Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ποιες εισηγμένες εταιρίες φοβούνται τους λογαριασμούς ρεύματος του χειμώνα; - Τι δείχνει η πορεία των μετοχών

Ποιες εισηγμένες εταιρίες φοβούνται τους λογαριασμούς ρεύματος του χειμώνα; - Τι δείχνει η πορεία των μετοχών
Στο χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πίεση στις μετοχές του κλάδου με αποτέλεσμα να δοκιμάζουν κάποιες μετοχές ακόμα και 6,5 ετών.
Η ενεργειακή κρίση μπορεί να μειώσει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, λόγω και των αναγκών για θέρμανση.
Ήδη, ο υψηλός πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει σε όλα τα προϊόντα έχουν βάλει στην πρέσα το εισόδημα των νοικοκυριών καθώς για τα ίδια προϊόντα με πέρυσι φέτος καταβάλουν πολλά περισσότερα.
Οι εισηγμένες ενδέχεται να επηρεαστούν από το ακριβό κόστος ενέργειας και ειδικά οι εταιρείες του κλάδου λιανικών πωλήσεων.
Δεν είναι μόνο το αυξημένο ενεργειακό που καλούνται οι ίδιες να πληρώσουν, είναι και το γεγονός πως αν μειωθεί το εισόδημα των καταναλωτών το Δεκέμβριο θα έχουν λιγότερα χρήματα να διαθέσουν σε μία κρίσιμη περίοδο που κάποιες εισηγμένες κάνουν μεγάλο μέρος του τζίρου τους.
Στο χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πίεση στις μετοχές του κλάδου με αποτέλεσμα να δοκιμάζουν κάποιες μετοχές ακόμα και 6,5 ετών.
Η μετοχή της Fourlis βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ η Πλαίσιο είναι σε χαμηλό 22 μηνών.
Αλλά και η Jumbo παρά το εξαιρετικό εξάμηνο δεν μπόρεσε να βελτιώσει την αποτίμησή της.
Είναι ενδεικτική η αναφορά της διοίκησης της Πλαίσιο στην οικονομική κατάσταση εξαμήνου.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, θα μπορούσε να θα επηρεαστεί από την εύλογη αβεβαιότητα που δημιουργείται στους καταναλωτές ως προς την ευχέρεια αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους με πίστωση και κατά συνέπεια τη συγκράτηση του κατά κεφαλή ποσού που διοχετεύουν σε αγορές.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί κατά τους επόμενους μήνες ανάσχεση, μερική έστω, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στον τομέα των πωλήσεων λιανικής.
Σημαντικό ρόλο στην τάση φαίνεται ότι διαδραματίσουν οι τιμές ενέργειας που θα κληθούν να καταβάλουν τα νοικοκυριά, κατόπιν και των όποιων κρατικών ή ιδιωτικών ενισχύσεων, και παράλληλα το μέγεθος και ο χρόνος εφαρμογής των κρατικών προγραμμάτων υποστήριξης των νοικοκυριών σε τομείς που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Ομίλου.
Επισημαίνεται ότι, το δεύτερο εξάμηνο συνεισφέρει παραδοσιακά το μεγαλύτερο ποσοστό των ετήσιων πωλήσεων του Ομίλου και επομένως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το επίπεδο που αυτές θα κυμανθούν, κυρίως δε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την εβδομάδα του Black Friday και την περίοδο των Χριστουγέννων.
Με βάση τις παραπάνω αβεβαιότητες και τους ποικίλους παράγοντες που θα επηρεάσουν το μακροοικονομικό περιβάλλον, η εκτίμηση αφ’ ενός μεν για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών κατά τους επόμενους μήνες αλλά και την τελική διαμόρφωση των περιθωρίων απόδοσης, που τελικά διαμορφώσουν και το ετήσιο αποτέλεσμα, είναι δύσκολα ανιχνεύσιμη, αναφέρει οι εταιρεία.
Η Jumbo σημειώνει πως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, έχει ως συνέπεια μεταξύ άλλων την αύξηση του ενεργειακού κόστους, του κόστος των χερσαίων μεταφορών ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις επιβαρύνουν δραματικά τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού.
Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω κινδύνων η Εταιρεία προχωρά σε συνεχή ανασχεδιασμό των προϊόντων που διαθέτει, δίνει έμφαση στη συγκράτηση του κόστους καθώς και στην έγκυρη και επαρκή αποθεματοποίηση προϊόντων σε δίκαιες τιμές.
Η διοίκηση αν και τα νούμερα του εξαμήνου είναι πολύ καλύτερα της εκτίμησης που έχει δώσει, δεν προχώρησε σε βελτίωση, απλά σημείωσε πως είναι πιο πιθανό να πιάσει το πάνω μέρος (αύξηση πωλήσεων 2-5%).
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος πραγματοποιεί την περίοδο των Χριστουγέννων το 28% των συνολικών πωλήσεων.
Στη Fourlis η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι βελτιωμένο ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα έναντι του πρώτου εξαμήνου, αφενός λόγω των ιστορικά αυξημένων εσόδων κατά το δεύτερο εξάμηνο, της ισχυρής ανταγωνιστικής θέσης των εταιρειών λιανικής του Ομίλου αλλά και της ισορροπημένης επέκτασης των δραστηριοτήτων του και κατά συνέπεια και των εσόδων του, αλλά και τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από όπου εξακολουθεί να προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης