Τελευταία Νέα
Τα Παράξενα

Bank of England: Ξοδεύει 85.000 λίρες για να «σβήσει» τον Churchill από τα χαρτονομίσματα – Αντί για ιστορικούς Βρετανούς, βάζει σκαντζόχοιρους και αλεπούδες

Bank of England: Ξοδεύει 85.000 λίρες για να «σβήσει» τον Churchill από τα χαρτονομίσματα – Αντί για ιστορικούς Βρετανούς, βάζει σκαντζόχοιρους και αλεπούδες
Σάλος στη Βρετανία – Churchill, Jane Austen, Turner και Alan Turing «ξηλώνονται» από τα χαρτονομίσματα – Η νέα σειρά θα φιλοξενεί ζώα και πουλιά
Περισσότερες από 85.000 λίρες φέρεται να δαπάνησε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) για έρευνες σχετικά με το πώς θα αντικατασταθούν οι ιστορικές προσωπικότητες που κοσμούν τα βρετανικά χαρτονομίσματα.
Στο στόχαστρο βρίσκονται ο Winston Churchill, η Jane Austen, ο J.M.W. Turner και ο Alan Turing, οι οποίοι αναμένεται να αποχωρήσουν από τα χαρτονομίσματα και να αντικατασταθούν από... σκαντζόχοιρους, αλεπούδες, φρατέρκουλες και άλλα ζώα.
Η αποκάλυψη προκύπτει από έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν μέσω αιτημάτων ελευθερίας πληροφόρησης (Freedom of Information), σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία Savanta έλαβε 49.000 λίρες για τη διεξαγωγή ομάδων εστίασης.
Το συμπέρασμα που μεταφέρθηκε στους αξιωματούχους ήταν ότι οι ιστορικές προσωπικότητες θεωρούνται από ορισμένους πολίτες «ελιτίστικες και διχαστικές».

85.000 λίρες για να βρεθεί ποιος θα αντικαταστήσει τον Churchill

Από το συνολικό ποσό, περίπου 49.000 λίρες δόθηκαν στη Savanta για ομάδες εστίασης, ενώ ακόμη 22.500 λίρες δαπανήθηκαν για δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με το ποια ζώα θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις ιστορικές προσωπικότητες.
Η Bank of England χαρακτήρισε το αποτέλεσμα μια «θετική εξέλιξη» και όχι προσπάθεια λογοκρισίας ή διαγραφής της ιστορίας.
Ωστόσο, η έκθεση της Savanta, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2025, αρκετούς μήνες πριν ανακοινωθεί η θεματολογία της νέας σειράς χαρτονομισμάτων, προειδοποιούσε ότι τα πορτρέτα σημαντικών Βρετανών είναι «αμφιλεγόμενα και δεν αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική και φυσική ποικιλομορφία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Μάλιστα, οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η παρουσία ιστορικών προσώπων αντιπροσωπεύει μια «οπισθοδρομική εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου», η οποία ενέχει υπερβολικά μεγάλο κίνδυνο «διχασμού και αντιπαράθεσης».

Churchill, Austen, Turner και Turing «ξηλώνονται»

Οι τέσσερις ιστορικές προσωπικότητες βρίσκονται σήμερα στα βασικά βρετανικά χαρτονομίσματα:
Ο Winston Churchill στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών.
Η Jane Austen στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών.
Ο J.M.W. Turner στο χαρτονόμισμα των 20 λιρών.
Ο Alan Turing στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών.
Όλοι τους αναμένεται να αποχωρήσουν από τη νέα σειρά.
Μοναδική σταθερά παραμένει ο King Charles, ο οποίος θα συνεχίσει να εμφανίζεται στην μπροστινή πλευρά των χαρτονομισμάτων.

Σκαντζόχοιρος, αλεπού ή... δελφίνι;

Ο διοικητής της Bank of England, Andrew Bailey, αναμένεται να επιλέξει έως το τέλος του 2026 τα ζώα που θα εμφανίζονται στη νέα σειρά.
Η τελική λίστα περιλαμβάνει:

τον ευρωπαϊκό σκαντζόχοιρο,
την κόκκινη αλεπού,
την ατλαντική φρατέρκουλα,
την κουκουβάγια,
τον κοινό βάτραχο,
το ρινοδέλφινο.
Το τελευταίο έχει προκαλέσει ιδιαίτερα ειρωνικά σχόλια από τους επικριτές του σχεδίου.
Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό:
Τι σχέση έχει ένα δελφίνι με την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας;

Η Bank of England επικαλείται την ασφάλεια των χαρτονομισμάτων

Η Bank of England απορρίπτει τις κατηγορίες περί προσπάθειας διαγραφής της βρετανικής ιστορίας.
Υποστηρίζει ότι η επιλογή της φύσης προέκυψε από προηγούμενη δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 44.000 άνθρωποι, με τη θεματολογία της φύσης να συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις.
Παράλληλα, η Τράπεζα υποστηρίζει ότι η έκδοση νέας σειράς χαρτονομισμάτων συνδέεται πρωτίστως με την ανάγκη ενίσχυσης των χαρακτηριστικών κατά της παραχάραξης.
Η επικεφαλής ταμίας Victoria Cleland δήλωσε ότι βασικός λόγος για μια νέα σειρά χαρτονομισμάτων είναι πάντα η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους απέναντι στην παραχάραξη, αλλά παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να αναδειχθούν διαφορετικές πτυχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με την ίδια, η φύση αποτελεί μια καλή επιλογή από την άποψη της ασφάλειας των χαρτονομισμάτων και επιτρέπει την προβολή της πλούσιας και ποικιλόμορφης άγριας ζωής της χώρας.

Nigel Farage: «Είναι εντελώς παράλογο»

Οι πολιτικοί επικριτές, πάντως, δεν πείστηκαν από το επιχείρημα περί ασφάλειας.
Ο Nigel Farage του Reform UK χαρακτήρισε το σχέδιο «εντελώς παράλογο».
Η αρχηγός των Συντηρητικών, Kemi Badenoch, κατηγόρησε την κυβέρνηση και την Bank of England ότι «διαγράφουν την ιστορία μας», χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ανόητη».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Sir Ed Davey, δήλωσε ότι ο Churchill «αξίζει κάτι καλύτερο από το να αντικατασταθεί από έναν ασβό».

Παρέμβαση της κυβέρνησης για περισσότερη «εκπροσώπηση»

Η υπόθεση, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην Bank of England.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, αξιωματούχοι του Cabinet Office, από το Γραφείο Ισότητας και Ευκαιριών, έστειλαν επιστολή προς την επικεφαλής ταμία της Bank of England, υποστηρίζοντας ότι τα σημερινά πρόσωπα στα χαρτονομίσματα προσφέρουν μια «ελλιπή εικόνα» της βρετανικής ταυτότητας.
Οι αξιωματούχοι ζητούσαν μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών, ατόμων με αναπηρία, εθνοτικών μειονοτήτων και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ώστε να σταλεί, όπως υποστήριζαν, ένα «ισχυρό μήνυμα προόδου και αναγνώρισης»
Ο σκιώδης υπουργός Alex Burghart έκανε λόγο για αξιωματούχους που «πιάστηκαν στα πράσα να συνωμοτούν με την Bank of England» προκειμένου να απομακρυνθούν οι ιστορικές προσωπικότητες από τα χαρτονομίσματα.
Όπως τόνισε, τα βρετανικά χαρτονομίσματα θα πρέπει να φιλοξενούν «τους σπουδαιότερους Βρετανούς – ιστορικές προσωπικότητες που ενώνουν τη χώρα» και όχι να επιλέγονται με βάση τη νομοθεσία περί ισότητας της κυβέρνησης.

Η «μάχη» για τον Churchill δεν ξεκίνησε σήμερα

Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι η απομάκρυνση του Churchill από τα χαρτονομίσματα δεν αποτελεί μια μεμονωμένη αλλαγή σχεδιασμού, αλλά μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας επαναπροσδιορισμού της βρετανικής ιστορίας και πολιτιστικής ταυτότητας.
Τον Ιούνιο του 2020, εν μέσω των ταραχών του κινήματος Black Lives Matter στο Λονδίνο, το άγαλμα του Churchill στην πλατεία Parliament Square, καθώς και άλλα μνημεία, καλύφθηκαν και προστατεύθηκαν με κιβώτια και περιφράξεις.
Την ίδια περίοδο είχαν εκφραστεί αιτήματα για την απομάκρυνση του αγάλματος.
Το μνημείο του Churchill έχει έκτοτε υποστεί νέους βανδαλισμούς, μεταξύ άλλων και με φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα το 2026.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: πρώτα τα μνημεία προστατεύονται από το πλήθος κρύβοντάς τα και στη συνέχεια η ίδια η απουσία τους παρουσιάζεται ως απόδειξη ότι η ιστορική προσωπικότητα αποτελεί πρόβλημα.

Και στο βάθος... ΟΗΕ

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καλούν χώρες με ιστορικό εμπλοκής στο δουλεμπόριο να διασφαλίσουν ότι οι δημόσιοι χώροι θα τιμούν τη συμβολή ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αγάλματα, μνημεία, αλλαγές στα σχολικά βιβλία και μέτρα που εντάσσονται στην έννοια της «αποκαταστατικής δικαιοσύνης».
Ο ιστορικός Matt Goodwin απάντησε με δύο λέξεις: «Άντε από εδώ».
Ο καθηγητής Robert Tombs χαρακτήρισε την εκστρατεία «ύπουλη» και «μια τεράστια οικονομική και πολιτική απάτη».

Νέα αντιπαράθεση για το Λονδίνο και την Trafalgar Square

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο έχει ανοίξει και νέα πολιτιστική αντιπαράθεση.
Ο λεγόμενος Fourth Plinth στην πλατεία Trafalgar Square παραχωρήθηκε στο έργο της Tschabalala Self, ένα γλυπτό ύψους πέντε μέτρων με τίτλο Lady in Blue.
Το έργο απεικονίζει μια μαύρη γυναίκα και παρουσιάζεται ως «κάθε γυναίκα» και ως «σύμβολο αυτοπεποίθησης και σκοπού».
Η ίδια η Self έχει δηλώσει ότι το έργο δεν αποτελεί «είδωλο προς λατρεία» ούτε «ιστορική προσωπικότητα προς τιμήν».
Το δημαρχείο του Λονδίνου χαρακτήρισε το έργο εξαιρετική προσθήκη.
Οι επικριτές, ωστόσο, το χαρακτήρισαν αισθητικά ακατάλληλο για την πλατεία που φιλοξενεί τη στήλη του Nelson.

Από τον Churchill στους σκαντζόχοιρους

Η ουσία της υπόθεσης, σύμφωνα με τους επικριτές της Bank of England, βρίσκεται αλλού.
Ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της βρετανικής ιστορίας, ο Winston Churchill, οδηγείται εκτός των χαρτονομισμάτων.
Την ίδια ώρα, η Bank of England δαπανά δεκάδες χιλιάδες λίρες για να ερευνήσει ποια ζώα θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν.
Οι ομάδες εστίασης χαρακτήρισαν τις ιστορικές προσωπικότητες «ελιτίστικες» και «διχαστικές».
Η κυβέρνηση ζητά μεγαλύτερη εκπροσώπηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
Και η νέα σειρά χαρτονομισμάτων μπορεί τελικά να έχει ως πρωταγωνιστές σκαντζόχοιρους, αλεπούδες, βατράχους και δελφίνια.
Το αποτέλεσμα προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις στη Βρετανία, καθώς οι επικριτές βλέπουν πίσω από την αλλαγή όχι απλώς μια νέα αισθητική των χαρτονομισμάτων, αλλά μια ευρύτερη προσπάθεια επαναπροσδιορισμού – και κατά τους ίδιους, διαγραφής – πλευρών της βρετανικής ιστορικής μνήμης.
Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι απλό:
Πώς ένας άνθρωπος όπως ο Churchill, που συνδέθηκε με την αντίσταση της Βρετανίας απέναντι στη ναζιστική Γερμανία, κρίθηκε πιο «διχαστικός» από έναν σκαντζόχοιρο;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης