Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κατοχυρώνονται κέρδη, επηρεάζεται από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κατοχυρώνονται κέρδη, επηρεάζεται από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με απώλειες αλλά ήπιες θα λέγαμε άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης. Ο δείκτης DAX δοκιμάζει ξανά τη στήριξη που προσφέρει ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών και που ουσιαστικά καθορίζει τη μακροπρόθεσμη τάση. Φαίνεται πως την κρατάει και πάλι. Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, έσπευσε να σημειώσει πως μία αύξηση επιτοκίου τώρα δε θα μειώσει τον πληθωρισμό αλλά θα πλήξει την ανάπτυξη. Μάλλον βοηθάει αυτή η δήλωση σε αντίθεση με δηλώσεις για άμεση αύξηση επιτοκίων που διαβάζουμε για τις ΗΠΑ.

Η πορεία της αγοράς μας θα καθοριστεί κυρίως από τις εντολές στις τράπεζες, οι οποίες είναι τεράστιες στις τελευταίες συνεδριάσεις. Έτσι αν και υπάρχουν βραχυπρόθεσμα κέρδη που είναι λογικό να κατοχυρώνονται, αν υπάρχει ουρά αγοραστών θα μπορέσει να απορροφήσει τις όποιες πιέσεις. Θα θέλαμε να δούμε και διάχυση της ανόδου στο υπόλοιπο ταμπλό. Θα γίνει και αυτό. Ήπια πτωτικό το άνοιγμα της συνεδρίασης με κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες αλλά χωρίς ιδιαίτερο όγκο συνολικά. Η Coca Cola με μικρό όγκο είναι στο +1,87% και αυτή η άνοδος συγκρατεί το γενικό δείκτη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κατά 29,3% ενισχύεται ο τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους με βάση το χθεσινό κλείσιμο. Με απώλειες το άνοιγμα του δείκτη στα πρώτα λεπτά. Πτωτική κίνηση από τις συστημικές αλλά ελεγχόμενη.

ΟΤΕ: Ξεχωρίζει και πάλι στο άνοιγμα. Έχουμε δει αρκετές φορές πάντως τη μετοχή να ανοίγει ψηλά και στο τέλος να την πιέζουν. Βέβαια σε βάθος χρόνου γράφει το ένα υψηλό μετά το άλλο.

ΔΕΗ: Πάνω από τα 8,45 ευρώ το άνοιγμα της μετοχής.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μία πίεση υπάρχει στο ξεκίνημα και η μετοχή είναι στα 15,25 ευρώ με απώλειες άνω του 1%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Χωρίς επενδυτικό ενδιαφέρον η μετοχή, αλλά νομίζουμε πως η εικόνα είναι ανάλογη σε όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες. Ο λόγος μάλλον είναι τα υψηλά κόστη και η πίεση που δημιουργούν στα αποτελέσματα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Πιέζεται και αυτή στο ξεκίνημα αλλά δεν απομακρύνεται από το κρίσιμο για τη στήλη επίπεδο, το οποίο έχει δοκιμάσει αρκετές φορές να διασπάσει, χωρίς επιτυχία. Θα το κάνει όμως κάποια στιγμή…

ΑΛΟΥΜΥΛ: Πολύ δυνατή η είδηση επαναλειτουργίας του εργοστασίου στην Ξάνθη το οποίο ήταν κλειστό για μία περίπου δεκαετία. Και για την εταιρεία αλλά και για την περιοχή είναι καλή η είδηση. Επίσης δυνατή η εκτίμηση που έδωσε για τον τζίρο και αν θυμηθούμε το εννεάμηνο θα πρέπει να περιμένουμε δυνατά κέρδη και άρα νομίζουμε πως η αποτίμηση είναι χαμηλή.

Οι πωλήσεις το 2021 αναμένονται στα 315 εκατ. ευρώ ενώ στο εννεάμηνο είχε πωλήσεις 220 εκατ. ευρώ. Στα 95 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο. Στο εννεάμηνο είχε επίσης EBITDA 34,8 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων και τόκων 26,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε πως η τιμή του αλουμινίου είναι στα ύψη. Με καλή άνοδο άνοιξε η μετοχή.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Έχει και αυτή τεράστια βιομηχανία αλουμινίου, άρα και οι τάσεις στην Exalco θα είναι ανάλογες. Βέβαια η εμπορευσιμότητα εδώ είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

ΑΔΜΗΕ-ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (απάντηση): Θεωρούμε και τις δύο μετοχές φθηνές και έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές την πορεία τους. Για τον ΑΔΜΗΕ περιμένουμε να τελειώσει ο ξένος, όπως λένε οι πληροφορίες τις πωλήσεις του και θεωρούμε ότι μετά θα δώσει κίνηση. Για ΕΛΧΑ περιμένουμε τα ετήσια αποτελέσματα και τις τάσεις που επικρατούν από την αύξηση των τιμών που πιέζουν το κόστος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης