Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με τη βοήθεια των ξένων αγορών κοιτάζει προς τις 810 μονάδες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με τη βοήθεια των ξένων αγορών κοιτάζει προς τις 810 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΕΣ: Σε νέα ιστορικά η Wall Street και με σημαντική άνοδο το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. Ξανά πάνω από τις 14.000 μονάδες ο DAX. Δίνουν καλό λόγο για νέα άνοδο στο ΧΑ με το ζητούμενο βέβαια να είναι αρχικά το πέρασμα πάνω από τις 810 μονάδες και μετά πάνω από τις 820 μονάδες προκειμένου να δούμε τις 850 μονάδες.

Οι τράπεζες είναι ξανά στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη διόρθωση. Τα κεφαλαιακά κέρδη από τα ομόλογα ενισχύουν τη βάση τους και δημιουργούν μία πιο αισιόδοξη εικόνα. Η αξιοποίηση δηλαδή κάποιων «εργαλείων» προκειμένου να αποφύγουν αυξήσεις κεφαλαίου. Όλα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των ξένων.

Η στήλη θέλει ισχυρές \τράπεζες, προκειμένου να μπορούν να στηρίξουν το στόρι της ανάπτυξης. Η πορεία της οικονομίας το 2021 θα καθορίσει και την πορεία του ΧΑ. Πρέπει να δούμε καλή ανάκαμψη, γιατί λόγω της πανδημίας το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας μεγάλωσε.

ΑΓΟΡΑ: Με καλή άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση και τα περισσότερα βαριά χαρτιά καταγράφουν καλή κίνηση. Ξεχωρίζει η Aegean λόγω των εντολών που μπήκαν στην προσυνεδρίαση με αποτέλεσμα να ανοίξει στο +7%. Καλή εικόνα και από τις τράπεζες.

AEGEAN: Χωρίς εντολές πώλησης στην προσυνεδρίαση και μία εντολή αγοράς ανοικτή έδινε τιμή ανοίγματος τα 6 ευρώ με το χθεσινό κλείσιμο στα 4,85 ευρώ!! Στη συνέχεια μπήκαν κάποιες εντολές με το άνοιγμα να πηγαίνει στα 5,55 ευρώ. Τελικά η μετοχή άνοιξε στο +6,80% και στα 5,18 ευρώ αλλά μετά βγήκαν λίγο χαμηλότερα και οι αγοραστές και οι πωλητές, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε δημοπρασία ο τίτλος.

Ο τουρισμός στη χώρα αναμένεται να πάει σημαντικά καλύτερα σε σύγκριση με το 2020. Έρχεται και η αύξηση και μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως θα γίνει σε «ψηλές» τιμές. Νομίζουμε πως την πορεία της θα κρίνει η αύξηση και σε ποια τιμή θα πάρει το κράτος το δικαίωμα για τα χρήματα που θα βάλει.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέα ανοδική κίνηση από ΕΤΕ με στόχο τα προηγούμενα υψηλά. Στα 2,18 ευρώ στα πρώτα λεπτά. Ακολουθεί η Πειραιώς και με μικρότερη άνοδο οι άλλες συστημικές.

FOURLIS: Έχει μείνει αρκετά πίσω και τα 4 ευρώ τη δυσκολεύουν. Είναι και ο κινητός των 200 ημερών εκεί κοντά, αλλά για πόσο ακόμα θα την ταλαιπωρεί; Θα θυμίσουμε πως η διοίκηση είχε πει πως οι μεγάλοι προμηθευτές παρείχαν δυνατή πίστωση με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί να αυξηθεί ο δανεισμός.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ (απάντηση): Στο site είναι το θέμα και αν το αναζητήσετε θα το βρείτε. Είχαμε κάνει αναφορά πληροφοριών που κυκλοφορούσαν στα χρηματιστηριακά γραφεία. Δεν ήταν απόφαση και όπως καλά ξέρετε τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από μέρα σε μέρα. Είναι γνωστό πως η μετατροπή των Cocos και η κρατικοποίηση δεν άρεσε στους ξένους. Το πώς επενδύουν οι ξένοι είναι γνωστό και σπανίως ακούν τι γράφεται δεξιά και αριστερά. Έχουν άλλες πηγές ενημέρωσης.

REVOIL Vs ΕΛΙΝΟΪΛ: Με χαμηλότερο τζίρο και EBITDA η Revoil έχει υψηλότερα κέρδη προ φόρων από την Ελινόιλ. Η Ρεβόιλ είχε κάνει σημαντική κίνηση προς το τέλος του 2020 ενώ η Ελινόιλ έχει δώσει στις τελευταίες συνεδριάσεις κίνηση. Οι αποτιμήσεις όμως δίνουν σημαντικό προβάδισμα στη Ρεβόιλ. Αυτή είναι η πιο φθηνή με βάση το εννεάμηνο.

Η Ελινόιλ είχε EBITDA 9,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο από 13,9 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 2,18 εκατ. ευρώ από 4,7 εκατ. ευρώ. Η Ρεβόιλ είχε EBITDA 7,5 εκατ. ευρώ από 7,4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 2,38 εκατ. ευρώ από 1,94 εκατ. ευρώ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Πολλά τα φθηνά χαρτιά. Αρκετές οι «καθαρές» εισηγμένες και αυτές που έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και γεμάτα ταμεία. Θεωρούμε πως αν οι επενδυτές δεν βελτιώσουν τις αποτιμήσεις, οι βασικοί μέτοχοι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να αφαιρούν τις εταιρείες τους από το ΧΑ, αγοράζοντας ουσιαστικά τις μετοχές που δεν κατέχουν με τα κεφάλαια της εταιρείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Newsphone.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει η συγκεκριμένη με 461 εκατ. ευρώ σχεδόν καθαρό ταμείο. Θα μπορούσε να ήταν μία από τις κορυφαίες εισηγμένες στο ΧΑ. Στα 298 ευρώ στο άνοιγμα με άνοδο 2,76% και αποτίμηση 822 εκατ. ευρώ.

AS COMPANY: Στα 2,19 ευρώ και στο +2,82% με καλό όγκο για τα δεδομένα της και συγκεκριμένα 3.300 τεμάχια. Στα 15 εκατ. ευρώ το ταμείο στο εννεάμηνο και στα 28,7 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Στο +9,43% το άνοιγμα της μετοχής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης