Η έλλειψη του κακάου κάνει το γλυκό… όνειρο πιο ακριβό από ποτέ
Η βιομηχανία σοκολάτας εισέρχεται σε μια νέα εποχή χρόνιας έλλειψης και ιστορικών υψηλών τιμών σε σπόρους κακάο, βούτυρο, σκόνη και πάστα, προκαλώντας διαρθρωτικές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη.
Στην καρδιά της κρίσης βρίσκεται η Δυτική Αφρική, όπου χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, η Νιγηρία και το Καμερούν—οι οποίες είναι υπεύθυνες για το 75% της παγκόσμιας παραγωγής κακάου—έχουν πληγεί σοβαρά από χρόνια δυσμενών καιρικών συνθηκών και ασθένειες των καλλιεργειών.
Οι τιμές των σπόρων κακάο στη Νέα Υόρκη παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά, διαπραγματευόμενες γύρω από τα 8.000 δολάρια ανά τόνο την Τρίτη, μετά από μια αύξηση άνω του 450% από τα τέλη του 2022 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, όταν οι τιμές έφτασαν για λίγο τα 12.000 δολάρια.
Αυτή η αύξηση έχει προκαλέσει μια άνοδο 16% στο κόστος των βασικών πρώτων υλών για τους παραγωγούς σοκολάτας μέχρι στιγμής φέτος, προσθέτοντας πιέσεις ανόδου στις τιμές των γλυκισμάτων στα σούπερ μάρκετ.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές απεικονίσεις της πολυετούς έλλειψης κακάου, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι η μείωση των εισαγωγών κακάου στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δει τα αποθέματα να καταρρέουν μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.

Η απάντηση των εταιρειών
Ως απάντηση, μεγάλες εταιρείες τροφίμων, όπως οι Mars και Hershey, έχουν μειώσει το μέγεθος των σοκολατένιων μπάρων, προσθέτοντας φθηνότερα συστατικά (π.χ. ξηροί καρποί, σιτάρι) ή έχουν μετατοπιστεί εντελώς σε προσφορές μη σοκολατένιες.
Οι παραγωγοί σοκολάτας μικρής κλίμακας, όπως η Raaka, αναφέρουν ότι πληρώνουν τριπλάσια τιμή για την κακάο σκόνη.
Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των υποκατάστατων για τις εταιρείες τροφίμων, οι οποίες εισάγουν εναλλακτικές λύσεις για την κακάο σκόνη, όπως:
- Μίγματα χαρουπιού (Doehler Group, Γερμανία)
- Σκόνη από σιτάρι (Ardent Mills, ΗΠΑ), αντικαθιστώντας μέχρι και το 50% της σκόνης κακάου σε ορισμένα προϊόντα
- Υποκατάστατα γεύσης και χρώματος, όπως βανίλια, καραμέλα, καφές και χρωστικές τροφίμων, κερδίζουν επίσης έδαφος.
«Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η απόλαυση της σοκολάτας δεν θα εξαρτάται πια μόνο από το κακάο», δήλωσε η Ina Dawer, παγκόσμια διευθύντρια insights για τα συστατικά στην Euromonitor International, στο Bloomberg.

Η παγκόσμια έλλειψη κακάου αναμένεται να συνεχιστεί: η επεξεργασία κακάου στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη διεθνή αγορά, μειώθηκε κατά 3,7% το πρώτο τρίμηνο του 2025, φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, ενώ ανάλογη τάση παρατηρείται και στη Βόρεια Αμερική.
Οι τιμές των σπόρων κακάου αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
www.bankingnews.gr
Στην καρδιά της κρίσης βρίσκεται η Δυτική Αφρική, όπου χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, η Νιγηρία και το Καμερούν—οι οποίες είναι υπεύθυνες για το 75% της παγκόσμιας παραγωγής κακάου—έχουν πληγεί σοβαρά από χρόνια δυσμενών καιρικών συνθηκών και ασθένειες των καλλιεργειών.
Οι τιμές των σπόρων κακάο στη Νέα Υόρκη παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά, διαπραγματευόμενες γύρω από τα 8.000 δολάρια ανά τόνο την Τρίτη, μετά από μια αύξηση άνω του 450% από τα τέλη του 2022 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, όταν οι τιμές έφτασαν για λίγο τα 12.000 δολάρια.
Αυτή η αύξηση έχει προκαλέσει μια άνοδο 16% στο κόστος των βασικών πρώτων υλών για τους παραγωγούς σοκολάτας μέχρι στιγμής φέτος, προσθέτοντας πιέσεις ανόδου στις τιμές των γλυκισμάτων στα σούπερ μάρκετ.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές απεικονίσεις της πολυετούς έλλειψης κακάου, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι η μείωση των εισαγωγών κακάου στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δει τα αποθέματα να καταρρέουν μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.

Η απάντηση των εταιρειών
Ως απάντηση, μεγάλες εταιρείες τροφίμων, όπως οι Mars και Hershey, έχουν μειώσει το μέγεθος των σοκολατένιων μπάρων, προσθέτοντας φθηνότερα συστατικά (π.χ. ξηροί καρποί, σιτάρι) ή έχουν μετατοπιστεί εντελώς σε προσφορές μη σοκολατένιες.
Οι παραγωγοί σοκολάτας μικρής κλίμακας, όπως η Raaka, αναφέρουν ότι πληρώνουν τριπλάσια τιμή για την κακάο σκόνη.
Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των υποκατάστατων για τις εταιρείες τροφίμων, οι οποίες εισάγουν εναλλακτικές λύσεις για την κακάο σκόνη, όπως:
- Μίγματα χαρουπιού (Doehler Group, Γερμανία)
- Σκόνη από σιτάρι (Ardent Mills, ΗΠΑ), αντικαθιστώντας μέχρι και το 50% της σκόνης κακάου σε ορισμένα προϊόντα
- Υποκατάστατα γεύσης και χρώματος, όπως βανίλια, καραμέλα, καφές και χρωστικές τροφίμων, κερδίζουν επίσης έδαφος.
«Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η απόλαυση της σοκολάτας δεν θα εξαρτάται πια μόνο από το κακάο», δήλωσε η Ina Dawer, παγκόσμια διευθύντρια insights για τα συστατικά στην Euromonitor International, στο Bloomberg.

Η παγκόσμια έλλειψη κακάου αναμένεται να συνεχιστεί: η επεξεργασία κακάου στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη διεθνή αγορά, μειώθηκε κατά 3,7% το πρώτο τρίμηνο του 2025, φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, ενώ ανάλογη τάση παρατηρείται και στη Βόρεια Αμερική.
Οι τιμές των σπόρων κακάου αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών