Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αντίδραση μετά από 5 πτωτικές – Ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Jumbo και τράπεζες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αντίδραση μετά από 5 πτωτικές – Ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Jumbo και τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡA: Έχει λόγους για να ανέβει σήμερα λένε οι αναλυτές και ξεκίνησε αρκετά καλά. Από τη μία έχει το deal της ΔΕΗ, από την άλλη περιμένει δυνατά νούμερα και τι θα γίνει με το μέρισμα από Eurobank, έχει νούμερα εξαιρετικά από Cenergy, έχει τρομερή εκτίμηση από Jumbo και βέβαια έχει και ένα σερί πτώσεις που έφτιαξε λίγο τις αποτιμήσεις. Από την άλλη βέβαια έχει την άνοδο του πολιτικού ρίσκου που συνεχίζει να επηρεάζει και την προοπτική περαιτέρω αύξησης επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες που επίσης δημιουργεί ανησυχίες.

Ο τραπεζικός δείκτης μετά από 3 μέρες δυνατής υποχώρησης ξεκίνησε με άνοδο 1% και δίνει στο Γ.Δ. άνοδο πάνω από τις 1.080 μονάδες. Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ και Alpha Bank ξεχωρίζουν με άνοδο πάνω από 1%.

ΔΕΗ: Σημαντικό το deal λένε οι αναλυτές στα πρώτα τους σχόλια. Υπάρχει μία ενημέρωση από τη διοίκηση σήμερα για τους αναλυτές επομένως αύριο θα υπάρχουν περισσότερα. Δεν ξέρουμε τα νούμερα της Enel στη Ρουμανία, βλέπουμε ότι θα σηκώσει άλλα 800 εκατ. ευρώ δάνεια η ΔΕΗ και θα αναλάβει και άλλα 600 εκατ. ευρώ που έχει η ΕΝΕL. Η ENEL έχει 534MW σε λειτουργία και 5,4GW στόχο σε διάφορα στάδια υλοποίησης, γράφουν αναλυτές στα σχόλιά τους, ενώ σύμφωνα με τη ΔΕΗ θα ενισχύσει κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ τα επαναλαμβανόμενα EBITDA με ανοδικό περιθώριο από κάποιες συνέργειες. Η συμφωνία είναι με EV/EBITDA 6 φορές. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μετά τη συναλλαγή αναμένεται στις 2,4 φορές τα EBITDA λέει η Piraeus και αναφέρει πως η εξαγορά είναι θετική και με λογικούς δείκτες. Χθες είδαμε μεγάλη άνοδο στη μετοχή καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν το deal. Στα 8,10 ευρώ και στο +1,50% με όγκο κοντά στις 200 χιλ. τεμάχια στα πρώτα λεπτά.

JUMBO: Η Eurobank Equities έδωσε τιμή στόχο τα 25,60 ευρώ από 19,50 ευρώ διατηρώντας τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές. Είναι η πρώτη αντίδραση μετά την εκτίμηση που έδωσε η διοίκηση και την πορεία του διμήνου. Προφανώς και οι μέσες εκτιμήσεις είναι σημαντικά χαμηλότερα από το +15% που έδωσε η διοίκηση για τις πωλήσεις το 2023. Η Piraeus σημειώνει πως περίμενε αύξηση πωλήσεων 5,3% ενώ για τα καθαρά κέρδη που περιμένει η διοίκηση αυτά είναι υψηλότερα κατά 12,8% από την εκτίμησή της. Σημειώνει επίσης πως παίζει με discount 17,5% έναντι του ιστορικού μέσου p/e που είναι 12,2 φορές (p/e 2023 εκτίμηση 10,4 φορές). Στα 21,38 ευρώ με άνοδο 1,91% και χαμηλό όγκο. Η μετοχή μας έχει ικανοποιήσει εδώ και καιρό με την πορεία της αλλά παραμένουμε θετικοί και τη διατηρούμε στις επιλογές μας ειδικά μετά τις εκτιμήσεις που έδωσε η διοίκηση βάζοντας stop profit.

CENERGY: Εντυπωσιακά νούμερα δημοσίευσε ο όμιλος με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται στα 60,4 εκατ. ευρώ το 2022 από 22,07 εκατ. ευρώ το 2021. Στα 2 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο που σημαίνει ότι οι δουλειές πάνε εξαιρετικά. Έχουμε αύξηση δανεισμού, λόγω αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, αλλά είναι γνωστό αυτό από τα προηγούμενα τρίμηνα. Το νέο είναι το μέρισμα των 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Οι προοπτικές εδώ παραμένουν εξαιρετικές. Το ταμπλό μέχρι ένα βαθμό έχει αποτυπώσει αυτές τις προοπτικές. Η αποτίμηση είναι στα 751 εκατ. ευρώ που δίνουν p/e 12,4 φορές. Για το growth που είδαμε και που μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα συνεχιστεί μάλλον είναι χαμηλή η αποτίμηση. Στα 3,99 ευρώ το άνοιγμα της μετοχής και με μικρή άνοδο.

ΑΒΑΞ: Έχει κάνει ένα μεγάλο σερί υποχώρησης και έφυγε αρκετά κάτω η τιμή, ενώ βγήκαν και κάτι φήμες στην αγορά. Στα 0,8520 ευρώ και στο +2,28% με χαμηλό όγκο.

EPSILON NET: Σε νέα ιστορικά στο ξεκίνημα και στα 7,90 ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ανοδική η αγορά κάτω αυτή με 100 τεμάχια. Δηλαδή και λίγο ντροπή βρε παιδιά…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης