Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Βασιλάκης (Autohellas): Χαμηλός ο δανεισμός μας – Στόχος ο ισχυρός ισολογισμός και οι καλές επιστροφές στους μετόχους

Βασιλάκης (Autohellas): Χαμηλός ο δανεισμός μας – Στόχος ο ισχυρός ισολογισμός και οι καλές επιστροφές στους μετόχους
Πίεση στο περιθώριο ΕΒΙΤ αναμένει η διοίκηση λόγω αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους
Σχετικά Άρθρα
Καλές δείχνουν οι προοπτικές της Ελλάδας για μία ακόμη χρονιά και ήταν η χώρα που ανέκαμψε καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Autohellas, Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας στους αναλυτές τονίζοντας πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο όμιλος κατάφερε να πετύχει ρεκόρ πωλήσεων και κερδών.
Για τη φετινή χρονιά φαίνεται πως στην Ελλάδα θα πάνε καλά αλλά είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος, είπε ο κ.Βασιλάκης, αν θα είναι άλλη μία χρονιά ρεκόρ, ή τα μεγέθη θα πάνε λίγο κάτω.
Το σίγουρο είναι πως αναμένεται μία πίεση στις τιμές ενοικίασης στην Ελλάδα λόγω ανταγωνισμού αλλά και πίεση στο περιθώριο ΕΒΙΤ λόγω της αύξησης των επιτοκίων που επηρεάζει όλες τις εταιρείες που έχουν δάνεια.
Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε κινήσεις αντιστάθμισης για περίπου το 20-22% των δανείων.
Σε ερώτηση για το ύψος του δανεισμού και που τοποθετεί το όριο, ο κ.Βασιλάκης ξεκαθάρισε πως σε σύγκριση με τις εταιρείες του κλάδου που είναι εισηγμένες ο δανεισμός της Autohellas είναι σημαντικά μικρότερος και αυτό επιτρέπει και αύξηση του στόλου και εξαγορές.
Οι εταιρείες ενοικίασης έχουν σχέση δανείων προς ίδια κεφάλαια 2 με 4 φορές και η Autohellas είναι στις 1,5 φορές, ενώ οι εταιρείες μισθώσεων είναι ακόμα και 6 φορές.
Η αγορά των νέων αυτοκινήτων αντιμετωπίζει ακόμα θέματα εφοδιασμού και υπάρχει μεγάλη λίστα από κόσμο που περιμένει να παραλάβει με τις τιμές και στα μεταχειρισμένα να ακολουθούν την αύξηση των καινούριων και να υπάρχει ζήτηση για μικρά μεταχειρισμένα, και μεταχειρισμένα με καύσιμο πετρέλαιο.
Η εξαγορά στην Πορτογαλία αναμένεται να ωφελήσει τον όμιλο το 2023 ενώ σημειώθηκε πως είχε κέρδη προ φόρων περίπου 9 εκατ. ευρώ το 2022.
Δεν βιάζεται να μπει στην κατηγορία των μισθώσεων στην Πορτογαλία και είναι κάτι που θα αποφασιστεί τους επόμενους 24 μήνες.
Προς το παρόν η εταιρεία είναι καθαρά ενοικίασης και παράγει στο πρώτο και τελευταίο τρίμηνο ζημιές.
Στόχος της εταιρείας είναι να έχει ισχυρό ισολογισμό και να δίνει καλές αμοιβές στους μετόχους.
Για τη χρήση 2022 θα δώσει μέρισμα 0,65 ευρώ και είναι αυξημένο κατά 40% έναντι του 2021 και θέλει να γίνει βιώσιμη αυτή η διανομή χωρίς βέβαια να αφαιρεθεί η ρευστότητα της εταιρείας καθώς χρειάζεται κεφάλαια για επενδύσεις.
Σημειώνεται πως παρατάθηκε μέχρι τις 30.04.2023 η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Εταιρείας στη συμφωνηθείσα αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ με εισφορά σε είδος του ακινήτου που βρίσκεται στο επιχειρηματικό πάρκο Βαμβακιάς στο Δήμο Ελευσίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης