Sports Βusiness

Μπάγερν Μονάχου: Το business model του βαυαρικού συλλόγου εκτοξεύει καριέρες

Μπάγερν Μονάχου: Το business model του βαυαρικού συλλόγου εκτοξεύει καριέρες
Η Μπάγερν Μονάχου ξέρει να εκτοξεύει (αγωνιστικά και χρηματιστηριακά) καριέρες και το «BN Sports» καταγράφει τα τέσσερα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα.

Το γεγονός ότι η Μπάγερν Μονάχου βρίσκεται στην κορυφή της Bundesliga για 9 συναπτά χρόνια, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ένα τυχαίο γεγονός.

Οι Βαυαροί εκτός από το αγωνιστικό προφίλ τους, ξέρουν να δίνουν τεράστια σημασία και στο επιχειρηματικό μοντέλο τους, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει -σχεδόν με μηδενικό κόστος- να αποκτήσουν ποδοσφαιριστές και να τους μετατρέψουν σε βασικά «γρανάζια» των επιτυχιών τους.

Παρακάτω, αναλύουμε τα τέσσερα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα μεταγραφών, που αποκτήθηκαν για 10 εκατ. ευρώ (και λιγότερο), με την αγοραστική τους αξία πλέον να ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια!

Λέον Γκορέτσκα (Ελεύθερος από τη Σάλκε/Ποδοσφαιρική Αξία: 70 εκατ. ευρώ)

Ο Γερμανός μέσος Λέον Γκορέτσκα αποκτήθηκε από την Μπάγερν ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2018 κι ενώ μόλις είχε αποδεσμευτεί από τη Σάλκε.

Έχει εξελιχθεί σε βασικό και αναντικατάστατο ποδοσφαιριστή στην ενδεκάδα των Βαυαρών, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση πρωταθλημάτων, Champions League κ.ο.κ. Με την ομάδα του Μονάχου έχει καταγράψει ως σήμερα 112 εμφανίσεις, 25 γκολ και 27 σε 7.436 λεπτά συμμετοχής.

Μάλιστα, η χρηματιστηριακή του αξία έχει εκτοξευτεί στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Διόλου άσχημα για έναν παίκτη που αποκτήθηκε χωρίς να δαπανηθεί το παραμικρό ποσό...

gnabry_1.jpg

Σερζ Γκνάμπρι (8 εκατ. ευρώ από τη Βέρντερ Βρέμης/Ποδοσφαιρική Αξία: 70 εκατ. ευρώ)

Τον Ιούλιο του 2017 η Μπάγερν Μονάχου αποκτά με 8 εκατομμύρια ευρώ τον Σερζ Γκνάμπρι από την Βέρντερ Βρέμης. Ακολούθησε ο δανεισμός του 26χρονου μεσοπεπιθετικού στην Χόφενχαϊμ και από το καλοκαίρι του 2018 αποτελεί ένα τεράστιο «όπλο» στη φαρέτρα των Βαυαρών.

Ένας ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε για λιγότερο από 10 εκατομμύρια, πλέον φτάνει να κοστίζει 70! 126 παιχνίδια, 47 γκολ και 30 ασίστ για τον Γκνάμπρι, που έχει ακόμα πολλά να προσφέρει!

Γιόσουα Κίμιχ (8,5 εκατ. ευρώ από τη Λειψία/Ποδοσφαιρική Αξία: 90 εκατ. ευρώ)

Τρανό παράδειγμα value for money επιλογής είναι ο Γιόσουα Κίμιχ. Αποκτήθηκε με μόλις 8,5 εκατομμύρια ευρώ από τη Λειψία το 2015 και έκτοτε έχει φτάσει να κοστίζει μέχρι και 90 εκατ. ευρώ!

Ο 26χρονος Γερμανός έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες προσθήκες της Μπάγερν τα τελευταία χρόνια, έχοντας συμβάλει τα μέγιστα ώστε οι Βαυαροί να κερδίσουν πολλά τρόπαια. Και για του λόγου το αληθές, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 261 συμμετοχές, 30 γκολ, 71 ασίστ σε 20.365 αγωνιστικά λεπτά!

alphonso-davies-bayern-munich.jpg

Αλφόνσο Ντέιβις (10 εκατ. ευρώ από τους Βανκούβερ Γουάιτκαπς/Ποδοσφαιρική Αξία: 70 εκατ. ευρώ)

Τελευταίος στη λίστα μας βρίσκεται ο 20χρονος Αλφόνσο Ντέιβιτς. Ο Καναδός αριστερός μπακ αποκτήθηκε για μόλις 10 εκατομμύρια ευρώ από τους Βανκούβερ Γουάιτκαπς του MLS τον Γενάρη του '19 και φτάνει πλέον να κοστίζει τα 70 εκατομμύρια!

Έχει πραγματοποιήσει δυο φοβερές τελευταία χρονιές με την Μπάγερν (σ.σ. 84 ματς, 5 γκολ και 12 ασίστ) και έχει εξελιχθεί στον βασικό αριστερό οπισθοφύλακα της ομάδας του Γιούλιαν Νάγκελσμαν και προηγουμένως του Χάνσι Φλικ.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης