεων και των εμφανίσεων – πέρα από τα χρηματικά έπαθλα. Βέβαια εξακολουθεί να είναι 50 εκατομμύρια πίσω από το σύνολο της καριέρας του Ναδάλ.
Η διαφορά οφείλεται στις χορηγίες τους, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια. Ενώ ο 34χρονος Τζόκοβιτς έφτασε για πρώτη φορά στην top 10 κατάταξη του ΑΤΡ το 2007, δύο χρόνια μετά τον Ισπανό και διεκδίκησε το πρώτο του Grand Slam το 2008, τρία χρόνια μετά τον Ισπανό.
Τα κέρδη του Σέρβου εκτός των court ανέρχονται στα 142 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ξεπερνά τον Νο 3 του ταμπλό κατά 8 εκατομμύρια δολάρια. Το 2011 όμως, όταν ο Νάδαλ συγκέντρωσε 21 εκατομμύρια δολάρια σε χορηγίες και εμφανίσεις, ο Τζόκοβιτς έπεσε στα 7.
Στο μεταξύ ο Φέντερερ βρίσκεται σε άλλον πλανήτη! Με κέρδη 90 εκατομμυρίων τον τελευταίο χρόνο, ο Ελβετός ξεπερνά τα συνολικά κέρδη του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην καριέρα του.
Είναι μόνο ο πέμπτος αθλητής που πάτησε αυτό το σκαλοπάτι κατά τη διάρκεια της καριέρας του, μετά τους Τάιγκερ Γουντς, Φλόιντ Μεϊγουέδερ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των χρημάτων προέρχεται από ένα απαράμιλλο χαρτοφυλάκιο υποστήριξης που περιλαμβάνει επί του παρόντος συμφωνίες με την Uniqlo, Credit Suisse, Rolex και Moët & Chandon. Στην πραγματικότητα, ο Φέντερερ είχε το πλουσιότερο σύνολο χορηγιών μεταξύ αθλητών κάθε χρόνο από τότε που ο Γουντς κατείχε το θρόνο το 2014.
Ο Τζόκοβιτς δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να πιάσει ποτέ τον Φέντερερ, ο οποίος παραμένει ο πιο αγαπητός διαφημιζόμενος. Με την υποστήριξη από μάρκες όπως οι Lacoste, Peugeot, Ultimate Software Group και Asics, και με την επίδοσή του στο γήπεδο να μην δείχνει σημάδια ολίσθησης, ο Σέρβος έχει αρκετό χρόνο για γεμίσει ακόμα περισσότερο το ταμείο του. Επιπλέον οι πιθανότητες για το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο είναι πολλές, αφού πρώτα ξεκαθαριστεί το αν θα συμμετάσχει ή όχι.
Ξανθίππη Δασκαλάκη
Σχόλια αναγνωστών