Η Έβερτον έλαβε την έγκριση της κυβέρνησης για την ανέγερση του νέου της γηπέδου, αλλά η UNESCO το έκρινε ως έργο που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του Λίβερπουλ και θέτει την πόλη εκτός των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς!
Τα αναπτυξιακά έργα στην προκυμαία του Λίβερπουλ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την UNESCO. Μετά από ψηφοφορία των μελών της επιτροπής, που έλαβε χώρα στην Κίνα, αποφασίστηκε η διαγραφή του Λίβερπουλ από τα Μνημεία Παγκόσμια Κληρονομιάς. Ως βασικότερη αιτία παρουσιάζεται το νέο γήπεδο που σκοπεύει να κατασκευάσει η Έβερτον στο Bramley Moore Dock.
Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής, τα έργα στην προκυμαία αλλοιώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης. Συγκεκριμένα η τοποθέτηση της UNESCO ανέφερε: «Το ιστορικό κέντρο και τα λιμάνια του Λίβερπουλ, μαρτυρούν την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του 18ου και του 19ου αιώνα. Το μνημείο απεικονίζει τις πρωτοποριακές εξελίξεις στα συστήματα μεταφορών, αλλά και στη διαχείριση των λιμένων».
UNESCO strips English city of Liverpool of its world heritage status https://t.co/rsZzQ8njxX pic.twitter.com/U4I0xsAsXw
— Reuters World (@ReutersWorld) July 21, 2021
Υπενθυμίζεται πως το Λίβερπουλ εντάχθηκε σε καθεστώς προστασίας το 2004, ωστόσο η θέση του βρίσκεται σε κίνδυνο από το 2012, λόγω «ανησυχιών γύρω από την ανάπτυξη του προγράμματος Liverpool Waters». Ο τεράστιος προβληματισμός που προκλήθηκε, αποδεικνύεται από το γεγονός, πως το Λίβερπουλ γίνεται μόλις το τρίτο μνημείο που τίθεται εκτός λίστας από το 1978.
Η δήμαρχος της πόλης, Joanne Anderson, χαρακτήρισε την απόφαση της UNESCO ως «ακατανόητη», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ απογοητευμένη και ανήσυχη από αυτήν την απόφαση, η οποία έρχεται μία δεκαετία μετά την τελευταία επίσκεψη της UNESCO στην πόλη μας. Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να εξετάσουμε εάν μπορούμε να καταθέσουμε κάποια ένσταση. Ό,τι κι αν συμβεί, το Λίβερπουλ θα είναι πάντα στη Λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς».
.@MayorLpool Joanne Anderson said the decision was 'incomprehensible' and she hopes to appeal.
— Reuters (@Reuters) July 21, 2021
The heritage label gives historic sites access to U.N. conservation funding as well as featuring in tourist guidebooks across the world. Read more https://t.co/i3k2o9TyD4 pic.twitter.com/z1KyjHDZtB
Συνέχισε χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την πρόθεση της UNESCO να παραμείνει το Bramley Moore Dock εγκαταλελειμένο και να μην αξιοποιηθούν τα κεφάλαια που θα συμβάλλουν θετικά στο μέλλον της πόλης και των κατοίκων της.
Υπολογίζεται πως το νέο γήπεδο της Έβερτον θα προσελκύσει 1.4 εκατομμύρια επισκέπτες, οι οποίοι θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία με 255 εκατομμύρια λίρες.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση της Έβερτον, το νέο στάδιο θα προσφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ συνολικά στην οικονομία της πόλης, αλλά και 15.000 θέσεις εργασίας (οι 12.000 θα είναι κατά τη φάση της κατασκευής).
Η κατασκευή του γηπέδου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου και η «μετακόμιση» από το Goodison Park αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη σεζόν 2024/25. Θα είναι ικανό να φιλοξενήσει 52.888 θεατές και θα αποτελέσει μία νέα αρχή για την Έβερτον, η οποία, ωστόσο, προτίμησε να μην σχολιάσει τις εξελίξεις.
Φάνης Τσοκανάς
Σχόλια αναγνωστών