Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπια πτωτικό το άνοιγμα με το βλέμμα στο εξωτερικό

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπια πτωτικό το άνοιγμα με το βλέμμα στο εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Εβδομάδα κεντρικών τραπεζών ξεκίνησε χθες και από αύριο αρχίζουν οι αποφάσεις. Προφανώς και θα κρίνουν την πορεία των αγορών. FED και ΕΚΤ αύριο και μεθαύριο και την ίδια μέρα με την ΕΚΤ έχουμε και από Αγγλία. Στο εσωτερικό τα βλέμματα θα είναι στην Πειραιώς αφού έδωσε νέες εκτιμήσεις χθες η διοίκηση και με αυτά που διαβάζουμε από τους αναλυτές, είναι υψηλότερες από τις εκτιμήσεις που είχαν. Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με απώλειες και ίσως λόγω τελευταίας συνεδρίασης Ιανουαρίου να έχουμε και εμείς μεταβλητότητα.

Τα κέρδη είναι σημαντικά τον Ιανουάριο. Το January Effect έδωσε μεγάλη βελτίωση στα χαρτοφυλάκια και το ερώτημα είναι: Θα έχουμε μία φυσιολογική διόρθωση και μετά νέα ανοδική κίνηση ή θα πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές για να δούμε τι θα γίνει και με το Χ.Α.; Ήπια πτωτικά ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης αλλά δε βλέπουμε μεγάλες διαθέσεις για σημαντική διόρθωση.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η διοίκηση έδωσε εκτίμηση για κέρδη ανά μετοχή που σημαίνει προσαρμοσμένα κέρδη 560 εκατ. ευρώ για το 2023. H Eurobank Equities σημειώνει πως περίμενε 0,43 ευρώ ανά μετοχή ή 530 εκατ. ευρώ. Αυτή η εκτίμηση δίνει περιθώριο περαιτέρω ανόδου στη μετοχή. Ήπια ανοδικά η μετοχή στο ξεκίνημα.

ALPHA BANΚ: Με στόχο την άντληση τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ βγαίνει στις αγορές. Η έκδοση αφορά τίτλο Additional Tier 1 και προσμετράται στα κεφάλαια ενώ έχει δυνατότητα επαναγοράς σε 5,5 ερόνια. Το επιτόκιο αναμένεται υψηλό, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες εκδόσεις.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Κοιτάζοντας τη χθεσινή έκθεση της Eurobank Equities βλέπουμε πως αύξησε την εκτίμηση για το τζίρο του 2024 κατά 2 δισ. ευρώ και τα EBITDA του 2023 και του 2024 κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Προφανώς και έχουμε να κάνουμε με τεράστια αύξηση εκτιμήσεων. Η τιμή στόχος των 30,5 ευρώ δίνει αποτίμηση 4,32 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή έχει λάβει εκτίμηση για τον κλάδο μετάλλου 6,7 φορές EV/EBITDA (2023) όταν οι ομοειδείς είναι στις 7 φορές και η Alcoa στις 8 φορές. Για τον ενεργειακό κλάδο δίνει εκτίμηση EV/EBITDA 7,3x (ΑΠΕ) όταν ο κλάδος είναι στις 10 φορές και πάνω. Ήπια πτωτικό το άνοιγμα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Απότομη και η διόρθωση όπως και η ανοδική κίνηση. Στα 2,03 ευρώ έχει επιστρέψει η μετοχή αφού μετά τη χθεσινή αξιόλογη υποχώρηση σήμερα χάνει 2,5%.

JUMBO: Στα 17 ευρώ η μετοχή και αν βάλουμε και τα πρόσφατα μερίσματα η απόδοση είναι αρκετά καλή. Η στήλη θα ήθελε κάτι καλύτερο βέβαια στην τιμή για να είναι πλήρως ικανοποιημένη.

AUSTRIACARDS: Προχωράει η διαδικασία και σε περίπου δύο μήνες οι μέτοχοι της Inform Λύκος θα λάβουν μετοχές από τη συγκεκριμένη, στο πλαίσιο της διασυνοριακής συγχώνευσης. Το πως θα κινηθεί η εταιρεία στη συνέχεια έχει να κάνει και με όλο τον κλάδο της πληροφορικής. Η βελτίωση πάντως των μεγεθών εκτιμάται ότι δίνει χαμηλούς δείκτες αποτίμησης έναντι του κλάδου. Προκειμένου στο μέλλον να βελτιωθεί η διασπορά δεν αποκλείεται placement ή αύξηση κεφαλαίου.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Πήρε διάφορες αποφάσεις η γενική συνέλευση και νομίζουμε πως είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που γίνεται κάτι διαφορετικό. Αγορά ιδίων μετοχών, ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές.

MODA BAGNO: Με απώλειες 4,89% και όγκο 4 χιλ. τεμάχια άνοιξε η μετοχή, αλλά δεν υπήρχαν εντολές αγοράς με αποτέλεσμα να έχει κάνει πράξη στα 0,70 ευρώ και ο πρώτος αγοραστής να είναι στα 0,62 ευρώ. Μπήκαν βέβαια αμέσως μετά αγορές και πάνω από την τελευταία πράξη.

ΔΡΟΜΕΑΣ (απάντηση): Την τιμή που δίνετε τη δικαιολογεί και με βάση τα θεμελιώδη και το διάγραμμα. Τώρα βέβαια για να δει τέτοια άνοδο (περί του 40%) θα πρέπει οι αγοραστές να είναι τεράστιοι και να απορροφήσουν την προσφορά που εδώ και καιρό βλέπουμε να βγαίνει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης